Maj 04 2025 00:23:23
Nawigacja
· Strona Główna
· Artykuły
· Download
· Forum
· Galeria
· Kontakt
· Szukaj
Zobacz temat
Nowe nad Wisłą, Neuenburg an der Weichsel » Portal Nowego nad Wisłą » Forum
 Drukuj temat
KOCIEWIE - mój region.
barbaros
Mam nadzieję, Bonka, że zostaniesz jednak na portalu(mimo upałówWink), bo z kim ja tu będę klaftować i faksować o kociewskich zwyczajachFrown
barbaros

Bonka
Barbaros.
Lubię z wami gadać ....Więc skąd Ci przyszło do głowy , że z Kociewia też odpadam?
Chcesz dalej ze mną klaftować o kociewskich zwyczajach ....OK
Kociewie , to urocza kraina , bogata w tradycje i zwyczaje, więc nie powinno zabraknąć nam tematów do rozmowy....

Jak myślicie , czym w tradycji kociewskiej było tzw. "Wiązanie bękarta"?
Tylko bez podtekstów. To prawdziwy zwyczaj.

hej

http://notatkizkociewia.blog.onet.pl/
barbaros
Cieszę się, Bonka, ze jesteś z nami WinkMyślę sobieo tym zwyczaju wiązania...czy chodzi tu może o jakiś akt zaakceptowania bękartów do społeczności chrześcijańskiej...? Nie znalazłam nigdzie stosownych informacji, więc czekam na pewniaka od CiebieSmile Pozdrawiam !
barbaros

1125
:::"""":::::"""""""""""""::::::::::::::
""""""""""""''''''''''''''';;;;;;;;;;;;,,,,,,,,,,,,///////////"""""""""""""""
Edytowane przez 1125 dnia 02-03-2009 19:14

barbaros
Poważnie ?! A ja tu snuję poważne rozważania nad rozwiązłością życia kociewianek...Wink Dzięki za infoSmile Bonka, co Ty na to ..?
barbaros

Bonka
1125 napisał/a:
Wiązanie bękartów to zapożyczone z j. kaszubskiego wiązanie snopków zboża, a bękart to właściwie ten ostatni.Smile

Załamka. Jesteś boski. Tak, bękart to nic innego jak ostatni snop zboża....
Wiązano go z resztek zgrabionego zboża. To wiązanie bękarta , to był taki rytuał, jednak mało która panna chciała się tego podjąć.....
Dlaczego , jak myślicie?
Edytowane przez Bonka dnia 14-06-2007 23:54

szalupa
Noooo barbaros, ja przestałam myśleć tylko o jednym Wink to Ty zaczęłaś, ale to bardzo zdrowe myślenie... i już nie będę się rozwijać GrinGrinGrin

barbaros
To jasne jak słońce, Bonka, po prostu żadna panna nie chciała mieć bękartaSmileSmileSmile A tak a propos tego snopka zboża - jeździłam przez wiele lat na tradycyjne żniwa na Kociewiu ( Świekatowo to chyba Kociewie, no nie , Bonka..?) i nigdy nie słyszałam o tym zwyczajuFrown Czy to oznacza, że zanikał on stopniowo, by w II poł.XX wieku już całkowicie zaginąć....?
barbaros

1125
Edytowane przez 1125 dnia 02-03-2009 19:15

szalupa
No tak... a Wy znowu o jednym i tylko mnie drażnicie... snopki, zboże, baraszkowanie i jak tu spać spokojnie Wink kiedy wokół same sklepy, samochody i rozkopane drogi... zero romantyzmu Sad

Bonka
barbaros napisał/a:
A tak a propos tego snopka zboża - jeździłam przez wiele lat na tradycyjne żniwa na Kociewiu ( Świekatowo to chyba Kociewie, no nie , Bonka..?) i nigdy nie słyszałam o tym zwyczajuFrown

Świekatowo ..... to już raczej nie Kociewie.... Granice Kociewia przebiegają miej więcej tak:
Wzdłuż linii Wisły , aż do Gruczna. Stamtąd idą w kierunku Bukowca, Śliwic aż do Czarnej Wody, potem kierują się na Pszczółki i do linii Wisły.
Choć sądzę , ze zwyczaj wiązania bękarta , był popularny nie tylko na Kociewiu....
Nigdy nie słyszałaś o tym zwyczaju? Możliwe, ale wierz mi , że w wielu gospodarstwach jest on nadal kultywowany , ma może mniej uroczysty charakter, nazywa się nieco inaczej i pewnie tego bękarta wiąże sam gospodarz....
Podobnie, jak zwyczaj ścinania pierwszego snopka. Wiadomo, że dziś zmienił on swe oblicze , ale sama bywałam świadkiem, jak gospodarz ścinał pierwszy , symboliczny "snop" kosą lub sierpem, a potem w pole wjeżdżały maszyny. To zależy od gospodarza....żniwa na Kociewiu(i nie tylko), to piękny czas, bogaty w przeróżne ciekawe zwyczaje... i obrzędy,
to nie tylko czas ciężkiej pracy, ale też pora nadziei i.... zabawy...
Ciekawie wyglądało przygotowanie stodoły na przyjęcie świeżego zboża............?????

Bonka
Od jutra jestem poza zasięgiem.... wracam 28 ......

Cześć

sat
Wiesz Gumiś, nalezysz do superuserów tego portaluGrin Można "boki rwac z ciebie" - Bonka już wróciłaPfft?

Ika
Gumiś, ja nie wytrzymam ze śmiechu przez ciebie GrinGrinGrinGrin
Ika

"Człowiek jest tyle wart, ile są warte sprawy, którymi się zajmuje"
Marek Aureliusz

1125
Edytowane przez 1125 dnia 02-03-2009 19:15

Bonka
Troszkę się zdziwiłam po moim powrocie ... Gumiś jakiś blady , zalękniony.... Po lekturze postów , które przybyły na tym forum podczas mojej nieobecności, wszystko stało się jasne....
Narozrabiał Misio , narozrabiał....
"Zrywajcie sobie z Niego boki" , bo wierzcie mi , jest z czego.... On taki jest..... jedyny w swoim gatunku.....
Pod osłoną nocy się rozliczymy....
Muszę spadać , bo mnie wygania od kompa... niby taki troskliwy... "odpocznij sobie"........

barbaros
Witaj Bonka! Nareszcie mi opowiesz jak przygotowywano stodoły do żniw na KociewiuPfft Przyznaję,że troszkę szperałam, ale nic sensownego nie znalazłam.. Chyba nie chodzi o to, że dokładnie czyszczono sąsieki ze starego ziarna i że zajmowały się tym generalnie kobiety..?(jak zwykle zresztąAngry)
barbaros

Ika
Nie mogę z was Bonka i GumiśGrinGrinGrin Bonka, Gumiś ciebie godnie reprezentował, polubiliśmy go i teraz już nie masz wyjścia, musisz się nim z nami podzielić na portalu Wink

Ika

"Człowiek jest tyle wart, ile są warte sprawy, którymi się zajmuje"
Marek Aureliusz

Bonka
Cześć Barbaros ...
Cieszę się bardzo, że mogę znowu z Wami dyskutować o Kociewiu... Widzę , że po moim wyjeździe nikt nie podejmował tego tematu....
Co prawda całkiem niedawno wrociłam do domu, zmęczenie naprawdę daje misię we znaki .. mój misio też ... bo śpieszno mu do kompa...

Przygotowania stodoły na przyjęcie nowego ziarna na Kociewiu BYłO BARDZO UROCZYSTE, NIEMAL RYTUALNE... Jak wspomniałaś w swoim poście , wymiatano ją do czysta , nawet kilkakrotnie i wykładano podłogę świeżymi gałązkami klonu lub brzozy, zerwanymi w sobótkowy wieczór. Miały one za zadanie odpędzanie złych mocy. Praktykowano również kropienie stodoły wodą święconą. Na przyjęcie pierwszej fury ze zbożem ubierano się odświętnie. Przy czym taka fura przez całą drogę z pola do stodoły ani razu nie powinna się zatrzymywać . konińskie grzywy przystrajano zwykle w wielobarwne wstęgi, które podczas jazdy powiewały radośnie...Oczywiście taka fura ze zbożem była mocno przeładowana, to też miało znaczenie symboliczne... Kiedy już zboże trafiło do stodoły , a wóz zatrzymał się, cztery pierwsze snopy zdejmował z niej sam gospodarz.. układał je w znak krzyża.....
Jak sądzisz dlaczego?

Hej Ika, cieszy mnie, że tak sądzisz.... mój Miś na pewno zostanie na tym portalu.... Bez obaw...

barbaros
Dzięki za obszerne wyjaśnienieWink Ale czy Ty zawsze, spryciaro, musisz zadać pracę domową..? Nie wiem, dlaczego te snopy układano w znak krzyża : albo z pobudek chrześcijańskich, albo życzeniowo - aby we wszystkich czterech rogach stodoły nie zabrakło plonówWink Ale sobie wymyśliłam, co ? Aż samej chce mi się śmiaćPfft
Tym razem ja żegnam się na kilka dni. Pozdrawiam !
barbaros

Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło