Maj 02 2025 11:12:49
Nawigacja
· Strona Główna
· Artykuły
· Download
· Forum
· Galeria
· Kontakt
· Szukaj
Zobacz temat
Nowe nad Wisłą, Neuenburg an der Weichsel » Portal Nowego nad Wisłą » Forum
 Drukuj temat
KOCIEWIE - mój region.
Bonka
To dokąd mam przesłać to , co mam dla Was na aukcję...?????
A 16 czerwca nie mogę być w Nowem , żałuję - mam inne plany..... żebym chociaż mieszkała blisko Nowego... To było by łatwiej....

http://notatkizkociewia.blog.onet.pl/
szalupa
Bonka przesłałam Ci wiadomość na PW

Bonka
Odp. szukaj na PW

Bonka
To co z tym ogniskiem rozpalanym w wieczór świętojański...?????
Na pewno nie służyło ono wyłącznie do depilacji?
Nie wierzę , że nikt z Was nie wie.....

No 1125 popisz się swoją wiedzą....

To tylko powrót do tematu.
Zapraszam do dyskusji .......... ciebie Szalupa i pozostałych też ....!!!

barbaros
Ognisko świętojańskie, Bonka, jak podają źródła, miało przede wszystkim moc oczyszczającąWinkwe wsiach rozpalano jedno, wielkie ognisko, przez które zebrani skakali parami ( ciekawe czy mieszanymi...źródła nie podająSmile).W dzień poprzedzający noc świętojańską zbierano zioła(mięta, rumianek, dziurawiec) nie tylko na wianki, ale też na nalewkę świętojańską ! (mniam, na pewno pyszniutką) Pfft
barbaros

Bonka
Zgadza się Barbaros .....
Skakano parami.... Jak się takiej parze udało przeskoczyć nad ogniskiem bez rozerwania rąk , wróżyło to .... no wiecie . Odbierano im przywilej ponownego skakania i udziału w dalszych zabawach . Ich zadaniem było wędrowanie po okolicy , zaglądanie do chat w których paliło się światło i zapraszanie tych ludzi do zabawy przy ognisku. Jeden szczegół .... nad ogniskiem skakano dopiero wtedy , kiedy ogień nieco przygasał..bo by naprawdę ktoś mógł się nieźle wydepilować.....

Co do nalewki to nie tylko pyszniutką , ale też zdrowiutką... takiej na Kociewiu można napić sie tylko w Mermecie....

barbaros
Muszę namówić szalupę na "wyprodukowanie" tej naleweczki, ona ma już spore doświadczenie w tej materiiWink
A co do mocy oczyszczającej ogniska świętojańskiego - to mam pewne przypuszczenie...Otóż podobno jeśli chłopak znalazł wianek jakiejś dziewczyny, to miał prawo spędzić z nią tę noc...Może dlatego skakano później nad dogasającym ogniskiem, żeby oczyścić się z dopiero co popełnionego grzechu...?(ale jestem podejrzliwa, co?)
barbaros

Bonka
Tylko powiedz mi barbaros , skąd on wiedział do której dziewczyny należał ten znaleziony przez niego wianek?
Zapewne coś w tym jest......

barbaros
Każdy wianek był zapewne dobrze"oznakowany",jedyny w swoim rodzaju i posiadał jakieś znaki rozpoznawcze(logo!Wink).Chłopak wiedział więc doskonale, który wianek musi wyłowić, żeby pobaraszkować z ukochaną dyjankąSmileSmile
barbaros

szalupa
ShockOOOO to coś dla mnie... to mówicie, że żeby sobie pobaraszkować wystarczyło znaleźć wianek?Wink kurde jakie to były fajne czasy...szkoda, że minęłySad

barbaros
niestety, szalupa..dzisiaj zamiast puszczania i łowienia wianków jest czatowanie, klikanie, mailowanie...bez księżyca, zapachu ziół i cykania świerszczy...Sad
barbaros

szalupa
ach.... jo... swięte słowa może wymyślą w końcu wehikuł czasu. Ciekawa jestem, ilu ludzi zostałoby w dzisiejszych czasach.

Bonka
No Barbaros nie przesadzaj....nagle ktoś zgasił nam księżyc, czy wyciszył świerszcze??? Przecież księżyc świeci nam tak samo , jak dawniej .. a i świerszcze i cykady potrafią dać niezły koncert... To od nas zależy , czy je usłyszymy.... Zapomniałaś już jak to jest , kiedy się człek zakocha????

Zioła ,które wtedy zbierano , to oczywiście dziurawiec (tzw. Świętojańskie ziele, dzwonki Jana Chrzciciela lub zioło św . Jana), , rumianek, mięta, oraz kwiat dzikiego bzu , biała koniczyna i krwawnik.....

Wiecie,że kiedyś zakochana dziewczyna w okresie Bożego Ciała wiła wianuszek swojemu wybrankowi i zakładała go na jego lewą rękę , jak zaręczynowy. Jeśli wierny chłopiec wracał z nim w noc świętojańską, wiele mogło się wtedy wydarzyć....

Hej ... a gdzie nam się podział nasz kolega 1125 ????? Czyż by poszedł na Jarmark Kociewski do świecia????????????
Ha, ha,ha......

barbaros
Bonka, to poniżej godności wiedźm - sprawdzanie czy chłopiec wrócił z wiankiem...albo się ufa, albo nieFrownale może tak myślą tylko wiedźmy...Cool
barbaros

1125
:::"""":::::"""""""""""""::::::::::::::
""""""""""""''''''''''''''';;;;;;;;;;;;,,,,,,,,,,,,///////////"""""""""""""""
Edytowane przez 1125 dnia 02-03-2009 19:04
Koniec świata nastąpi 21.12.2012. Dokładna godzina, zostanie wyłoniona w drodze referendum.Pfft

szalupa
To ja sobie uplotę wianuszek... ba... kilka wianuszków i założę na rączkę od przybytku głowa nie boli, anuż... okaże się strzał w dziesiątkę Grin

barbaros
no i sami widzicie - tych, którzy lubią księżyc, świerszcze i zioła (czyli naturę), nazywa się romantykami...co brzmi prawie jak zarzutFrownno bo jak to..?- romantyczne wiedźmy...?Cool
barbaros

szalupa
1125... ta Twoja penetracja byłaby bardziej penetrująca, gdybyś dostrzegał istniejący naturyzm, bowiem to on nadaje rytm, zabarwienie, soczystość. Koronki... owszem, ale to pełnia sprawia, że sprawiają one na Tobie wrażenie... nawet o tym nie wiesz..Grin

1125
:::"""":::::"""""""""""""::::::::::::::
""""""""""""''''''''''''''';;;;;;;;;;;;,,,,,,,,,,,,///////////"""""""""""""""
Edytowane przez 1125 dnia 02-03-2009 19:04
Koniec świata nastąpi 21.12.2012. Dokładna godzina, zostanie wyłoniona w drodze referendum.Pfft

szalupa
W dawnych czasach nie przejmowano się chyba za bardzo takimi zapachami
i na pewno było mniej komplikacji... a ja myslałam, że tylko na mnie działa pełnia, bo oprócz siebie nie słyszę żadnych " wyjców "GrinGrinGrin

Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło