Przez żołądek do serca - kącik kulinarny
|
maciek_bis |
Dodany dnia 21-09-2008 23:39
|
Użytkownik
Data rejestracji: 17.04.06
|
Oba przepisy na knedle prozte acz zacne, wypróbuję je z pewnością.
Co zaś sie tyczy ananasów polecam grillowane.
Surowego annasa oboeramy ze skóry kroimy w plastry , wykrawamy rdzeń ze środka( doskonale sprawdza sie nakrętka aluminiowa od flaszeczki) tak oprawione ananaski moczymy w mleku lub smietance cocosowej i obraczamy w grubym brązowym cukrze.
tak spanierowane ananaski kładziemy na mcni rozgrzny ruszt tak by cukier zkarmelizował sie natychmiast.
Same sa pychotkowate a można podać je z lodami
1 ananas
1 puszeczka mleczka lub śmietanki cocosowej
około 150 gram brynarnego cukru.
dobrze nagrzany grill ( można na tackach)
Maciek P |
|
|
|
szalupa |
Dodany dnia 21-03-2009 12:34
|
Użytkownik
Data rejestracji: 04.03.07
|
Polecam pastę na kanapki:
kostka twarogu, puszka tuńczyka, biała rzodkiew starta na tarce. To wszystko wymieszać z jogurtem lub śmietanką czy też majonezem- zależy jakie to ma być kaloryczne. Dodać soli ziołowej, na wierzch kanapki ogóreczek, szczypiorek( dodatki dowolne ) mówię Wam paluszki lizać. |
|
|
|
23121959 |
Dodany dnia 07-04-2009 15:49
|

Użytkownik
Data rejestracji: 18.01.08
|
BARDZO BARDZO BARDZO MOCNE CIASTO NIEKONIECZNIE WIELKANOCNE
Wiem, że lubicie piec ciasta, więc przesyłam Wam najnowszy przepis. Jak znalazł na Wielkanoc.
Składniki
- 1 kostka masła
- 2 szklanki cukru
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka soli
- 4 jajka
- 1 szklanka suszonych owoców
- 1 szklanka orzechów
- sok cytrynowy
- proszek do pieczenia
- 3 lub 4 szklanki dobrej whisky
Sposób przygotowania
Przed rozpoczęciem mieszania składników sprawdź czy whisky jest dobrej jakości.
Dobra ... Prawda?
Przygotuj dużą miskę, szklankę itp. utensylia kuchenne.
Sprawdź, czy na pewno whisky jest taka jak trzeba ....
By być tego pewnym nalej jedną szklankę i ...wypij tak szybko jak to możliwe.
Powtórz operację.
Przy użyciu miksera elektrycznego ubij kostkę masła na puszystą masę, dodaj łyżeszke sukru i ubijaj dalej.
W miedzyszasie zprawdź czy whisky jest na pewno taka jak czeba. Najlepiej szklaneczke.
Abo dwie.
Otwórz drugą butelkie jeźli czeba.
Wszuś do mniski dwa jaaajka, obie szklanki z owosami i upijaj je mikserem.
Spawś jakoź wiski żepy pootem gośie nie mufili sze jest trojonca. Wszuś do miszki szyśką sul jaką masz w domu czy so tam masz szysko jeno so.
Wymieszaj fszysko z oszehami i sukrem fszysko jedno i fszudź monki ile tam masz w domu.
Osmaruj piesyk masem i wyklej siasto na plache piesyka, usaw ko na 350 stofni saaamknijj źwiszki.
Spawś jakoś fiski sostatniej klaneczki ot pieszenia siata i iś spaaaś!

Życie jest jak jazda na rowerze.
Żeby utrzymać równowagę musisz się poruszać naprzód - Albert Einstein |
|
|
|
szalupa |
Dodany dnia 07-04-2009 16:05
|
Użytkownik
|
  heh, dobre |
|
|
|
sat |
Dodany dnia 07-04-2009 16:58
|

Użytkownik
Data rejestracji: 25.12.02
|
    hahahahaa - super 23121959! Przetestuję ten pszepsis   |
|
|
|
zimmek |
Dodany dnia 20-02-2010 19:07
|

Użytkownik
Data rejestracji: 26.05.05
|
Przepis na szarlotkę- tylko dla mężczyzn!
1. Z lodówki weź 10 jajek, połóż na stole ocalałe 7, wytrzyj podłogę, następnym razem uważaj!
2. Weź sporą miskę i wbij jajka, rozbijając je o brzeg naczynia.
3. Wytrzyj podłogę, następnym razem bardziej uważaj! W naczyniu mamy 5 żółtek.
4. Weź mikser, wstaw do niego skrzydełka i zacznij ubijać jajka.
5.Wstaw od nowa skrzydełka do miksera, tym razem do oporu. Zacznij ubijać.
6.Umyj twarz, ręce i plecy. W naczyniu zostały 2 żółtka, dokładnie tyle potrzeba na szarlotkę.
7. Oklej ściany i sufit kuchni gazetami, meble pokryj folią, będziemy dodawać mąkę.
8. Nasyp 20 dkg mąki do szklanki, pozostałe 80 dkg zbierz z powrotem do torebki.
9. Sprawdź, czy ściany i sufit są oklejone szczelnie, przystąp do miksowania.
10. Weź szybciutko prysznic!
11. Weź 4 jabłka i ostry nóż.
12. Idź do apteki po jodynę, plaster i bandaże. Po powrocie zacznij obierać jabłka. Przemyj jodyną kciuk!
13. Potnij jabłka w kostkę pamiętając, że potrzebujemy 2 jabłek, więc nie wolno zjeść więcej niż połowę! Przemyj jodyną palec wskazujący i środkowy.
14. Jedyne pozostałe jabłko pocięte w kostkę wrzuć do naczynia z ciastem, pozbieraj z podłogi pozostałe kawałki i przemyj woda.
15. Wymieszaj wszystkie składniki w naczyniu mikserem, umyj lodówkę, bo jak zaschnie, to nie domyjesz!
16. Przelej ciasto do foremki, wstaw do piekarnika.
17. Po godzinie, jeśli nie widać żadnych zmian, włącz piekarnik.
18. Po przebudzeniu nie dzwoń po straż pożarną! Otwórz okno i piekarnik!
Po tych przeżyciach nie pozostaje nic innego jak pójść do sklepu i kupić coś z większą zawartością alkoholu. Smacznego!!!
|
|
|
|
spica |
Dodany dnia 20-02-2010 19:52
|
Użytkownik
Data rejestracji: 05.01.08
|
Po tych przeżyciach to byś u mnie wyleciał przez okno razem z futryną!!!    |
|
|
|
sat |
Dodany dnia 20-02-2010 20:36
|

Użytkownik
|
hehehehe |
|
|
|
szalupa |
Dodany dnia 20-02-2010 21:35
|
Użytkownik
|
8, 9 i 10 punkt tworzenia ciasta w/g zimmka, przeżyłam autentycznie... tak się niestety kończy dodawanie mąki, jak duchem się jest zupełnie gdzie indziej i rozumu nie starcza    |
|
|
|
arek |
Dodany dnia 21-02-2010 20:25
|

Główny administrator
Data rejestracji: 21.12.06
|
zimmek sprobuje twojego przepisu , mysle ze to sie moze udac ;-) |
|
|
|
domino1583 |
Dodany dnia 22-02-2010 11:05
|
Użytkownik
Data rejestracji: 25.11.09
|
Zimmek serdecznie się uśmiałem z twojego przepisu i dobrych rad,ale moim zdaniem wpuścić chłopa do kuchni to wielkie ryzyko,a jak pisze spica nie jeden wyleciałby z kuchni razem z futryną po takim eksperymencie. |
|
|
|
spica |
Dodany dnia 22-02-2010 12:59
|
Użytkownik
|
Podaję przepis na tanią i dobrą drożdżówkę która zawsze się uda!
Szczypta soli,10 dkg drożdży,2 waniliowe cukry, 1 szkl.oleju, 1szkl.mleka ,4 jajka ,4 czubate szklanki mąki.
Do miski wsypać szczyptę soli.Na sól, rozkruszyć 10 dkg drożdży,posypać to szklanką cukru i cukrem waniliowym, polać olejem i mlekem,rozetrzeć osobno jajka i polać nato jajka NIE MIESZAĆ!!!
Na to wsypać 4 szkl. mąki i pozostawić na trzy godziny pod przykryciem! NIE MIESZAJĄC!!! Po 3 godz.zamieszać drewnianą łyżką i wyłożyć na natłuszczoną blachę.Piec ok.pół godziny 180 stopni.
Kruszonka: pół kostki tłuszczu,pół szklanki cukru i waniliowy, szczypta proszku do pieczenia, ok.1 szkl. mąki. To wszystko - smacznego , jest bardzo dobra i pachnie w całym domu!!!
|
|
|
|
sat |
Dodany dnia 22-02-2010 17:39
|

Użytkownik
|
szklanka cukru, cztery szklanki mąki, do kruszonki znów szklanka mąki - to wg. mnie jest za drogo...wg zimmka przepisu to będzie jakieś 5 kg wszystkiego...o a jeszcze szklanka oleju, to też bedzie jakies pół litra poza szklanką  Nie dla chłopów ten przepis, pewno by pachniało w całym domu przez rok i tapetowanie gazetami przed pieczeniem konieczne
|
|
|
|
szalupa |
Dodany dnia 22-02-2010 20:10
|
Użytkownik
|
Sat, toż to przepis dla cepów, a co dopiero dla tak wszechstronnie uzdolnionego i rozgarniętego gatunku jakim są mężczyźni nie musisz mieszać, urabiać, rozrabiać tylko sypać warstwami do miski    |
|
|
|
sat |
Dodany dnia 22-02-2010 22:14
|

Użytkownik
|
spica napisała : Po 3 godz.zamieszać drewnianą łyżką i wyłożyć na natłuszczoną blachę....
Co to znaczy zamieszać? Raz dwa, trzy razy machnąć ta łyżką? 
Trudnośc polega na tym napełnianiu czterech szklanek mąki ...a jeszcze czubate mają być
Nie ma jak ciasto na pierogi, wszystko na blat stołu, mąka, jaja, szczypta soli, zamieszać...urobić ciasto, nawet nie myślę ile tej mąki ma być, ciasto czuję w łapskach jak urabiam.... gorzej jak pomylę mąkę z cukrem pudrem   |
|
|
|
szalupa |
Dodany dnia 23-02-2010 08:50
|
Użytkownik
|
Dokładnie sat, tak to znaczy...Raz, dwa, trzy razy machnąć tą łyżką!!!
Chyba na łikend upichcę taką drożdżówkę  |
|
|
|
spica |
Dodany dnia 23-02-2010 13:52
|
Użytkownik
|
szalupa polecam, jest bardzo dobra i tania! Tylko zrób tak jak napisałam.Sat, jak upieczesz taką drożdżówkę i ci się uda to napisz! Tylko nie pomyl mąki z cukrem pudrem, bo będzie na mnie!  |
|
|
|
szalupa |
Dodany dnia 27-02-2010 17:35
|
Użytkownik
|
Upiekłam drożdżówkę spicy, kurcze... udała się!!!  jest pyszna...a muszę się przyznać, że ciasta mi nigdy nie wychodzą. Mówię sobie dość kobieto...weź się i upiecz coś w końcu!!! no to się zabieram; najpierw oblewa mnie zimny pot, potem drżą mi ręce, następnie mam dużo wątpliwości czytając przepis- wlewam sobie lampkę wina, po czym dzwonię do barbaros z okrzykiem- RAAAAATUUUUUUJ !!! i przybywa- zazwyczaj . Dzisiaj nie dzwoniłam do barbaros...sama upiekłam. Spica, dzięki Tobie uwierzyłam w siebie  |
|
|
|
spica |
Dodany dnia 27-02-2010 20:59
|
Użytkownik
|
szalupa bardzo się cieszę!!! ja pierwszy raz jak piekłam to też w życiu nie myślałam że mi się drożdżówka uda,ale to przepis mojej synowej która świetnie piecze i torty i serniki i jeże i kopiec kreta ( tak nazywa się tort) z bitą śmietaną i bananami. Ta drożdżówka jak wkładasz poszczególne składniki to nie wygląda ciekawie ale jak się trzymasz przepisu to jest okej! Jak masz większą blaszkę to możesz dodać 1 jajko więcej i 1 szklankę mąki więcej. Moja synowa nazwała tę drożdżówkę : drożdżówka dla leniwych - taka jest łatwa! Nawet antytalent ją upiecze!   |
|
|
|
barbaros |
Dodany dnia 28-02-2010 20:46
|
Użytkownik
Data rejestracji: 04.11.05
|
Chcę tu zamieścić małe dementi. Otóż szalupa piecze wspaniałe ciasto zwane kruszankowcem i wychodzi jej ono zawsze wspaniale, więc nieco tutaj kokietuje kreując się na ciastowe antytalencie. No ale tak już ta wiedźma ma
barbaros |
|
|