Maj 01 2025 14:47:29
Nawigacja
· Strona Główna
· Artykuły
· Download
· Forum
· Galeria
· Kontakt
· Szukaj
Zobacz temat
Nowe nad Wisłą, Neuenburg an der Weichsel » Portal Nowego nad Wisłą » Forum
 Drukuj temat
Miasto Nowe wita!
nimius
masz rację Valgrafka..sat machnął też zdjęcie "tęczy" i powiedział, że zachód słońca było od Tryla...to nie możliwe, a jednak takie odnosi się wrażenie....

Nowe wiosną wygłada całkiem nieźle

MASZ ARCJĘ LUDZIE SIĘ STARAJˇ?

jest czyściutko i całkiem ładnie

miło się zrobiło!

PUM rzeczywiście sie stara!BRAWO!

W Nowem brakuje mi jakiegoś dużego parku (mile widziana fontanna) Dla tutystów byłoby to miłe miejsce do odpoczynku po podróży. Mogłby się znajdować gdzieś na skarpie-przy okazji możnaby podziwiać piękne widoki.

masz rację

Fontanna? Co WY??

Ika
Dlaczego się dziwisz Anonimie. Przed wojną w Nowem, na miejscu dzisiejszego cmentarza radzieckiego znajdował się Ogródek Jordanowski z fontanną, która zresztą jest tam do dzisiejszego dnia. Dlaczego więc my nie możemy mieć takiego miejsca? Ja jestem za.

Jest wspaniałe miejsce tzw.Ogród,przy kościele św.Maksymiliana,niestety sprzedany.Teraz pełni chyba funkcję magazynu .Żal tego miejsa,żal.

Zgadzam sie z tobą Anonimie. Wspaniałe miejsce skąd można podziwiać widoki.

dumbledore
Włodarze miasta zapomnieli o wszystkim, liczy się "geszeft" . Po co komu fontanna czy taras widokowy, jeśli można zezwalać na umiejscowianie magazynów obok zabytków, niszczy się to co zostało stworzone przez wiek cały...są ludzie którzy pamiętają ogród - miejsce rozrywki większości nowian...Tam grano w szachy...nie tylko tradycyjne, ale i na posadzce kafelkowej, kiedy, nie było szachów zabawiano się tańcem w tym miejscu, byli miłośnicy kart...skata, maccao, czy nawet pokerka...lało się piwo z beczek...oj było fajnie

Dlaczego nikt nie chce prowadzić OGRODU???

Trafiłem na Wasze forum przypadkiem. Miło wiedzieć, że w Nowem również są ludzie, którzy pasjonują się historią swojego miejsca. Postanowiłem się odezwać, bo odwiedzałem Wasze miasto wielokrotnie i bardzo je lubię - mam związane z nim miłe wspomnienia (z dzieciństwa zwłaszcza).

Myślę, że jako człowiek z zewnątrz mogę co nieco Wam podpowiedzieć, choć "specjalistą od turystyki" nie jestem.

Turystów nie skusicie niestety zabytkami (w końcu to raptem 2 kościoły na krzyż i resztki zamku), ani wyszukanymi rozrywkami kulturalnymi - i nic na to nie poradzicie, Nowe to nie Gdańsk, ani Toruń.

Moim zdaniem Nowe może przede wszytskim nastawić się na kompleksową obsługę ludzi przyjeżdżających do okolicznych wsi - oni przyjeżdżają nad jeziora, do lasów, ale potrzebują coś jeść, gdzieś spać, zaoptrzyc się w niezbędne artykuły.

Zacząć powinno się od ulokowania na rynku punktu informacji turystycznej, w którym byłyby zbierane informacje o wszelkich miejscach noclegowych, gospodarstwach agroturystycznych w okolicy, info ( zwłaszcza mapy! - najlepiej bezpłatne) pokazujące leśne szlaki (np. jak dojechać nad Łąkosz, czy Radodzierz). Oczywiscie jeśli macie osoby, które mogą po mieście oprowadzić, pokazać coś ciekawego, znaja jego historię - to kontakt do takich osób bezwzględnie powinien się w tym punkcie również znaleźć.

Na "jedynce" przy wjazdach do miasta i na wysokości rynku umieścić duże wyraźne tablice informujące, że taki punkt it na rynku jest.

Druga sprawa to knajpy bo na nich tak na prawdę można zarobić najwięcej (każdy turysta musi zjeść, a wielu równiez wypić

Wprawdzie w Nowem ostatni raz byłem dość dawno (nie licząc przejazdów "jedynką" przez miasto), ale z tego co pamiętam nie ma ich zbyt wiele, a te co są to albo denne knajpo-restauracje z wystrojem a la późny Gomułka, albo typowe "kufloteki" z piwem za 3 PLN i stałą klientelą wyglądającą tak, że raczej przeciętny turysta będzie ją omijal szerokim łukiem. Potrzeba jakiejs knajpy, a właściwie wielu "z klimatem". Najlepiej gdyby kilka było zlokalizowanych w centrum - przy rynku, na zamku (tamtejszy lokal wspominam dość chłodno - ale byc może coś się zmieniło).

Następna sprawa to zamek - to nic, że zostały z niego smetne resztki - jesli tylko "zalęgłoby" się w nim jakies bractwo rycerskie, które ożywiłoby go turniejami, "ucztami z epoki" etc - to mogłoby bardzo przyciągnąć turystów, zwłaszcza jesli będzie dobrze zareklamowane.

Jeśli z tymi podziemnymi przejściami to prawda - to może być bomba! Odpowiednio zareklamowane byłoby magnesem. Naprawdę niewiel jest miejsc w Polsce, gdzie można sobie chodzić po mieście jakimiś starymi tunelami. (warto wymyślić dodatkowo jakąś bajkę o ukrytej bursztynowej komnacie, czy czymś takim )

To tyle na razie.

Pozdrowinia z Gdańska dla wszystkich Nowiaków (Nowian?)

Truskawa
Anonim dobrze gada, pomysł z punktem turystycznym to niezły koncept..

..::TRUSKAW ZACIEKAWIONY::..

Na Plac Zamkowy przyjechała właśnie spora wycieczka (autokar z Wrocławia). Z tego co się domyśliłem, to może być kurs przewodników turystycznych. Są to dorośli ludzie a jeden z nich tłumaczy jak opowiadać o zabytkach. Poszli w kierunku fary... Jak widać, Nowe jest punktem na szlaku turystycznymSmile Powinniśmy zwrócić baczniejszą uwagę na informację turystyczną. Wiadomości o Nowem dostępne w przewodnikach nie zawsze są aktualne. Czytałem ostatnio, że - "W zacisznym parku miejskim po zachodniej stronie muru stoi niewielki amfiteatr, w którym latem organizowane są koncerty i festyny".
[addsig]

Haha, bardzo nieaktualne są te dane

czarny
to przewa z tym... tunelem...

w pewnym momencie jest po prostu ZAWALONY...

jego "odbudowa" jest skarbonką...

potrzeba WIELE WIELE kasy, której przecież miłościwie nam ponujący urząd gminy NIE MA

OK!

do zobaczenia...

Oby więcej takich g\rup

Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło