KOCIEWIE - mój region.
|
szalupa |
Dodany dnia 05-06-2007 09:37
|
Użytkownik
Data rejestracji: 04.03.07
|
To jest zbyt proste, że aby stać się kociewiakiem wystarczy zamieszkać na kociewiu. Jeżeli chodzi o gwarę, to w szkołach skutecznie ją wyparto zmuszjąc nas do ładnej polszczyzny |
|
|
|
barbaros |
Dodany dnia 05-06-2007 09:49
|
Użytkownik
Data rejestracji: 04.11.05
|
Tylko czy ona jest ładna..?Ładna, to była kociewska gadka mojej cioci z Drzycimia ( nie udało mi się jej nagrać,niestety, jak żyła), która w ogóle nie znała polszczyzny ogólnej, mówiła tylko i wyłącznie po kociewsku To było coś pięknego
barbaros |
|
|
|
barbaros |
Dodany dnia 05-06-2007 21:51
|
Użytkownik
|
Bonka, czytałam dziś Twoje wiersze i jestem pod wrażeniem wiele z nich mi się bardzo podoba Gratulacje !
barbaros |
|
|
|
szalupa |
Dodany dnia 05-06-2007 22:08
|
Użytkownik
|
noooo, to fakt, będzie można je nabyć na aukcji 16 czerwca i to z autografem  |
|
|
|
1125 |
Dodany dnia 05-06-2007 22:10
|

Użytkownik
Data rejestracji: 02.04.07
|
:::"""":::::"""""""""""""::::::::::::::
""""""""""""''''''''''''''';;;;;;;;;;;;,,,,,,,,,,,,///////////"""""""""""""""
Edytowane przez 1125 dnia 02-03-2009 19:07
Koniec świata nastąpi 21.12.2012. Dokładna godzina, zostanie wyłoniona w drodze referendum.  |
|
|
|
barbaros |
Dodany dnia 05-06-2007 22:31
|
Użytkownik
|
Czy arcydzięgiel to taki wysoki, dziki koper...? Coś mi się wydaje, że trzeba założyć jakiś nowy,"alkoholowy" temat na forum...
barbaros |
|
|
|
1125 |
Dodany dnia 05-06-2007 22:36
|

Użytkownik
|
Koniec świata nastąpi 21.12.2012. Dokładna godzina, zostanie wyłoniona w drodze referendum.  |
|
|
|
barbaros |
Dodany dnia 05-06-2007 22:50
|
Użytkownik
|
Coś mi się wydaje, że to Ty,1125, straciłeś już ten wianek podając przepis na nalewkę żurawinową a Jola robi przepyszną porterówkę i korzenniak może zdradzi recepturę....
barbaros |
|
|
|
szalupa |
Dodany dnia 05-06-2007 23:16
|
Użytkownik
|
No to się teraz chwalę...UWAGA ... a mandarynkówka, a kukułkówka, a miętówka, a wiśniówka... barbaros... to pryszcz?  |
|
|
|
1125 |
Dodany dnia 05-06-2007 23:56
|

Użytkownik
|
|
|
|
szalupa |
Dodany dnia 06-06-2007 00:23
|
Użytkownik
|
Z tymi nalewkami, to przyznam, że ciągle kombinuję, ulepszam, poprawiam, jak to kobieta. Jeżeli chodzi o nalewkę wiśniową, to wkładam w nią całe swoje pojemne serce. Uwielbiam ten eliksir... musi być ostra, zdecydowana w smaku, z domieszką południowej nutki, bardzo ważne są proporcje, musi wszystko pasować. Koloryt koniecznie wyrazisty, jak bycza krew... na ustach nie może pozostać słodycz, tylko aromat pestki i powiew majowego wiatru, chłodzący ostrość alkoholu i dzikość napływającej krwi do mózgu   po prostu nektar    |
|
|
|
1125 |
Dodany dnia 06-06-2007 00:56
|

Użytkownik
|
Edytowane przez 1125 dnia 02-03-2009 19:08
|
|
|
szalupa |
Dodany dnia 06-06-2007 14:40
|
Użytkownik
|
Pewnie, że moge podać przepis, ale teraz nie mam do tego głowy...Muszę zachować trzeźwy umysł  na samą myśl o nalewkach szumi mi w głowie, a co dopiero buszowanie w przepisach mam bujną wyobraźnię
|
|
|
|
Bonka |
Dodany dnia 06-06-2007 22:38
|
Użytkownik
Data rejestracji: 12.05.07
|
szalupa napisał/a:
To jest zbyt proste, że aby stać się kociewiakiem wystarczy zamieszkać na kociewiu.
Czy sugerujesz , że przez to, że urodziłam się poza Kociewiem, jestem mniej kociewska?
śmieszne.
Wiesz , można przez całe życie tu mieszkać i nie wiedzieć nawet , że jest się Kociewiakiem.......
Osiem lat temu , kłócono się nawet , czy świecie , to w ogóle Kociewie. Dziś nikt nie ma już wątpliwości.....( to zasługa Pani prof. Pająkowskiej).
Nie wiem już , jak pisać na tym forum .
Nie chcę kolejnych aluzji pod moim adresem, nie chcę być "nadęta".....
barbaros napisał/a:
Bonka, czytałam dziś Twoje wiersze i jestem pod wrażeniem  wiele z nich mi się bardzo podoba  Gratulacje !
Te wiersze powstały z zadumy nad pięknem Kociewia......
|
|
|
|
barbaros |
Dodany dnia 06-06-2007 23:33
|
Użytkownik
|
Oj, Bonka, myślę ,że nie tylko...Powstały one z pewnością z miłości do Twojego mężczyzny ( bardzo mi się podobały te, dedykowane mężowi), do Boga, do świata w ogóle . Są naturalne, nieudziwnione skomplikowaną metaforą, czuć w nich prawdę i szczerość wyznania...
barbaros |
|
|
|
szalupa |
Dodany dnia 07-06-2007 09:10
|
Użytkownik
|
No faktycznie Bonka, że mogłaś tak to odebrac, ale nawet przez myśl mi nie przeszło, że mogłoby to kogoś urazić... sory, to nie miała być dygresja do nikogo, a jedynie prowokacja do dyskusji. Nie mam żadnego prawa, ani chęci dzielić ludzi na jakieś podziały, to jest nawet wbrew moim poglądom życiowym, jestem pacyfistką. Cenię ludzi, którzy myślą szerzej, działają dla innych, jesteśmy dumni, że mamy taką kociewiaczkę jak Ty. Nie odbieraj proszę żadnych sformułowań w portalu jako atak na Ciebie. To są myśli ludzi i każdy ma do nich prawo, nie trzeba się obrażać. Pisząć cokolwiek w portalu trzeba liczyć się z tym, że komuś to się może nie podobać... ja jestem tego przykładem ...popełniłam gafę, niechcący, za co przepraszam... i dyskutujmy dalej |
|
|
|
Bonka |
Dodany dnia 07-06-2007 23:44
|
Użytkownik
|
Wiesz Szalupa , nie chowam urazy.
Zdaję sobie sprawę z tego , że piszę na forum , że czytają to inni ludzie.
O to chodzi.
Nie każdy musi od razu zgadzać się ze mną.
Kociewie warte jest tego "grzechu".
Lubię z Wami rozmawiać, lubię dzielić się tym co sama z takim trudem zdobyłam. Lubię , kiedy mogę dowiedzieć się czegoś nowego od Was.Wiedza ogólna na temat Kociewia jest bardzo skąpa. To smutne, ale tak niestety jest.
Myślę ,że gadając tutaj , troszkę edukujemy siebie i innych.
To jest potrzebne.
Właśnie te różnice zdań są ciekawe. Na tym polega dyskusja....
Czyż nie????
O Kociewiu można gadać bez przerwy.......więc może......... niech ktoś rozpocznie nowy wątek......
|
|
|
|
sat |
Dodany dnia 08-06-2007 11:28
|

Użytkownik
Data rejestracji: 25.12.02
|
Bonka napisał/a:
Kociewie warte jest tego "grzechu".
Lubię z Wami rozmawiać, lubię dzielić się tym co sama z takim trudem zdobyłam. Lubię , kiedy mogę dowiedzieć się czegoś nowego od Was.Wiedza ogólna na temat Kociewia jest bardzo skąpa. To smutne, ale tak niestety jest.
Masz rację Bonka, wiedza nas Kociewiaków jest skąpa, nawet nie próbuje tu dyskutować, nie wiele wiem o tym wszystkim. Ale pewno tak jest, że większość to czyta i dokształca się. A więc warto kontynuować temat. |
|
|
|
szalupa |
Dodany dnia 08-06-2007 14:51
|
Użytkownik
|
Tak sobie teraz myślę, że w Nowem brakuje symboli i znaków kociewskich. W kulturze kaszubskiej, czy góralskiej można znaleźć wiele ornamentów charakterystycznych dla danej tradycji i zamiast ozdabiać domy, sklepy, szkoły, tudzież inne placówki ogólnego dostępu jakimiś nic nie znaczącymi rysunkami, to czy nie lepiej byłoby wykorzystać swoją tożsamość ? Chociażby nazwy sklepów np. salon piękności mógłby nazywać się DYJANKA, a sklep z bielizną damską CYCATKA  itp, itd... a w Urzędach na ścianach umieścić piękne wzory kociewskie, jaki to byłby chwyt marketingowy.
Wokół buduje się mnóstwo domków letniskowych, mamy tak piękne tereny, robi sie coraz ciaśniej nad jeziorami... a Nowe śpi, nie potrafi ściągnąć ludzi... czy naprawdę jedyną przyczyną jest brak pieniędzy? Wydaje mi się, że żadną... przyczyna tkwi zupełnie w czym innym. Nie wybieramy odpowiednich ludzi. robimy to zupełnie nieświadomie. głosujemy na zasadzie... lubimy "łepka", albo nie lubimy... znamy, albo nie znamy, ale co chce zrobić dla miasta, to już jest mało ważne... A przekonujemy się, że to jest najważniejsze.
|
|
|
|
Bonka |
Dodany dnia 08-06-2007 16:29
|
Użytkownik
|
To fakt. Symboli kociewskich nikt nie eksponuje. Nie wiem , czy wynika to z niewiedzy, czy ze wstydu... Co do nazw sklepów , pomysł jest dobry , gorzej z jego urzeczywistnieniem. Na Kociewiu nie ma języka, jest tylko gwara, więc jak, sądzę nie ma mowy o dwujęzyczności . ..... Kaszubi , to co innego. Ich"gwara" została uznana za język. Dlatego u Nich , nie ma problemu. Język Kaszubski jest w urzędach, na ulicach , na drogowskazach i co najważniejsze w szkołach- w tym roku były pierwsze matury z języka Kaszubskiego.....Super co??? A u nas...... no cóż.. Chociaż myślę , że gdyby ktoś w Nowem i nie tylko ....nazwał swój sklep DYJANKA , to nic by się nie stało... Z CYCATKĄ mógł by być większy problem...????
Wiesz Szalupa, najlepiej wszystko tłumaczyć brakiem kasy..... Masz słuszność...Nasi włodarze , to wypadkowa. Przypadek , ślepy los czy jak tam to nazwiesz.... Niemal monarchia.... Przyjrzyj się Nowemu , Świeciu....od nastu lat ci sami ludzie.... A Powiat? Zamilknę lepiej. Może problem tkwi w tym, że po prostu nie chodzimy do wyborów. Chodzą w ciągle ci sami ...i wybierają. Więc nie" beczmy" tu bezsensownie , tylko zacznijmy głosować.
Co do turystyki. Racja. Jak taki turysta, kiedy już znajdzie to Nowe i zechce łaskawie zatrzymać się tutaj dłużej i poopalać , wykąpać to co ....znowu te sławne Kępy nad Wisłą Mu zaproponujesz.? Jak ma On znaleźć drogę nad jezioro Radodzierz czy Łąkosz? Pieszo , czy jak?
A atrakcje turystyczne? Wymień co najmniej trzy , zachęć mnie , bym zechciała przyjechać do Was na mój ciężko wypracowany urlop i zostawić u Was parę groszy...
Z upalnym pozdrowieniem
|
|
|
|