Maj 02 2025 22:35:50
Nawigacja
· Strona Główna
· Artykuły
· Download
· Forum
· Galeria
· Kontakt
· Szukaj
Zobacz temat
Nowe nad Wisłą, Neuenburg an der Weichsel » Portal Nowego nad Wisłą » Forum
 Drukuj temat
KOCIEWIE - mój region.
barbaros
hehehe, już sobie wyobrażam sklep bieliźniany z napisem"CYCATKA"..Smile Szalupa, masz sporo racji w tym, co piszesz, ale ciągle jesteś niepoprawną, żyjącą w świecie wiary w proste rozwiązania, marzycielką..Wink

barbaros

1125
:::"""":::::"""""""""""""::::::::::::::
""""""""""""''''''''''''''';;;;;;;;;;;;,,,,,,,,,,,,///////////"""""""""""""""
Edytowane przez 1125 dnia 02-03-2009 19:08
Koniec świata nastąpi 21.12.2012. Dokładna godzina, zostanie wyłoniona w drodze referendum.Pfft

szalupa
barbaros marzenia nic nie kosztują, trzeba tylko je realizować, to właśnie dzięki marzeniom powstały największe cuda świata. Ja liczę na cud w Nowem nad Wisłą i zaprosić Bonkę do Nowego na cud wypoczynek...
Parkuje samochód na parkingu na przykład na dzisiejszych starych torach PKP, tam byłby parking.Schodzi przez alejkę, robi po drodze zakupy na "szaber placu" następnie wchodzi na deptak, czyli ulicę gdańską... tam w cieniu lub na słońcu siada do stolika pod parasolem, wypija kawkę, zjada loda, lub ciastko od naszych cukierników, gofra, ogląda wystawy pięknych prac naszych uzdolnionych mieszkanców. Potem wchodzi na rynek, a tam wsród kamieniczek, zieleni, tryskających fontann, siada na ławeczce i słucha jak pan Kreft z Kantoru gra na akordeonie. Za chwilę inni muzykanci ćwiczą palcówki, wprowadzając nastrój i charakter. I tak uduchowiona Bonka kieruje się w stronę Zamku, aby wejść na balkon widokowy i popatrzeć na świat z góry.Uniesiona tym widokiem, pragnie umoczyć rączki w Wiśle, dotknąć tej ziemi, więc schodzi plantami na rybaki... a tam czekają na nią atrakcje, może wypożyczyć rower, albo wynając bryczkę i pojechać ścieżką rowerową wzdłuż Wisły, albo bryczką do kozielca. I tak pełna wrażeń Bonka postanawia zostać w Nowem, tylko nie może się zdecydować, gdzie zanocować, czy w hotelu Dowhań, czy w gospodarsywie agroturystycznym gdzieś nad Wisłą. Jak ją znam, to pewnie gdzieś w gospodarstwie, zakosztuje smacznego jedzenia np u pani Lewandowskiej. I tak pełna wrażeń Bonka wyjeżdza i opowiada wszystkim jak to pięknie jest w Nowem nad Wisłą.AAAAAAA zapomniałam o amfiteatrze... tam oczywiście koncerty, które będą się odbywały z pieniędzy ludzi biznesu, którzy będą robili kasę na Bonce... obowiązkowo będą musieli odpalać dolę na ten cel SmileSmileSmile

Bonka
Ha ha ha , cud , naprawdę cud......... Jestem już spakowana.
Powaga.
Przy pierwszej okazji jadę do Was. Na te lody pod parasolem. .... u Słodkiego.......
Po zjedzeniu tych pysznych lodów wymoczę swoje zmęczone stópki w którejś z fontann na rynku ?????
Zapomniałaś o kąpielach błotnych w Mątawie ...... Jak w uzdrowisku prawie.... kurcze nie mogę się już doczekać....!
A gdzieś tam na forum czytałam , że "To miasto umiera" .......bzdura!!!!!

I takich nam ludzi potrzeba.

Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę z tego , co właśnie zrobiłaś.... Tym tekstem możesz zdziałać więcej , niż całe biuro od spraw promocji Nowego. Masz super wizję....... i fantazję.....no no no ......

Tę wizję można poniekąd zrealizować , więc wszystkich odwiedzających nasze Forum Zapraszamy do Nowego . Już 16 czerwca nie lada atrakcje....Ratujcie razem z nami nasz AMFITEATR !!!!!!!!!!!
Obecność obowiązkowa .
Całuski

Ps.Umiesz przekonywać .... i pisać , próbowałaś może coś robić w tym kierunku ? ......... może poezja?????

http://notatkizkociewia.blog.onet.pl/
szalupa
Ciekawa jestem jak po kociewsku nazywałaby się ciastkarnia, albo ciastko, kawa , lody... menu napisane po kociewsku, kelnerki w strojach kociewskich...kurcze, a tylu stażystów prosi się o pracę... no i niedługo zaistnieje ogród " Wisła" Grin...kurcze gwiazdy same będą prosić się,żeby u nas zagrać...Shock chyba przesadziłamWink ale co tam jak marzyć to do końcaWink Grin

1125
Edytowane przez 1125 dnia 02-03-2009 19:09
Koniec świata nastąpi 21.12.2012. Dokładna godzina, zostanie wyłoniona w drodze referendum.Pfft

szalupa
Zawsze głupota jest bardziej widoczna, mądry gdzieś siedzi w ukryciu i dziwi sie głupocie i tym właśnie daje jej przyzwolenie. Akcja " Ratujmy amfiteatr"
jest dla mnie doskonałą lekcją, którą na pewno odpowiednio wykorzystam...
" Kto otrzymawszy pocałunek nie sięga po więcej, z pewnością nie jest warty tego co otrzymał", jaką to ma głęboką treść FrownWink

Bonka
szalupa napisał/a:
Ciekawa jestem jak po kociewsku nazywałaby się ciastkarnia, albo ciastko, kawa , lody...

Ciasto drożdżowe to po kociewsku - KUCH
A kawa to .......BÓNKA lub BÓNKAWA , lub KAWA BÓNOWA

Masz dziewczyno fantazję.......Kelnerki w strojach ludowych .......... Kaszubi już tak od dawna mają .....i...robią kasę .....nie małą....

1125 napisał/a:
Bonka,nie milknij.Pisz pełnym zdaniem.Z tego co wiem,kilku wiecznych radnych nie zdobyło stołka,a co niektórzy i tak dostali posadkę.To się nazywa spaść na 4 łapy.
O konkursie na kierownika Pałacu Ślubów nie wspomnę.

Kilka postów wstecz pisałam już o tym ,że władza w naszych miastach jest dziedziczna ....... znam kilka takich osób. Znam też takie , które podobnie ,jak piszesz , nie otrzymały mandatu zaufania od społeczeństwa , a nadal rzadzą.... Pomyśl . jak potężne układy musiały tutaj zadziałać? Nie wiem już , co tutaj jest nie tak , czy to my, ludzie którzy ich wybieramy , czy może demokracja jest jeszcze za świeża...a wszystko przez tę "grubą kreskę"........ No i jak ma się tutaj coś zmieniać... bez szans..... jeżeli my , zwyczajni - niezwyczajni nie pójdziemy do urn.......

szalupa napisał/a:
Zawsze głupota jest bardziej widoczna, mądry gdzieś siedzi w ukryciu i dziwi sie głupocie i tym właśnie daje jej przyzwolenie.

Święte słowa. Tylko powiedz , jak długo mamy na to patrzeć ...??? Przyjrzyj się 16- tego naszym "wielkim" - "miłościwie panującym". Ciekawe z jakiej kasy wyskoczą na amfiteatr..... Z własnej kieszeni...nie naszej... Patrz uważnie....

pozdro

barbaros
szalupa, nigdy nie jadłaś szneki z glancem albo kranckucha..?gdzie Ty się wiedźmo uchowałaś...?WinkSmile
barbaros

Bonka
Barbaros powiedz mi, co to jest ten kranckuch,czy to na pewno jest z naszego ? Kuch to placek drożdżowy.... Co znaczy ten kranc ???????????
Szneka z glancem, to drożdżówka.......... tak mniemam .....

1125

Bonka
Znalazłam !!!!!!!
Nie dawało mi to spokoju.....
Google mi przyszły z pomocą!!!

"kranckuch - babka, ciasto drożdżowe, z makiem i posypką" - Żędowice - "Słownik Gwary Śląskiej"
http://zedowice.r...ik_io.html

Przerzuciło Cię nieco na drugi koniec Polski.....a może Ty też nietutejsza co?
Od razu mi raźniej...
ze słodkim pozdro

1125

szalupa
1125... chyba bardziej lubisz te wianuszki odbierać...hyyyyy? no tak konsumpcja może też być słodka... żadnych podtekstów, ani insynuacji, gdzież bym śmiałaWink

Bonka
To Ty nie jarzysz 1125 na jakim forum dyskutujesz??
Jasne, że chodziło mi o gwarę kociewską.....

I co , wracamy znowu do Nocy świętojańskiej...?
Wiadomo ,wszyscy faceci myślą tylko o wianuszkach , a pleść nie ma komu...

Bonka
1125 szybki jesteś.... nie doczytałam do końca.....ha ha ha.....
No ................chyba też.......yyy.......nie wiem ...

1125
Edytowane przez 1125 dnia 02-03-2009 19:10

szalupa
Mi to się wszystko z jednym kojarzy... przecież jestem naturszczyk, tam jest cała mądrość życiaSmile

Bonka
szalupa napisał/a:
Mi to się wszystko z jednym kojarzy... przecież jestem naturszczyk, tam jest cała mądrość życiaSmile

A z czym ?
Można wiedzieć?

barbaros
Być może, Bonka, że kranckuch w moim domu pojawił się jako naleciałość germańskaWinkW każdym razie jest to ciasto proszkowe(nie drożdżowe!) pieczone w okrągłej formie z tzw.kominkiem.Jest ono podstawą do wyśmienitych tortów.Zwyczajem mojej nieżyjącej już mamy, robię z niego "jeża", czyli tort naszpikowany igiełkami z cieniutkopokrojonych migdałów..To naprawdę koronkowa robota...Ale warta grzechu !Smile
barbaros

Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło