Maj 03 2025 04:54:11
Nawigacja
· Strona Główna
· Artykuły
· Download
· Forum
· Galeria
· Kontakt
· Szukaj
Zobacz temat
Nowe nad Wisłą, Neuenburg an der Weichsel » Portal Nowego nad Wisłą » Forum
 Drukuj temat
Film
kornomaniak
Bardzo ciekawa zagadka juz sie biore za szukanie Grin

barbaros
To znaczy, że filmu nie widziałeś..Kolejna propozycja na jesienne wieczoryPfft
barbaros

kornomaniak
Barbaros z pewnością chodzi Ci o film Amelia z Audrey Tautou w roli głównej Przyznaje się bez bicia filmu nie widziałem chociaż wiele razy przewijał się koło mnie ten tytuł. Postaram się go zdobyć i obejżeć bo filmy które polecasz są bardzo dobre do dziś wspominam mile " Zapach kobiety "
Cool

barbaros
Jasne, chodzi o "Amelię"(2001). Jeśli masz czas, to wejdź na stronkę www.merlin.com.pl , kliknij na -muzyka- i tam na 23 pozycji masz płytkę "Amelie from Montmartre". Możesz posłuchać wszystkich kawałków z tego magicznego filmu, który Ci bardzo, bardzo polecamWink
barbaros

barbaros
Tego samego roku, co "Amelia", powstał również interesujący film wyreżyserowany przez pewnego Szweda, o baaaardzo "słodkim"tytule i z baardzo doborową obsadą. Główną rolę zagrała rodaczka Audree Tautou, nieco od niej starsza, ale zmysłowo piękna. Partnerował jej nasz ulubieniec - Edward Nożycoręki.WinkSmile
barbaros

kornomaniak
Dzięki za linka z pewnością zaglądnę. Barbaros nie wiesz gdzie jest reszta portalowiczów czyżby ludzie w Nowem nie interesowali się wogóle kinem??? Gdyby nie my to fajny temat umarł by już dawnoFrown

barbaros
Każdy ma swoje zainteresowania. Może gdyby ktoś zaczął dyskusję na tematy polityczne, to chętnych do polemizowania byłoby więcej..Mnie polityka wkurza już tak bardzo, że w ogóle przestałam myśleć o jej istnieniu.
Kornomaniak, mnie to nie przeszkadza ani trochę, że gawędzimy sobie w osamotnieniuPfftKończy się okres urlopowy i na pewno wkrótce będzie nas tu więcejWink
barbaros

kornomaniak
Bez szukanie postawił bym na film " Czekolada" Pfft Czyż by zgadł ???

barbaros
Oczywiście, gratuluję i mam nadzieję, że film widziałeś..?
barbaros

kornomaniak
Mam nadzieję że Cię nie załamię ale nie widziałem tego filmu ale jest duża szansza że go obejżę bo moja przyszła szwagierka jest wielką fanką Deppa i z pewnością ma ten film w swojej wideotece Smile Co do Amelii to ściażka dźwiękowa całieim ciekawa.

barbaros
Właściwie ścieżka dźwiękowa z "Amelii" bez obrazu jest może mało zrozumiała i średnio efektowna. Ale podczas oglądania filmu - docenisz jej urok. To miłego oglądania, Kornomaniak - przed Tobą już dwa świetne filmy !
barbaros

kornomaniak
No to moja kolej, w telewizji leciał ostatnio film którego akcja dzieje się w szpitalu psychiatrycznym. Trafia tam młoda dziewczyna Susanna. Krok po kroku, poznaje inne mieszkanki, a nawet nawiązuje z nimi przyjaźnie zaczyna odkrywać sens życia. Jedną z jej przyjaciółek jest z pozoru oziębła, niekiedy wulgarna Lisa , dzięki której, Susanna szuka odpowiedzi na kluczowe pytanie czy jest chora. Film oparty jest na prawdziwych wydarzeniach .

barbaros
"Przerwana lekcja muzyki" w reż.Jamesa Mangolda na podstawie książki Susanne Kaysen. Autorka w latach 60-tych przez prawie dwa lata przebywała w szpitalu psychiatrycznymWink
barbaros

barbaros
Film, o który teraz pytam, powstał na podstawie powieści pewnej francuskiej pisarki. W związku z tym, że książka ma aż trzy części - nakręcono miniserial (6-odcinkowy). Niektórzy oskarżali autorkę o plagiat ze względu na pewne podobieństwo do "Przeminęło z wiatrem"M.Mitchell, ale większość czytelników ( w tym także i ja) uznało powieść za rewelacyjną i superinteresującą.
Rzecz dzieje się w okupowanej Francji, wśród bohaterów mamy postaci szlachetne i kolaborantów, mamy straszne sceny bestialskich zbrodni, ale także sceny odważnego erotyzmu. Czyli - c'est la vie...
Muzyka w filmie - samego Michela Legranda. Polecam film i czekam na odpowiedźWink
barbaros

Elbereth
Ten miniserial to "Niebieski rower", główną rolę gra tam o ile się nie mylę Laetitia Casta.

kornomaniak
Elbereth toś mnie ubiegł (a) a ja tu szukam i szukam i jak znalazłem odpowiedź to już za późno No cóż gratulacje. Barbaros twoje zagadki są coraz trudniejsze z tą ostatnia to naprawde musiałem się natrudzic widzę zę lubisz kino francuskie co Cię tak przekonało do niego??

barbaros
Tobie, Elbereth, polecam oczywiście książkę Regine Deforges..Żaden film nie odda klimatu powieści..
Kornomaniak, nigdy nie nastawiałam się specjalnie na kino francuskie. Ale gdybyś był kiedys w Paryżu i włóczył się po Montmartre ( dzielnica malarzy i artystów), to może zrozumiałbyś dlaczego lubię niepowtarzalną, jedyną w swoim rodzaju, kulturę Francji.Poza tym aktorki francuskie(Juliette Binoche, Isabelle Adjani, Irene Jacobe, Anouk Aimee, Sophie Marceau) są pięknei mądre. Nic dziwnego, że filmy z ich udziałem zapadają w serce i pamięćWink
barbaros

barbaros
Kolejna zagadka. Ten film zaliczono do melodramatów. Ja jednak uważam, że jest to dramat psychologiczny. Rzecz dzieje się w Nowej Zelandii, w XIXwieku, młoda Angielka przyjeżdża tu ze swoją 9-letnią córką..Kobieta jest niema, choć słyszy. W dzieciństwie ojciec krzyknął na nią:"przestań wreszcie mówić!". i zamilkła na zawsze..Od tego czasu wyraża swoje emocje za pomocą muzyki...
Jest to film o toksyczności dorosłych, o muzyce, o miłości i namiętności, które pozwalają przetrwać piekło na ziemi.. Zaryzykuję też stwierdzenie, że główną rolę w tym filmie gra ..muzykaWink
barbaros

strongersik
Chodzi o "Fortepian" z 1993 roku.W roli głównej Holly Hunter

strongersik
Chodzi o "Fortepian" z 1993 roku.W roli głównej Holly Hunter

Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło