Maj 01 2025 14:46:15
Nawigacja
· Strona Główna
· Artykuły
· Download
· Forum
· Galeria
· Kontakt
· Szukaj
Zobacz temat
Nowe nad Wisłą, Neuenburg an der Weichsel » Portal Nowego nad Wisłą » Forum
 Drukuj temat
Niezbadane, tajemnicze miejsca naszego miasta!
arek
zgadza sie , trzeba to zgrac na avi lub mpeg w divx ale problem pojawia sie taki: jak to zrobic?? Przeciez te filmy sa na szpulach, wiec jak je wrzucic do kompa??? [addsig]

miasto-nowe.com
sat
Mam jedne filmy już na CD(ale tam nie ma nic ciekawego dla portalu).Zgranie filmów ze szpul wykonuja firmy-ale prostsza metoda to puszczanie filmów na ekranie,uruchomienie kamery wideo,nagrywanie,potem zgranie tego na CD..kurde

to może jest proste ,ale czasochłonne...potem można coś wybrać na portal....

A za wiele tam nie ma wycinków dla portalu.Kurcze minęła znowu jedna epoka...te filmy są z roku 1978-1989r.Potem było już wideo,małymi kroczkami wkraczało...Nie będę wspominał ,że Kapa ma tasmy szpulowe z nagraniami z lat 1970-72.Są to wywiady z ówczesnymi mieszkańcami Rybaków.Taka mała audycja etnograficzna,która w tamtych latach poszła w bydgoskiej rozgłośni.To byłaby łatwiejsza sprawa do wykonania.Chociaż nie wiem dobrze jak do zrobienia.Trzeba byłoby mieć przejście z magnetofonu ZK240(szczyt techniki lat 70-tych-czterościeżkowy magnetofon) na wejście komputerowe i nagrać to na dysk,a potem zapisać w standardowym formacie dla dzisiejszych czasów.Kupa pracy...ale do zrobienia.Po wyborach trzeba się za to zabrać.

sat
...aha-myślę,że za parę dni na portalu znajdą się nowe ,ciekawe fotki wykonane przez mchrisa,który tydzień temu podczas swojego pobytu w Nowem,wykonał je na swoim nowo zakupionym aparcie cyfrowym.Mchris fotografował miejsca mało przez nas odwiedzane,mało znane,rzadko odwiedzane,a okazja okazja ku temu będzie za parę dni.Myślę,że fotki wzbogacą naszą galerię o nową kategorię .

mchris
Z pewnością umieścimy te zdjęcia z cyfrówki.Nie udało się jednak tego cmentarza zrobić z tajemniczym dymkiem tak jak Sat-owi.On jest jednak mistrzem magii.

arek
czekam z niecierpliwoscia na zdjecia[addsig]

miasto-nowe.com
Wiecie co ...to zdjecie naprawde wyglada jakby bylo zrobione w jakiejs sceneri filmowej .A moze to ma cos wspolnego z duchami.......

sat
Nie twoje zdjęcie mchris nie ma mgiełki,ale...Zobacz ma niebieską poświatę....szczególnie przy dużej rozdzielczości..wręcz fiolet się wkrada...Wiem,że warunki pogodowe nie były sprzyjające,wiatr wiał (jakby się duchy pobudziły!!),zimno,mroźnie...ale wszystkie twoje zdjęcia(te w galerii-CMENTARZE-są robione w podobnych warunkach...A ta fotka jest wyjatkowa..Coś tu nie gra...Coś w tym gadaniu jest...

mchris
Sat,

chyba muszę się zgodzić z Twoją sugestią,że nawet elektronika nie daje rady duchom.Z tego wynika ,że na cmentarzach jakieś fluidy krążą nad grobami.

arek
hihihiih ale macie fantazje[addsig]

miasto-nowe.com
sat
Musisz się tam wybrać...nigdy tam nie byłeś..CeO przy nastepnej okazji(obiecałeś AleXie spacer)...wybierz się tam i ty wykonaj zdjęcie.Czekamy.

sat
Quote:

On 2002-11-10 11:28, sat wrote:

Musisz się tam wybrać...nigdy tam nie byłeś..CeO przy nastepnej okazji(obiecałeś AleXie spacer)...wybierz się tam i ty wykonaj zdjęcie.Czekamy.

...no i opowiesz nam o dreszczyku emocji,który ci tam towarzyszył..hehe

Obejrzyjcie "szósty zmysł" , tam taka mgła oznaczała duchy...

no ale wlasnie gdzie jest ta weterynaria ? To mnie zastanawia. Czy chodzi tu o nowski las ten kolo fabryki mebli czy moze gdzie indziej , nie wiem , nakierujcie mnie .gdzie jest weterynaria. Moze ktos mi podesle mapke do tego cmentarza na maila ?

ceo

sat
Wewterynaryja jest na wyjeździe z Nowego w kierunku na Grudziądz-wyjeżdżasz z Nowego z górki w dół i podjeżdżasz pod górke-patrzysz w prawo i tam jest wspomniana weterynaryja, skręcasz w jej kierunku i kierujesz się 500m drogami wzdłuż pól,tam dojeżdżasz do lasu - jeśli droga się rozdwaja- wybierasz kierunek LEWO, jesli jest skrzyżowanie lesne to jedziesz w LEWO około 30 m...pierwsza ścieżka w prawo i widzisz KRZYŻ To wszystko- mapki Nowego- te stare z 1928r. i te wspólczene znajdziecie w naszym downloadzie.

klient
Jak nazywali się Ci dwaj koledzy, którzy zginęli od niewypałów w latach pięćdziesiątych ?

http://www.nowe.z.pl
arek
prosze o wylogowanie sie z konta klient, konto to powinno byc uzywane tylko w wypadku dodawania ogloszen [addsig]

miasto-nowe.com
mchris
Nazwiska tych dwóch uczniów,którzy zginęli od wybuchu niewypałów na początku lat 50-tych wyleciały już mi z pamięci.Pamiętam natomiast apel szkolny na którym uczciliśmy ich pamięć.Odbywał się on na korytarzu szkoły podstawowej.Ówczesny dyro po krótkich wspominkach o zmarłych ,ostro nas przestrzegał przed bawieniem się z niewypałami,których było pełno w pobliskim lesie.

mchris
Ten dyro nazywał się Moskwa.Po szkole chodził z gumowym szlauchem.Dzieciaki czuły przed nim respekt.Po nim przyszedł Sworowski.

Kurcze- to była szkoła "z klasą"...Te czasy powinny wrócić- dla każdego dyrektora szkoły szlauch .

Mchris oberwałeś kiedyś takim szlauchem

mchris
Mnie się upiekło,bo byłem w szkole grzecznym chłoptasiem.Poza szkołą to różnie bywało.Nauczyciele w szkole podstawowej mieli jeszcze przedwojenne nawyki,więc starali się dyscyplinę wprowadzać starymi sposobami tzn.szlauchem po du..ku,,linijką po łapach,klęczenie w kącie na grochu i inne przyjemności.Potem wpajano nauczycielom metody wychowawcze wg.Makarenki i trochę pod tym względem się poprawiło.

Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło