Nowe - Tajemnicze budowle
|
maciek |
Dodany dnia 19-05-2004 22:17
|
Użytkownik
Data rejestracji: 29.12.02
|
Nie dam się zabić, ale coś takiego było gdzieś na prawo od leśnej drogi, tej którą wszyscy 30lat temu udawali się na dzień sportu do lasu.
Sorki miałem być na dniach Nowego i przelecieć się przy okazji po okolicyale praca zniszczyła moje prywatne plany.
Nadrobię. Fritz cnie ustawaj w poszukiwaniach.
Przyjżyj się piwnicom ziemnym w gospodarstwacz zbudowanych po wojnie. (tylko czujnie by ci ktoś kłonicą po nerach nie przejechał)
[addsig] |
|
|
|
1125 |
Dodany dnia 11-11-2008 16:01
|

Użytkownik
Data rejestracji: 02.04.07
|
Stary, zapomniany wątek......
Edytowane przez 1125 dnia 28-02-2009 01:59
Koniec świata nastąpi 21.12.2012. Dokładna godzina, zostanie wyłoniona w drodze referendum.  |
|
|
|
arek |
Dodany dnia 13-11-2008 10:15
|

Główny administrator
Data rejestracji: 21.12.06
|
z tego co wiem w Bzowie za stacja jest bunkier z okresu I wojny swiatowej. Bylo ich bodajze razem 3, drugi w samym Bzowie a trzeci po prawej stronie zagajniku na granicy z miedza, jeszcze kilka lat temu doskonale widoczny zjezdzajac z "bzowskiej" gory w strone grudziadza. |
|
|
|
1125 |
Dodany dnia 13-11-2008 17:50
|

Użytkownik
|
Dzięki Arku,
Edytowane przez 1125 dnia 28-02-2009 01:59
Koniec świata nastąpi 21.12.2012. Dokładna godzina, zostanie wyłoniona w drodze referendum.  |
|
|
|
1125 |
Dodany dnia 13-11-2008 21:43
|

Użytkownik
|
Edytowane przez 1125 dnia 28-02-2009 02:00
|
|
|
CoVoX |
Dodany dnia 08-11-2009 15:57
|
Użytkownik
Data rejestracji: 08.11.09
|
Witam Wszystkich!
Chciałbym powrócić do wątku "tajemniczych budowli" w okolicach Nowego ;-)
Czy w końcu udało Wam się rozwikłać tę zagadkę?!
Próbowałem skontaktować się z Marcinem, który był autorem tematu, ale niestety bezskutecznie. Być może podany przez niego adres e-mail jest już nieaktualny, bo w końcu od tamtej pory minęło już ponad 5 lat.
W tym miejscu chylę czoła przed jego wiedzą na temat niemieckiej radiolokacji, która jak na owe czasy była wręcz imponująca!
Nie ukrywam, że stacja radarowa o kryptonimie Neunauge jest już jedną z ostatnich, których nie udało mi się odnaleźć na terenie Polski.
Niestety wzmianki o niej pojawiają się w bardzo niewielu niemieckich źródłach i nie ma pewności, czy stacja ta w ogóle powstała.
Z dokumentów wynika, że radary obsługiwała 5. mittlere Flugmelde-Leit Kompanie at Neuenburg near Marienwerder należąca do I. Batalionu Luftnachrichten-Regiment 261.
Lokalizacja w mieście Nowe koło Kwidzyna nie budzi tu żadnych wątpliwości.
Jak łatwo zauważyć, Nowe leży dokładnie w połowie drogi pomiędzy stacjami radarowymi Makrele (Tczew) oraz Tonfels (Toruń).
Ponieważ potwierdzone zostało istnienie pozostałych kompanii wchodzących w skład tego samego batalionu, więc tym samym poprawiło to rokowania na odnalezienie Neunauge.
Była to regularna stacja radiolokacyjna pracująca w systemie Himmelbett, a więc można przyjąć, że na jej wyposażeniu znajdowały się 2 radary Würzburg-Riese oraz 1 radar Freya.
Zwykle radar Freya spoczywał na 4 betonowych fundamentach, które ze względu na swoje niewielkie rozmiary, w bardzo niewielu przypadkach zachowały się do dnia dzisiejszego.
Radary FuMG-65 Würzburg-Riese mocowane były na masywnych, sześciokątnych podstawach o wadze około 70 ton, które wbrew pozorom są bardzo trudne do zniszczenia i raczej na własną rękę nikt niego nie zrobił. W dodatku takie podstawy były na pewno 2, a z doświadczenia mogę powiedzieć, że odległość pomiędzy nimi wynosi od 200 do 1100 (!) metrów.
Kilka zdjęć przedstawiających podstawy radaru W-R:
http://forum.rawe..._1_638.jpg
http://forum.rawe..._2_244.jpg
http://forum.rawe..._3_528.jpg
Jeżeli ktoś widział takie podstawy lub ma jakiekolwiek informacje na temat radarów Luftwaffe w okolicach Nowego, to bardzo proszę o kontakt:
Dziękuję i Pozdrawiam
CoVoX
P.S.
Poniżej podaję lokalizacje dotychczas odnalezionych obiektów:
http://www.miplo....ir=0&c=867 |
|
|