Maj 01 2025 22:39:17
Nawigacja
· Strona Główna
· Artykuły
· Download
· Forum
· Galeria
· Kontakt
· Szukaj
Zobacz temat
Nowe nad Wisłą, Neuenburg an der Weichsel » Portal Nowego nad Wisłą » Forum
 Drukuj temat
KOCIEWIE - mój region.
1125
:::"""":::::"""""""""""""::::::::::::::
""""""""""""''''''''''''''';;;;;;;;;;;;,,,,,,,,,,,,///////////"""""""""""""""
Edytowane przez 1125 dnia 02-03-2009 18:56
Koniec świata nastąpi 21.12.2012. Dokładna godzina, zostanie wyłoniona w drodze referendum.Pfft

Bonka
Ot , męska solidarność!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Nie pchaj się 1125 pomiędzy baby , bo to nie zdrowe....
Tak łatwo Ci przyszło wyskoczenie z tematu, skądinąd bardzo poważnego i potrzebnego, trzeba o tym gadać.
Wiem , że Ci "wisi" , wszystko , o czym mówimy, ale faceci tak mają , bodajże od urodzenia... nie , żebym coś sugerowała... Ale cieszę śię , że w końcu odezwałeś się na Forum....mam nadzieją , że zostaniesz z nami na dłużej....???? Dobrze mi się z Tobą dyskutowało.

Wiesz Viola , takie przykłady braku Koordynacji na Kociewiu , można by mnożyć , ale właściwie po co. Tutaj , każdy zwyczajny człek , który chce coś robić na rzecz swojej Małej Ojczyzny , musi radzić sobie sam.
Na żadną pomoc nie ma co liczyć.
W rozproszeniu nie wiele zdziałamy....może Karol miał by jakiś sensowny pomysł.....? Tylko proszę , bez kolejnego stowarzyszenia .....bo nie wiem ile jeszcze zniosę...

http://notatkizkociewia.blog.onet.pl/
wiola
Ja na brak pomocy narzekac nie mogę. Pewnie,że organizacyjnie jest wszystko na mojej głowie, ale pomoc finansowa od władz mam i o ile poprosze młodziez o pomoc też chętnych nie brakuje.
Wiola

karol
no cóż, trudno tu o sensowny pomysł, bo na wspomnianym spotkaniu dyskusja poszła też w kierunku, że tak naprawdę do władze powiatów należałoby wygonić z Kongresu Kociewskiego, bo tylko przeszkadzały Frown Na oddolną organizację można byłoby liczyć, ale ... Jak sama widzisz Bonka, organizuje to Zrzeszenie Kaszubko - Pomorskie! Ja też nie mam alergii na słowo kaszubski, bo bardzo Ich cenie i lubię, ale to Kociewie, więc sama rozumiesz. Mimo wszystko przydałaby się organizaja pozarządowa na Kociewiu, która potrafiłaby skorzystać z treendu unijnego na regionalizm i potrafiła sięgnąć po fundusze, które by pozwoliły na organizację powiedzmy Zjazdu Kociewiaków co rok w Nowem, Gniewie, Skórczu czy Lubichowie kolejno na przykład! Bo Kociewie to nie tylko Wielka Trójka Starogard-Świecie-Tczew!
Edytowane przez karol dnia 23-05-2007 19:25

http://karolkeane.webpark.pl/
Bonka
Wiesz Viola , jeśli wie się w jakie drzwi zapukać , jeśli puka się dosyć głośno i natarczywie, jeśli wyganiają Cię drzwiami , a Ty wchodzisz oknem , to w końcu nawet na odczepne można coś od władz otrzymać......Przynajmniej w moim przypadku , daje to niemal stuprocentowy efekt ... Jeżeli chodzi o dzieci i młodzież , to muszę przyznać , że zaangażowanie jest ogromne!!!!

Karolu , to o czym piszesz na początku , bardzo mi się podoba. Popieram.
Musisz zrozumieć, że stara elita nigdy nie pozwoli na samodzielne działanie jakiejkolwiek organizacji , jaka by ona nie była. np.ZK-P w Tczewie, rozejrzyj się kto siedzi w pierwszym rzędzie ,a kto w pozostałych , co ciekawe od ilu lat..... Nawet na rozdaniu "Grzymisławów" naokoło sama władza , gdzie się podziali pozostali ludzie, ci wartościowi , którzy czasem przechodzą samych siebie , by Kociewie "rosło w siłę" ????????

Organizowano już na Kociewiu "Dzień Kociewia' , był nawet "Rok Kociewski" i co to dało? Te wszystkie imprezy były, ale nie dla zwykłych "szaraków" i to mnie irytuje , bo żeby Kociewie rozkrzyczeć , trzeba iść między ludzi.
Zjazd Kociewiaków mi się marzy , taki , jaki co roku mają Kaszubi, trwa on kilka dni , ludzie mają zagwarantowane noclegi , bo jak nie wiesz , to Somonino leży w Szwajcarii Kaszubskiej , tam są ośrodki wypoczynkowe , w których to się odbywa.
Mam nawet miejsce , w którym można by takie zjazdy poza sezonem zorganizować - nad naszym "kociewskim morzem".

W ogóle nie podoba mi się samo podejście Kociewiaków do kultury ludowej i regionalizmu , skąd u nich tyle niechęci. Co powoduje takie zachowania? Odpowiem Ci , od wielu , wielu lat , na świeczniku kociewskim , są w ciągle ci sami ludzie , czasem wręcz jest to dziedziczne np. obecny prezes "Kociewskiej Więźby".............

wiola
Juz kiedyś tu na Portalu próbowalismy załatwic sprawę działania wspólnego....nie wyszło. Każdy narzeka, ale ruszyć do pracy nie ma komu....Mnie to nie przeraża, robię swoje i bez wsparcia od strony portalowiczów.
Ps. Pozdrawiam Harcerzy z Nowego i Świecia oraz młodzież licealną, która będzie pomagać mi w czasie etapu powiatowego II Olimpiady Regionalnej, która odbędzie się w Świeciu.
Wiola

1125
Edytowane przez 1125 dnia 02-03-2009 18:57

Bonka
No Viola, czasem trzeba też się wyżalić, a gadanie na forum daje tą możliwość .
Wiesz , jak Ty jesteś może nauczycielką , to jest Ci łatwo , bo robisz wszystko w godzinach pracy , płacą Ci za to i jeszcze Ci się wszystko liczy jako "wielkie" działanie na rzecz Kociewia, zrób coś po godzinach , a wtedy się ciskaj...

No wiesz 1125 , nie mów mi ,że nie wiedziałeś , że Kociewie ma "dostęp do morza"......TO JEZIORO Kłębie w gminie Osiek.... Ja też przeżyłam szok, ale już się otrząsnęłam i cieszę się tym , co mamy............???????????
Co do fantazji ........to ludzka rzecz, byle nie przesadzać....I tu zgodzę się z Tobą, faceci to twarde sztuki, ale nawet takim twardzielom czasem zdąża się popłakać, nie mów mi ,że nigdy nie płakałeś , bo nie uwierzę....
Wiesz , przez ostatnie kilka dni na tym Forum przeszedłeś swoistą "metamorfozę" , myślę to zdrowy objaw . Zacząłeś pisać i myśleć podobnie , jak ja. Wracamy więc do punktu wyjścia i zaczynamy od nowa dyskusję o naszym "DOMU" - Kociewiu. Fajnie......
Ja działam w małej grupie, bardzo małej.........jednoosobowej.

wiola
W pracy moja działalność na rzecz kociewia polega na zupełnie innej rzeczy- czyli realizacja programu z zakresu regionalizmu i udział w konkursach, wycieczki. A to o czym piszę wyżej to moja praca po godzinach. Najpierw sprawdz informacje u źródł Bonka, a potem możesz oczeniać.
Wiola

Bonka
To co robisz Viola po godzinach? Przecież pisałaś o konkursie czy olimpiadzie.... To nie oczernianie , to moje zdanie ...sorry.....

wiola
ALE JA ORGANIZUJE TO NIE JAKO PLACÓWKA I NIE W GODZINACH MOJEJ PRACY, jAK CHCE COS ZROBIC MUSZE MIEC WOLNE
Wiola

karol
Tia, działalność tego typu jest niezwykle trudna do wypośrodkowania, przeważnie jest postawą, więc nie dziw się Wiolu, że Kociewiaczką jesteś czy stoisz, czy leżysz, czy to godziny pracy, czy relaksu. Dlatego nie denerwuj się, bo nie ma o co.

http://karolkeane.webpark.pl/
wiola
Masz racje karol, nie denerować sie:-). Jestem ostatnio podminowana- dużo obowiązków i to tylko dltego,że chce coś użytecznego zrobic. Ale jak juz mówiłam- lubie to.
Wiola

Bonka
No To powiedz mi Viola , dlaczego dzieci z Gimnazjum nr 1 w Świeciu nie mogą wziąć udziału w tej Olimpiadzie ? Przygotowywali się do niej ponad miesiąc , żeby dziś dowiedzieć się , że oni nie mogą w niej uczestniczyć, ot tak , porostu , bez podania przyczyny . Konkurs w Świeciu odbywa się jutro. Chyba , że to inna olimpiada........
Po takim numerze , te dzieci długo już nie będą chciały nawet słuchać o Kociewiu......

No i tak Karolu doszliśmy do jednego wniosku, Kociewiakiem/anką się jest , a nie bywa. Nie ważne , kto , gdzie się urodził, ważne jak mocno ukochał ten kawałek ziemi "przytulony do Wisły".....
A Violę tylko prowokowałam do dalszej dyskusji, nic do niej nie mam , chwali się jej postawa i praca z dziećmi. Wiem jaki to ciężki chleb....

Mało na Kociewiu ludzi ,którzy bezinteresownie robią coś dla innych , dlatego powinniśmy trzymać się razem.

1125
Edytowane przez 1125 dnia 02-03-2009 18:57

wiola
Po pierwsze dzieci z gimnazjum biora udział w olimpiadzie, ale... kazdy wie,że do żadnego konkuresu nie zgłasza sie dzień przed. A tak to było z ta szkoła.Termin zgłoszen miną dawno... Bardzo mnie cieszy ich zapał i postawa. Nie powinnam przyjąć zgłoszenia - tym bardziej ,że nie spełniają warunków konkursu - zgłaszajaca osoba wie o co chodzi - ale przyjęłam i to z mojej kieszeni dostaną nagrody. A jeszcze- przyczyna została podana osobie zgłaszającej- powtarzam- sprawdz najpierw informacje zanim podasz do publicznej wiadomości- oskarzac jest łatwo....zamazać oskarżenia trudno.
Wiola

szalupa
Ale jarmark...motyle drewniane, koniki bujane, pierzaste koguciki... cukrowa wata i z piernika chata Wink

wiola
tak bedzie ,ale na innej imprezie.....
Wiola

Bonka
1125
No............ kombinuj dalej...............nie źle Ci idzie..........
Nawrócony na Kociewie????????????
SUKCES!!!!!!!!!!!!!
Tylko nie siadaj na laurach.

Viola , no biorą udział w tym konkursie, ale z wielkim bólem. Z jakim ,wiesz dobrze.. Ja nie oskarżam , to była prawda ...... do 22.10 , kiedy mi telefonicznie przekazano tę dobrą wiadomość. Tylko powiedz mi ,jak można odmawiać Szkole udziału w konkursie z tak prozaicznego powodu????? Przecież nie chodzi tu o te nagrody , a o ducha rywalizacji i Kociewie .....

Szalupa
Najbliższy Jarmark Kociewski, będzie w Świeciu 3 czerwca , może zawitasz i sprawisz sobie "konika bujanego"?

wiola
Oni wiedzieli wczesniej niż Ty. A powód nie był prozaiczny- nie spełniają regulaminu i tyle. Nie ma o czym dyskutować. A co do nagród i dyplomów- nie przykro by było szkole jeżeli wszyscy wyszli by z czymś, a oni z gratulacjami?po jak twierdzisz miesięcznej pracy!? Tylko dziwne,ze miesiac przygotowan a zgoszenie 24 godz przed....a termin zgłoszeń dawno temu....
Wiola

Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło