Przez żołądek do serca - kącik kulinarny
|
barbaros |
Dodany dnia 07-09-2007 12:05
|
Użytkownik
Postów: 446
Data rejestracji: 04.11.05
|
Na forum kociewskim dość często pojawiały się przepisy kulinarne ( na naleweczki, zalewajki, grule, *****nki).
Pomyślałam sobie, że można podzielić się ciekawostkami kulinarnymi niekoniecznie związanymi z naszym regionem. Zobaczymy, czy temat się rozwinie Jeśli nie - Arku, zamkniesz go po prostu.
Podaję jako pierwsza przepis na prostą i smaczną potrawę zwaną w Ameryce Pdn. TORTILLA. Może ją zrobić każdy z Was i na każdą okazję jest smaczna i nieskomplikowana:
składniki - 6 ziemniaków
3-4 łyżki oleju lub oliwy
4 jaja
sól, pieprz
Sześć średnich ziemniaków, obrać, opłukać i pokroić na cienkie plasterki(grubości 2mm), na patelni rozgrzać 3 łyżki oliwy(może być olej), wrzucić na to ziemniaczki i dusić je na wolnym ogniu, często mieszać drewnianą łyżką. Kiedy ziemniaki już będą dość miękkie( ok.15-20min), posolić je i popieprzyć im zalać je rozbełtanymi jak do jajecznicy jajkami. Poczekać aż masa jajeczno-ziemniaczana dobrze się zetnie, zsunąć całość na duży talerz i ponownie wrzucić na patelnię na drugą stronę na pół minutki.
Usmażoną tortillę wyłożyć w całości na duży talerz lub na okrągłą deskę drewnianą. Kroić jak tort, podawać do wszystkiego, nawet jako zakąskę do piwa, Smakuje też świetnie na zimno. Można ją modyfikować dodając do ziemniaków np.cebulkę, czy pomidory.
Smacznego !
Edytowane przez barbaros dnia 07-09-2007 12:08
barbaros |
|
|
|
kornomaniak |
Dodany dnia 07-09-2007 20:35
|

Użytkownik
Postów: 228
Data rejestracji: 11.06.07
|
Barbaros świetny pomysł z tym tematem, Nie masz pomysłu na obiad kolacje co robisz ?? Wskakujesz na portal a tam kopalnia przepisów (mam nadzieje) na szybkie i smaczne żarło oby tylko ludzie się wciągneli i wrzucali własne fantazje kulinarne. Co do Tortilli to spróbuje zrobić ciekawe co z tego wyjdzie. Jak myślisz barbaros nada się to na kolacje dla dziewczyny czy mam poczekać na wykwintniejsze danie ? |
|
|
|
barbaros |
Dodany dnia 07-09-2007 20:51
|
Użytkownik
Postów: 446
Data rejestracji: 04.11.05
|
Kornomaniak, zacznij od tego przepisu - jest prosty i naprawdę smakowity. Muszę Ci powiedzieć, że podała mi go moja koleżanka, która przez wiele lat mieszkała w Kolumbii, gdzie jadało się tortille na co dzień (tortilla -czytaj 'tortija' . Do dziś, chociaż mieszka już w Polsce, musi robić tę potrawę, gdy do jej córki przychodzą na piwo koleżanki
barbaros |
|
|
|
szalupa |
Dodany dnia 07-09-2007 22:28
|
Użytkownik
Postów: 233
Data rejestracji: 04.03.07
|
Sezon grillowy wprawdzie się kończy, ale może jeszcze go odpalicie, żeby zrobić kaszankę-bułczankę w kapuście. Kładziecie na folii aluminiowej kaszankę na to garść kapusty kiszonej, na to wycisnąć czosnek-ilość dowolna, w zależności od stanu wątroby- folie szczelnie zawinąć, żeby żadne soki nie uciekły i na grill, mówię wam... rewelka   |
|
|
|
zimmek |
Dodany dnia 09-09-2007 11:16
|

Użytkownik
Postów: 19
Data rejestracji: 26.05.05
|
Strongersik obiecałeś włoską pizze , weekend mija piwo wypite a pizzy nie widać 
|
|
|
|
strongersik |
Dodany dnia 09-09-2007 21:46
|
Użytkownik
Postów: 4
Data rejestracji: 23.07.06
|
Sorry za zwłokę.Tak jak obiecałem podaję przepis na PIZZE: 1/2kg mąki,100ml oliwy z oliwek,1/3 kostki drożdży,1ugotowany ziemniak,250ml letniej wody.1łyżeczka soli.Mąkę wsypać do miski.Następnie dodać do mąki rozpuszczone w wodzie drożdże, .oliwę,sól.Ugnieść wszystkie składniki.Wyjąć ciasto na stolnicę dodać pobniecionego ziemniaka.Wyrabiać ciasto tak długo z nie będzie się kleiło do rąk.Na koniec przy pomocy wałka do ciasta formować placki o grubości ok.0,5cm.( wielkość wedle uznania).Kolejny etap to smarowanie sosem pomidorowym(najlepsze pomidory z puszki).Reszta farszu wedle uznania.Pizze piec ok. 20min./180.st. Ja osobiście lubię pizze z tuńczykiem i dużą ilością bazyli i mozzarelli.Wszystkim smakoszom pizzy naprawdę polecam to ciasto.Wszyscy smakosze wiedzą też o tym iż cały sekret tkwi w tym ,aby ciasto było możliwie jak najcieńsze. |
|
|
|
barbaros |
Dodany dnia 10-09-2007 11:19
|
Użytkownik
Postów: 446
Data rejestracji: 04.11.05
|
Słuchajcie, tę kaszankę z kapustą we folii, którą poleca Wam Szalupa - jadłam i przyznaję, że jest smakowita, nie tylko zrobiona na grillu. W razie niepogody mozna ją z powodzeniem przyrządzić w piekarniku ( tak samo zawiniętą w folię aluminiową). Pamiętajcie tylko ( o czym nie napisała z pośpiechu Szalupa), żeby przed ułożeniem krupnioczka na folii - zdjąć z niego tzw.flak .
barbaros |
|
|
|
sat |
Dodany dnia 10-09-2007 14:06
|

Użytkownik
Postów: 186
Data rejestracji: 25.12.02
|
He, he ciekawe kto już spróbował robić to danie? Niech opowie co się stało z flaczkiem ? |
|
|
|
szalupa |
Dodany dnia 10-09-2007 15:33
|
Użytkownik
Postów: 233
Data rejestracji: 04.03.07
|
No fakt... flaczek troszeczkę przeszkadza w wymieszaniu smaczków kaszanki i kapusty, ale za to, to się trzyma kupy |
|
|
|
barbaros |
Dodany dnia 10-09-2007 15:44
|
Użytkownik
Postów: 446
Data rejestracji: 04.11.05
|
Sat, można i bez marnowania flaczka wystarczy krupnioczka położyć bezpośrednio na ruszcie grila i skóreczka pięknie się przypiecze - będzie chrupiąca i pyszna!
barbaros |
|
|
|
barbaros |
Dodany dnia 11-09-2007 14:58
|
Użytkownik
Postów: 446
Data rejestracji: 04.11.05
|
A teraz coś dla łasuchów.. Jeśli ktoś z Was lubi słodkości i ma " pod ręką" maliny, to podaję przepis na tzw."czarcią pianę". I nie myślcie sobie, że taka nazwa, bo podaje ją wiedźma.. Znam ten deser od pani Boruckiej (nieżyjącej już n-lki) i serwuję znajomym w okresie malinowo-porzeczkowym.
Składniki : 1 szkl.malin (może być czerwona porzeczka)
1 szkl.cukru
1 białko ( surowe)
Mikserem ubijać białko z częścią cukru, stopniowo dodawać osuszone owoce, na przemian z resztą cukru. Całą masę ubijać dość długo, ok.15 min, aż wyraźnie zacznie gęstnieć.
Deser ma nie tylko piękny kolor, ale także niepowtarzalny smak. Pucharki z pianą można udekorować jeszcze owocami. Najlepiej podawać lekko schłodzony, ale kto by tam czekał...
barbaros |
|
|
|
szalupa |
Dodany dnia 11-09-2007 19:17
|
Użytkownik
Postów: 233
Data rejestracji: 04.03.07
|
Właśnie skosztowałam tej " Czarciej piany"... ma naprawdę niepowtarzalny smak, ale jaki sycący i jak rozleniwia... koniecznie trzeba przepić piwkiem |
|
|
|
barbaros |
Dodany dnia 11-09-2007 22:00
|
Użytkownik
Postów: 446
Data rejestracji: 04.11.05
|
Nie polecam "przepijania" czarciej piany piwkiem. Raczej wskazana w stanach niedocukrzenia, chandry, depresji, niedożywienia itp.
Edytowane przez barbaros dnia 11-09-2007 22:03
barbaros |
|
|
|
szalupa |
Dodany dnia 11-09-2007 22:07
|
Użytkownik
Postów: 233
Data rejestracji: 04.03.07
|
Barbaros... uważasz, że jestem niedożywiona? dlatego tym mnie nakarmiłaś? Specjalnie mnie tuczysz, żebyś przy mnie wygladała jak missssska    |
|
|
|
barbaros |
Dodany dnia 11-09-2007 22:14
|
Użytkownik
Postów: 446
Data rejestracji: 04.11.05
|
Szalupa, myślałam raczej o chandrze, tudzież depresji jesiennej. A poza tym trochę zapasu na zimę też Ci się przyda. A bo to wiadomo...?
barbaros |
|
|
|
szalupa |
Dodany dnia 11-09-2007 22:21
|
Użytkownik
Postów: 233
Data rejestracji: 04.03.07
|
Mam dość tego zapasu Ty już na pewno, w razie czegoś, byś wiecznie szczęśliwa była, a ja wtedy bym wyglądała jak misssska    |
|
|
|
1125 |
Dodany dnia 18-09-2007 20:29
|

Użytkownik
Postów: 238
Data rejestracji: 02.04.07
|
.
Edytowane przez 1125 dnia 28-02-2009 02:05
Koniec świata nastąpi 21.12.2012. Dokładna godzina, zostanie wyłoniona w drodze referendum.  |
|
|
|
szalupa |
Dodany dnia 18-09-2007 22:18
|
Użytkownik
Postów: 233
Data rejestracji: 04.03.07
|
Dobrze, że się pojawiłeś 1125, bo nie wiem, czy te pigwę zerwać już, czy jeszcze nie? Cieszę się, że kaszaneczka Ci smakowała    |
|
|
|
1125 |
Dodany dnia 18-09-2007 22:45
|

Użytkownik
Postów: 238
Data rejestracji: 02.04.07
|
,..;
Edytowane przez 1125 dnia 28-02-2009 02:06
Koniec świata nastąpi 21.12.2012. Dokładna godzina, zostanie wyłoniona w drodze referendum.  |
|
|
|
szalupa |
Dodany dnia 18-09-2007 23:32
|
Użytkownik
Postów: 233
Data rejestracji: 04.03.07
|
Oczywista... naleweczkę |
|
|