Maj 01 2025 22:37:53
Nawigacja
· Strona Główna
· Artykuły
· Download
· Forum
· Galeria
· Kontakt
· Szukaj
Zobacz temat
Nowe nad Wisłą, Neuenburg an der Weichsel » Portal Nowego nad Wisłą » Forum
 Drukuj temat
KOCIEWIE - mój region.
wiola
URODZIŁAM....MIAŁO BYĆ.TO ZMĘCZENIE....JESZCZE GDZIEŚ BŁĄD?
Wiola

Bonka
Więc Dla Ciebie Violetto Kociewie po prostu jest . Może to ja , może to Ty , może to każdy przechodzeń na ulicy . Wszyscy tworzymy to , z czego możemy być dumni. Nie jest w końcu ważne w jakim zakątku żyjemy , ważne ,że potrafimy dostrzec jego piękno fizyczne i duchowe. Dla mnie Kociewie , to kwiaty na łąkach , tańczące z wiatrem o poranku, to tęcza nad stawem patrząca przez łzy ...

http://notatkizkociewia.blog.onet.pl/
1125
:::"""":::::"""""""""""""::::::::::::::
""""""""""""''''''''''''''';;;;;;;;;;;;,,,,,,,,,,,,///////////"""""""""""""""
Edytowane przez 1125 dnia 02-03-2009 18:56

Bonka
Do 1125

W naszym życiu cięgle dokonujemy wyborów. Twoja sprawa kim jesteś i kim się czujesz... Ale mimo wszystko ten chleb ze smalcem , wyrósł na kociewskiej ziemi..tak mniemam. Nie interesuje Cię Kociewie , a wiesz o nim całkiem sporo... Bo kto czyta wiersze ludowe , jeśli go to nie obchodzi?
Zdziwił byś się i to bardzo , gdybym napisała Ci co ja robię dla innych , nie jestem typem samochwały , więc wybacz...
Z jednym mogę się z Tobą zgodzić : faktem jest , że Kociewiacy nie są nazbyt mocno związani z tradycją swoich przodków...Ty jesteś tego najlepszym dowodem.

wiola
Kociewie jest i będzie a kociewiacy....? cóż- to zależy od nas czy będą czy nie, dlatego tak duzo zależy tu od rodziców małego pokolenia i nauczycieli.
Wiola

Bonka
I tu jest problem.
Niebywale trudny i zawiły.
Z tego co mi wiadomo jaszcze niedawno regionalizmu uczono w szkołach powiatu świeckiego...i nie tylko ?
Nie mam pojęcia , jak jest teraz...
Uważam , że to ważne , by wiedzieć kim się jest. W tym zakresie wiele do zrobienia mają rodzice , nauczyciele i regionaliści...
Co prawda, namnożyło się nam mnóstwo przeróżnych organizacji pseudo- kociewskich , ale jak pokazuje praktyka , na nie nie można nazbyt liczyć.

Ika
Masz rację, już od dziecka powinno się mieć świadomość nie tylko tego, że jest się Polakiem, ale też tak jak w naszym przypadku-Kociewiakiem, znać tradycje, gwarę. Moja mama pochodzi z innego regionu Polski i miałam okazję bardziej poznać tamtejsze tradycje, miałam małą styczność z gwarą i tradycją kociewską. Pamiętam jak kiedyś u koleżanki zjadłam chleb z wodą i cukrem, kiedy zrobiłam to w domu mama się dziwiła co ja robięSmile A gdy wyszłam za mąż często pytałam się męża co oznacza słowo, które wymówiła teściowa, bo nie rozumiałamGrin
Cieszę się, że teraz uświadamia się już w przedszkolach dzieci kim są, zapoznaje się maluchów z gwarą, z kociewskimi tradycjami. Myślę, że to jest ważne. Ja dość późno to poznałam i trudno mi teraz powiedzieć: jestem Kociewiaczką.
Ika

"Człowiek jest tyle wart, ile są warte sprawy, którymi się zajmuje"
Marek Aureliusz

wiola
Świadomych swych korzeni rodziców małych dzieci oraz tych, którzy chcieli by aby ich dziecko poznawało korzenie swego pochodzenia zapraszam do przedszkola w Rychławie.
Wiola

szalupa
Tradycję trzeba kultywować, o kulturę trzeba dbać. To jest nasza tożsamość
w tym tkwi siła i mądrość narodu. Jeżeli pozbędziemy się korzeni, to będziemy jak te śmieci fruwać w powietrzu, aż przyjdzie ktoś, kto będzie chciał " pozamiatać " i nauczyć porządku,który nijak nie będzie się miał do naszego polskiego temperamentu i charakteru. Dzisiaj musi być wszystko takie europejskie, a przecież polskie wcale nie jest gorsze, wręcz przeciwnie.
Mamy wiele do pokazania, tylko sami musimy w to uwierzyć i zamiast zastanawiać się czy kociewie, to kociewie - przyciągać na to ludzi do Nowego. To następny atut jaki Nowe posiada, następny AS Cool

Bonka
Cieszy mnie, że nie jestem sama , że jest jeszcze kilka osób , które myślą podobnie jak ja.
Bo powiedzcie , czy widział kto drzewo bez korzeni ?

Poruszałam temat Kociewia na kilku różnych forach i ze smutkiem stwierdzam , że tylko na Waszym , mogłam sobie pogadać.
Nie jestem z Nowego , ale jest mi ono bardzo bliskie . Znam dobrze miasto i jago mieszkańców. Myślę , że znam też Ciebie Wiolo...........
Jest jaszcze wśród Kociewiaków taka siła , która łączy, przekonałam się o tym osobiście , nasze rozmowy też to potwierdzają.
Musimy mówić o Kociewiu jak najwięcej i jak najczęściej , nasze rozmowy czytają rożni ludzie z różnych zakątków Polski i nie tylko ....
Ich opinie też są ważne , również takie , jakie wyraża 1125 ....

wiola

Miło mi,że mnie kojarzysz. Owszem jest taka siłaco łączy kociewiaków w mieście naszym, ale i poza miastem. W stolicy naszego regionu żyją bardzo przyjaźni mi ludzie i oni kibicują nam aby i u Nas rozkwitła ,,miłość do regionu''.
Wiola

Bonka
Kociewie jest całością , kto dzieli je na starogardzkie , tczewskie, świeckie czy nowskie - robi poważny błąd. Nie pora dzielić , teraz jest czas łączenia... Ważne , by ludzie żyjący na tej ziemi poczuli jakie więzi ich łączą z tym zakątkiem.
Ja wiem kim jestem... To dla mnie bardzo ważne. Przekazuję to moim dzieciom.
Przemierzam Kociewską ziemię wzdłuż i wszerz , spotykam rożnych ludzi i słyszę różne opinie, ale wszyscy zgodnie twierdzą , że o tradycje trzeba dbać.
Tutaj potrzeba nam takich ludzi , jak wspomniana wcześniej twórczyni ludowa, bo kto lepiej zaznajomi nas i nasze dzieci z tym , co wbrew nam umarło?

karol
W Tczewie było spotkanie zatytułowane Kociewie w internecie, ale wbrew szumnej nazwie, dotyczyło ono spraw tczewskich (nie oznacza to, że Tczew raptem z Kociewia wyleciał). Bardzo mi podobała się retoryka pana Krzysztofa Kordy, który tworzy wraz z niewielkim gronem osób Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego Oddziału Kociewskiego w Tczewie bibliotekę zatytułowaną Kociewska Biblioteka Internetowa. Jest to projekt w tworzeniu, nie mniej jednak dla zainteresowanych wklejam tu adres internetowy tej inicjatywy, cennej, bo pomorskiej i kociewskiej! http://www.kaszubi.pl/kbi/ docelowy adres widać na moim serwisie lub na stronie Zrzeszenia. Trochę z niepokojem z kolei wysłuchałem planów zintegrowania Tczewa z metropolią trójmiejską, bo to będzie oznaczać utratę największego miasta przez Kociewie, gdyż taka integracja będzie musiała odbić się na Małej Ojczyźnie (już się odbija, weźmy przykład Osiedla Bajkowego, które jest modne wśród nabywców mieszkań z 3miasta i według szacunków portalu Na kotwicy, wprowadziło się Ich tam już około 8 tysięcy!). eKociewie też było na tym spotkaniu, dzięki czemu wiem, że odzyskało w końcu adres kociewie.pl od pazernego UM Starogard, który tę domenę zwyczajnie marnował. Pozdrawiam z kociewskiego Tczewa, karol keane
ps. na spotkaniu rozważano przyczyny klęski organizacyjnej Kongresu Kociewskiego, a mnie, słuchaczowi trochę z boku, nasunęła się refleksja, a dlaczego nie powołać Stowarzyszenia Kongresu Kociewskiego, co rozwiązałoby czynnik organizacyjny i etatowy, bo ten ponoć najbardziej zawinił dotychczas.
Edytowane przez karol dnia 20-05-2007 09:53

http://karolkeane.webpark.pl/
Bonka
Dla mnie , to jest jakieś pomieszanie z poplątaniem....bo dlaczego , by poczytać w internecie o Kociewiu , mam szukać na www.Kaszuby? Czy Kociewie cięgle musi być zależne od swoich bogatszych braci Kaszubów? Czy sami nie potrafimy nawet pisać o sobie w internecie? śmieszne...
Jest w internecie całkiem sporo ciekawych stron o Kociewiu , wykonanych , przez różnych ludzi , z rożnym skutkiem , bez namaszczenia Kaszubów.

Jeszcze dwa słowa odnośnie Twojego pomysłu utworzenia na Kociewiu nowego Stowarzyszenia : Czy nie miało by ono powstać przypadkiem pod auspicjami Zrzeszenia Kaszubsko-Pomorskiego ? Kolejny twór nie wnoszący nic pożytecznego dla Kociewia..............

wiola
Pogawędziła bym z wami o stowarzyszeniach, ale nie mam czasu.Przygotowuję II Olimpiadę Regionalną dla gzubów z powiatu Świeckiego.Trzymajcie kciuki za drużynę ze szkoły podstawowej w Nowem, Rychławie i Tryla. Bedą rywalizować ze szkołami z całego powiatu. Pozdrawiam
Wiola

karol
Bonka źle mnie zrozumiałaś, Stowarzyszenie Kongres Kociewski musiałyby założyć powiaty i gminy kociewskie, mowy tam nie ma o Kaszubach. Również napisałem o eKociewie, które dysponuje już też adresem kociewie.pl, a na spotkaniu pokazywały się organizacje, które robią na terenie Kociewia Tczewskiego coś dla regionalizmu. Chwała za to ludziom z ZK-P Oddział Kociewski w Tczewie, że chcą pomagać Kociewiakom, dlaczego niby mamy odpychać wyciągniętą rękę? DAj więc sobie trochę luzu z psioczeniem na słowo kaszubski, my wiemy, co to Kociewie, Kaszubi wcześniej mało orientowali się w tym temacie, ale już po pięciu latach mojej pracy nad tożsamością kulturową kociewską mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że człowiek z Południowej Polski podał mi podział Pomorza na Wybrzeże Gdańskie, Kaszuby i Kociewie oraz Żuławy i Bory! Wiedział co to Dolna Wisła, ba! O Nowem nawet wiedział z moich krótkich notatek. Dlatego róbmy swoje i nie reagujmy alergicznie na słowo Kaszebe, pozdrawiam
Edytowane przez karol dnia 21-05-2007 17:16

Bonka
Viola trzymam kciuki! Tobie przynajmniej nie jest potrzebna żadna organizacja , by robić to , co robisz.... Bo albo się chce czegoś dokonać dla Kociewia , albo chce się prezesować ....

Karolu -
Na terenie całego Kociewia jest już wiele organizacji , jest też jedna
Federacja o nazwie "Kociewska Więźba", skupiająca wszystkie pozostałe i czuwająca nad ich pracą . Jej działania są , jakie są ....
Ciągłe przepychanki pomiędzy trzema kociewskimi powiatami , niedomówienia względem organizacji np. III Kongresu Kociewskiego itp. Nie piszę tu , że jest ona niepotrzebna, piszę , że jest mało efektywna i kiepsko zarządzana, na szczęście w marcu była tam jakaś zmiana ...... Każda kolejna organizacja , która powstanie na Kociewiu , będzie i tak podlegała "Kociewskiej Więźbie".....

Ja nie mam "uczulenia" na Kaszubów , wręcz przeciwnie, bardzo ich szanuję i podziwiam , za ambicję i umiejętności organizacyjne... Wśród Nich mam wielu przyjaciół i mogę powiedzieć , że są to nasi bracia .
Czy można mieć "uczulenie "na brata?
Ja na Kociewiu działam już od wielu lat , więcej niż Ty i do dziś mam problemy , by wytłumaczyć zwykłym ludziom z okolic Trójmiasta , jak wygląda strój kociewski i co to jest w ogóle za region Kociewie .
Słyszałeś z okolic TRÓJMIASTA ?!!!!
A Ty mi tu piszesz jakieś dyrdymały o ludziach z Południowej Polski! Tam tylko wiedzą , gdzie są Kaszuby... o Kociewiu nie słyszeli... I to jest najsmutniejsze.......
Moim zdaniem , gdyby ci wszyscy założyciele tych kociewskich organizacji zamiast gadać wzięli się solidnie do roboty , dało by to lepszy efekt ....
Jeśli chcemy coś robić dla Kociewia , to po prostu to róbmy , nie oczekując niczego w zamian... Pomoc zawsze jest mile widziana , ale na poczatku , później trzeba radzić sobie samemu.
Ps.
Czy czytałeś może "Bedeker Kaszubski" ?
Polecam , tam Kociewie jest opisywane , jako cześć składowa Kaszub.... Takie odniosłam wrażenie...............

karol
To nie wrażenie, tylko pogląd sprzed mniej więcej 10 lat ;-) Ale my wszyscy pracujemy nad jego zmianą i efekty są widoczne. To, że ktoś mieszka w okolicy 3miasta o niczym nie świadczy, bo to taki sam zaścianek, jak wszystkie inne Bonka ;-) Pozdrowienia z Tczewa

Bonka
Karolu
To nie pogląd , tylko książka . Bardzo poważna , napisana przez poważnych ludzi....
Pracujemy nad zmianą tego wizerunku i to w pocie czoła, ale na niewiele się to wszystko zdaje , bo robimy to każdy z osobna. Kociewiu brak koordynatora , człowieka , który by połączył wszystkie inicjatywy i działania , i przypilnował , by nasza praca nie szła w przysłowiowe maliny.
Brałeś może czynny udział w prezentacji Kociewia w Sopocie w Roku Kociewskim? Czy wszystko grało?
A o III Kongresie Kociewskim lepiej nie wspominać, w Nowem prawie zasnęłam , a te czarownice długo jeszcze straszyły mnie w nocy. Na myśli mam tu czarownice z referatu , który zastał wygłoszony tego dnia.
Wystawa sztuki Ludowej Kociewia , otwarta była w Tczewie w dniu rozpoczęcia Kongresu w Starogardzie Gdańskim. . Bardzo chciałam zobaczyć dzieła naszych twórców , ale niestety , rozpoczęcie Kongresu było ważniejsze. Pomijając już fakt , że dzień kultury ludowej był w Świeciu.....
Co do zaproszeń na tę uroczystość , skądinąd rzadką , bo odbywa się tylko raz na 5 lat, to ja dostałam aż trzy takie zaproszenia , po jednym z każdego powiatu , a osoby , które bardzo chciały uczestniczyć w tym wydarzeniu, ba nawet miały zabrać głos w dyskusji , po prostu takiego zaproszenia nie otrzymały. U Kaszubów takie zjazdy odbywają się przynajmniej 1 raz w roku w Somoninie i nie tyko.....Wyglądają nieco inaczej , tam ważny jest każdy człowiek ,nie tylko włodarze .
O dniu świeckim Kongresu niewiele można powiedzieć, poza wspomnianym wyżej Nowem. Uroczystość w OKSiR to była klęska. Mam na myśli frekwencję. Zupełnie zapomniano o nauczycielach regionalistach,zaproszono dyrektorów szkół i kwita.
I te godzinne referaty TV i Radia z Gdańska .....zupełnie zbędne....

Czy zaściankiem można nazwać niewiedzę?

Pozdrawiam
Bonka

wiola
Prawda, koordynatora potrzeba, a co do zaproszenia nauczycieli- regionalistów- to.....to wstyd....ale prawda....nie zaproszono....
Wiola

Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło