Maj 01 2025 14:41:20
Nawigacja
· Strona Główna
· Artykuły
· Download
· Forum
· Galeria
· Kontakt
· Szukaj
Zobacz temat
Nowe nad Wisłą, Neuenburg an der Weichsel » Portal Nowego nad Wisłą » Forum
 Drukuj temat
Wspomnienia z amfiteatru
szalupa
Kochani... proszę piszcie tutaj o swoich wspomnieniach z amfiteatru, może wiecie, jak to było z jego budową, o imprezach jakie tam sie odbywały, o gwiazdach występujących na jego deskach, może ktoś ma stare zdjęcia, cokolwiek Smile

kotlet
Ja osobiście pamiętam jak był tam na początku lat 90tych mini playback show który obecnie odbywa się w zamku, były tam ławeczki, dużo ludzi przyszło na tę imprezę

Bonka
Szalupa dziś Dzień Dziecka... moja brzydsza połowa przemówiła :
Z amfiteatrem wiąże się wiele Jego wspomnień , jeszcze w krótkich spodenkach (1976) , jako jeden z wielu dzieciaków brał udział w festynach tam organizowanych. Może pamiętasz zespół CYTRUS...?
No a po 22.00 wszyscy z zapartym tchem gapili się na filmy wyświetlane pod chmurką.... To musiało być coś , bo zobaczyłam w Jego oku łezkę wzruszenia.
Mogę sobie to wyobrazić , bo tam , gdzie ja biegałam boso w tych czasach nie było nawet porządnego telewizora.... Już wtedy działał Pan Andrzej Gapa. Skądinąd , dobry organizator....

http://notatkizkociewia.blog.onet.pl/
1125
Frown
Edytowane przez 1125 dnia 28-02-2009 02:21
Koniec świata nastąpi 21.12.2012. Dokładna godzina, zostanie wyłoniona w drodze referendum.Pfft

szalupa
Pamiętam moje przeżycia, jako uczennica występująca w amfiteatrze i zejście do garderoby... było dostępne tylko dla wyjątkowych gości. Moim marzeniem było wyjście tymi schodkami na scenę... niestety nie było mi dane Sad

sat
Dokładnie jednym z pierwszych kocertów był koncert zespołu Cytrus - na portalu wspominał o tym już Gumis pod fotką z parkiem http://www.miasto...hoto_id=67.

Masz rację 1125, był też koncert Eleni :-)
Moja pamięć sięga do poczatków czynu społecznego, który odbył się w niedzielę około roku 1973 lub 1974. Pamiętam tez wspomniane przez Bonkę letnie kino.

barbaros
Dowiedziałyśmy się dzisiaj z szalupą, że najwięcej informacji na temat amfiteatru ma z pewnością pan Marian Wild.Sporo też mogłaby opowiedzieć pracująca w UMiG pani Maryla Malinowska ( wystarczy ją o to poprosić).
barbaros

Bonka
Okolice zamku?
Brzmi znajomo.
Balkon, piwko i ktoś z Fletnowa , co pogubił buty....
Chodziliście do ogrodu? Mój luby , wspomina go z rozrzewnieniem.
Teraz........ amfiteatr w proszku, prawie słychać , jak chrupią go korniki, ogród zamknięty , kino z resztą też , sala Borkowskiego żyje jedynie w pamięci jej bywalców.......... to gdzie dziś bawią się młodsi...? W kępach nad Wisłą????

sat
A jak myślisz Bonka, gdzie ?
Pan Andrzej Gapa. Skądinąd , dobry organizator.... organizuje tu właśnie w miejscu o którym wspominasz, przy nadwiślańskich kępach. Już cię zapraszam nad Wisłę w połowie lipca lub na pewno na koniec sierpnia na potańcówki Pfft Tam właśnie ten wspaniały organizator urządza potancówki.

A amfiteatru nie zżerają jeszcze korniki, jest jeszcze co ratować, widać że twemu lubemu, który przemówił dziś na dzień dziecka, nie na darmo łezka w oku stanęła.
Edytowane przez sat dnia 01-06-2007 21:38

1125
CoolCool
Edytowane przez 1125 dnia 28-02-2009 02:21
Koniec świata nastąpi 21.12.2012. Dokładna godzina, zostanie wyłoniona w drodze referendum.Pfft

barbaros
heheheSmilebrawo sat, trafne spostrzeżenia, nic dodać, nic ująćWink
barbaros

Bonka
Więc mówisz sat , nadwiślańskie kępy..........a nocy świętojańskiej nie będzie?????
Przybyła bym może na te salony...

Wiesz..................dobrze , że mój luby" przemawia" tylko od święta...........dlaczego ? ? ?
Nie muszę chyba tłumaczyć...

barbaros
świętojańska noc nad Wisłą to obecnie gromady pijanych mieszkańców miasteczka i bezsensowny hałas jakiejś okropnej muzykiFrownkiedyś szło się na ognisko, śpiewało piosenki o Wiśle, św.Janie i inne,goniło się robaczki świętojańskie i podziwiało niestrudzoną pracę koników polnych i świerszczy...Winkto były czasy !
barbaros

szalupa
Dziewczynki...GrinGrinGrin tematem są wspomnienia z amfiteatru, a nie z wisły GrinGrinGrin... chociaż macie rcję... świat schodzi na psy Sad

szalupa
Zależy mi na tym temacie, więc przywróciłam go na widok GrinGrinGrin

strongersik
Pamiętam też występ popularnego kiedys zespołu Papa dance,wyświetlane filmy pod gołym niebem ,które niekiedy oglądałem z kumplami zza krzaków-były dozwolone tylko dla doroslych.Nie jestem pewien na sto prosent , ale coś mi świta że grał tam też cygański zespół-chyba Roma.Mam wiele milych wspomnień z amfiteatru bo byłem częstym gościem w domu u mojej dziewczyny, która mieszkała obok -15 metrów na prawo od sceny(obycnie moja żona od 15 lat).Obok jej domu rósł piękny kasztan , który komuś przeszkadzał i zostal ściety...Za amfiteatrem z tyłu mieliśmy zawieszoną na drzewie grubą line do huśtania tzw.tarzana.Postaram się poszoerać w rodzinnym albumie i poszukać jakiś fotek z tamtych lat.

barbaros
Szperaj, strongersik, i to żwawo, bo czasu do 16 czerwca zostało niewiele a chcielibyśmy te foty wykorzystać podczas festynuWink
barbaros

Bonka
Tak , tak..... szperaj strongersik.................

Ika
Właściwie to nie pamiętam wielu konkretnych imprez. Pamiętam ,że było ich sporo i w sezonie zawsze coś tam się działo. Ze sław zapamiętałam wspomniany już występ Eleni. Odbył się na początku lat 80-tych, a może i nawet w samym 1980 roku. Przybył na niego tłum mieszkańców miasta i okolic.
Z tego co pamiętam, to na każdej imprezie nie brakowało publiczności, przeważnie brakowało miejsc siedzących. Miejsce to miało swój specyficzny klimat i z przyjemnością posiedziało się tam oglądając występy.
Wspomniany przez stongersika zespół Papa Dance, wystąpił z okazji Dnia Dziecka na początku lat 90-tych, kiedy amfiteatr był już " martwy". Ostatnie imprezy, to organizowany przez kilka lat z kolei (mniej więcej w latach 1989-92 r.),przez zespół The Castle " Rock pod murami". Występowały tam zaprzyjaźnione amatorskie zespoły rockowe i oczywiście miejscowe: The Castle i Vermouth. Amfiteatr był już wtedy praktycznie nie używany i nie był w najlepszym stanie.
Było sporo imprez z okazji różnych świąt.Występy dzieci i młodzieży ze szkół, występy chóru kierowanego przez panią E. Butyńską. Przyjeżdżali m. in. iluzjoniści, aktorzy, odbywały się też występy zespołów tanecznych.
Dużą atrakcją były wyświetlane latem, w późnych godzinach wieczornych filmy. Niestety, to było zarezerwowane tylko dla dorosłych, ale nie jeden dzieciak , tak jak wtedy strongersik, oglądał film gdzieś zza krzaczkówSmile
Ja podobnie jak szalupa miałam okazję występować na deskach amfiteatru i nie miałam tej przyjemności wejść na scenę po schodkach z garderoby. Myślę szalupa, że Tobie jeszcze spełnią się te marzeniaWink
Ika

"Człowiek jest tyle wart, ile są warte sprawy, którymi się zajmuje"
Marek Aureliusz

szalupa
Shock och Ika dzięki Ci za te informacje... myślisz, że spełnią się te marzenia?
Właściwie gwiazdy schodzą po schodach, ale co tam... ja mogę wejść, to jest bardziej obiecujące Grin

Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło