Maj 01 2025 18:32:06
Nawigacja
· Strona Główna
· Artykuły
· Download
· Forum
· Galeria
· Kontakt
· Szukaj
Zobacz temat
Nowe nad Wisłą, Neuenburg an der Weichsel » Portal Nowego nad Wisłą » Forum
 Drukuj temat
Czy Jacek Soplica był w Nowem??????????????????
Tego to ja już nie wiem, w jakichś starodrukach, archiwach zakonnych jeśli w ogóle takie coś istnieje...

arek
napisz ze opierales sie na jakis aktach koscielnych lub wypowiedziach najstarszych ludzi co znaja legendy no przeciez chodzi o fikcje i dobry kreatywny bajer ! prawda?
[addsig]

miasto-nowe.com
dunder
To całkiem niezłe pomysły - wklejam na dyskietę i bajeruję jak radzicie. Zdam sprawozdanko. OK. Pzdr.
[addsig]

No jo dunder: Ja Robak vel Jacek Soplica. Wybrałem bernardyński obrządek. Dlateom mógł w Nowem w styczniu a i lutym 1807 r. nie jedną zakurzyć fajkę a Generała częstochowską prymką z mojej ozdobnej tabakiery częstować jego śpik tamując aby plany zdobywania Gdańska mogł opracowac.Wszak tam była goldwasser zwana gdańską wódecznocią którom polubił sromotnie na szlakach Jewropy.

O tym gawędzłm z Dobzyńskimi w zaścianku, a Bartek Prusak (znał onegdajszą wodeczność) i Jankiel wiedzieli o moim Neuenburgu ( Nojsztelu) przebywaniu. Bierz bibułę i zasuwaj do tzw. budy. Jam był w Nowem. JACEK SOPLICA vel ROBAK zakapturzony.

)) Dobre !!! Brawo!

dunder
Mondralo przemondżały - łatwo to piszesz ale ja muszę pujść do budy. Może za mnie się wybierzesz. Każdy się mondrzy a mnie dundrowi wiatr w oczy. Zgłupieć można od waszych pomysłow. Co mi sie ułoży ktoś wylatuje z nowym. Spasibo - dajcie zerać to w jakoś calość. Nie zaglondam nie piszcie. W czwartek mamy test na inteligencje. Musze pomyslec. Thanks. Dunder was pośwista...
[addsig]

Dunder wie co robć. Wybrał sposób postępowania. Ja 3mam kciuki swoje i sąsiada. Dunder wiżymy w ciebie. 3maj sie. Nie daj plamy. Portalwcy.

arek
ej dunder wypowiedz soplicy mozesz umiescic w pracy jako znaleziony cytat w jednej z ksiag archiwalnych itd. Bajeruj bajeruj , super wyjdzie , czekamy na efekt i cala prace na forum
[addsig]

miasto-nowe.com
dunder
Za dobre słowo wsparcia dzięki. Problem w tym, że owe "pytania na inteligencje" mają przygotować nas do debaty, wymiany poglądów, przełamywania stereotypów. Czyli taka buża muzgów jak na forum. Zadna pisanina.

Pomogliście mi bardzo. Sprawozdanko obowiażkowo musi będzie. Narta i łyżwa.
[addsig]

dunder
Wpadłem przed snem, aby raz jeszcze przeczytać wasze rady przed jutrzejszą batalią w klasie. Uprzasza się o trzymanie kciuków własnych i cudzych. Może mi pomoże wasze wsparcie. Hej dunder do góry głowa a zaświstaj jutro. Narazicho..
[addsig]

Dunder, napisz jak bylo.pozdr.
[addsig]

dunder
5 = piątunia - to jest to czego dunder jeszcze nigdy nie miał "za inteligencję!!!" Wielkie dzięki za doping. Plan wypalił. Wprawdzie były też szóstki - ale to dziewczyny - kujony; nie mam żalu. Honor męski uratował dunder.

Po kolei. Najpierw na samym początku zakłapućkali sie my: czy postać fikcyjna i reoalna=historyczna mogą się spotkać. Nie mogliśmy się dogadać. Jak w portalu na początku. Najmocniej się upirali, że to niemożliwe Krzysiek i Karol. Nawet wtedy gdy psor potwierdził,że w celach poznawczych, w debacie teoretycznej jak nasza, że mogą. Ja w tej częsci byłem aktywny powtarzając to, co napisali paki, Ceo i anonimy - grabula i łyżwa. Jolka i Anka - kujonki jedne miały pełne wypisy z PT i co chwilę się wyrywały. Przygasiłem je gdy zauważyłem, że Robak był bernardynem a taki zakon w tym czasie znajdował sie był czynny. Myślałem, że się przewrócą. Nie wiedziały. hehehe Nie sztuka przeczytać lekturę - ale inteligencja to cosik więcej niż obowiązek. Np. nasz portal gdzie można wiele znaleźć i liczyć na wsparcie.

WNIOSKI: mogli się spotkać w Nowem. Bo faktem historycznym jest, że był tu Dąbrowski ( kapa dzieki za arty!!! ) Ponieważ częstował Robak generała tabaką, gdy opracowywał plany zdobycia Gdańska ( to dziewczyny - cytat) to mogło być tylko tu a nie w Gniewie czy Tczewie - bo tam nie ma klasztorów bernardyńskich. Ten mój argument zyskał najwięcejgłosów. HUUUUUURRRRAA!

A wiecie co najbardziel rozbawiło belfra; wódka gdańska=goldwasser. On nie tylko teoretyk ale znawca; bo niby żartem dodał, że obecnie produktem markowym Fabryki Wodek Gdańskich jest Danziger Gold Wasser - niby skąd on to wie???

Już po dzwonku i miałem wlepioną pionę zauważyłem, że nie tylko tabakę mogli zażywać ale i kropnąć po małym. Ale to się już nie liczyło.

LUDKOWIE TYLE. Dzięki i polecam się na przyszłość jak znowu dostaniemy temat na inteligencję. Niech was dunder świśnie....
[addsig]

No to superSmile Gratulacje )))
[addsig]

kapa
No,no,no młodzieńcze masz przed sobą przyszłość. Brawo za myślenie i proszę o przyjęcie gratulacji. Swoją drogą ciekawych użyłeś argumentów. Brawo i pozdrawiam.
[addsig]

Coś ty dunder - to ty napisałeś? Masz browarek i opowiadaj raz jeszcze. Pozdr. narazicho 3maj sie

dunder
Tak sie cieszyłem, że nie podziekowałem AIExAnDrze ( o kurczy czy tak ma być) ani dumbledore - czapką do ziemi kłania sie świstający= szczęsliwy dunder hej!!!!!!!!
[addsig]

arek
dunder gratulki ! Spoko sie wykazales , fajnie ze moglismy ci pomoc. Ale nie powiem , temat byl extra i bardzo ciekawy i do rozwiniecia
[addsig]

miasto-nowe.com
arek
ale ze robak byl bernardynem ? czy napewno z tego co wiem w Nowem byl zakon franciszkanow .
[addsig]

miasto-nowe.com
kapa
¬ródło: K.Kościński," Franciszkanie i bernardyni w Nowem n/Wisłą", Poznań 1906 s.6: " W r.1415 podano... W tym czasie zmarniał konwent Minorytów czyli Franciszkanów w Nowem zupełnie. Na ich miejsce przybyl z Saksonii ze zmienioną regułą pokrewni im Bernardyni".

Ostatnim bernardynem był zm. 17.06 1822 o.Roman Wax. (s.47)

Tyle Kościński. Ja mu wierzę. Chociaż to fakt a niekwstia wiary. Dunder miał rację.
[addsig]

Co za poziom - prawie dyskusja doktorancka...

Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło