Przez żołądek do serca - kącik kulinarny
|
barbaros |
Dodany dnia 20-01-2008 13:08
|
Użytkownik
Data rejestracji: 04.11.05
|
Ok, zostawię Czekam na opinię o ciasteczkach !
barbaros |
|
|
|
kornomaniak |
Dodany dnia 20-01-2008 13:41
|

Użytkownik
Data rejestracji: 11.06.07
|
Barbaros ciastka normalnie delikates właśnie pije kawkę i delektuję się wypiekami.  |
|
|
|
barbaros |
Dodany dnia 20-01-2008 15:50
|
Użytkownik
|
Czyli wymiana się nam udała Cieszę się
barbaros |
|
|
|
maciek_bis |
Dodany dnia 20-01-2008 15:59
|
Użytkownik
Data rejestracji: 17.04.06
|
Ciasteczka pychota.
W piekarniku z termoobiegiem albo nieco obniżyć temperaturę albo częściej zaglądać przez szybkę
Maciek P |
|
|
|
barbaros |
Dodany dnia 20-01-2008 16:16
|
Użytkownik
|
W marketach można kupić cukier cynamonowy w takich plastikowych opakowaniach jak np.przyprawy na grila.
Posypane nim ciasteczka są jeszcze smaczniejsze Ale i tak się cieszę, że Wam smakowało.
barbaros |
|
|
|
aldusia |
Dodany dnia 22-01-2008 23:20
|
Użytkownik
Data rejestracji: 12.08.05
|
barbaros a może tak przepis na ajriśkofi/przepraszam nie znam pisowni/ja już tak długo nie piłam,że nie znam proporcji
 |
|
|
|
arek |
Dodany dnia 22-01-2008 23:22
|

Główny administrator
Data rejestracji: 21.12.06
|
aldusia czy chodzi o kawe po irlandzku? |
|
|
|
aldusia |
Dodany dnia 24-01-2008 23:03
|
Użytkownik
|
tak właśnie o to chodzi tylko skąd Ty wiesz?przecież jesteś jeszcze taki młody.Myślała że te tematy sa ci nieznane hahaha.....No ale nazwisko zobowiązuje |
|
|
|
arek |
Dodany dnia 24-01-2008 23:12
|

Główny administrator
|
przyznam szczerze ze nie mialem jeszcze okazji sprobowac 
jednak znalazlem kilka przepisow, ten pierwszy calkiem calkiem smakowity i slodki 
Kawa po irlandzku nr 1.
Składniki (dla 2 osó  :
3 łyżeczki kawy
1 szklanka wrzącej wody
1 łyżeczka cukru
10 ml irlandzkiej whisky
2 łyżki śmietany kremówki.
Zaparz kawę w ekspresie. Cukier wsyp do emaliowanego rondelka, skrop wodą i podgrzewaj, aż zbrązowieje. Wlej kawę i wymieszaj. Dodaj whisky i zapal napój. Po chwili zgaś płomień, wlej kawę do kielichów. Udekoruj ubitą śmietaną.
Kawa po irlandzku nr 2. (przepis tradycyjny)
Składniki:
0,25 l bitej śmietany
2 łyżki stołowe cukru granulowanego
1 łyżeczka wanilii
180 ml irlandzkiej whiskey
6 łyżek stołowych nierafinowanego, brązowego cukru
6 filżanek świeżo parzonej palonej kawy
Śmietanę ubić na sztywno z cukrem i wanilią w schłodzonej misce. Do sześciu irlandzkich szklanek na whiskey rozlać alkohol, dodając po łyżce stołowej nierafinowanego cukru i filiżance kawy. Na wierzch delikatnie nałożyć bitą smietanę. Podawać natychmiast.
Kawa po irlandzku nr 3.
Składniki:
- 40 ml Irish Whiskey
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 filiżanka gorącej kawy
- schłodzona pełnotłusta gęsta śmietana
Do podłużnego kieliszka (ogrzanego) na długiej nóżce wkładamy metalową łyżeczkę, wlewamy gorącą mocną kawę, dodajemy cukier.
Następnie odmierzamy whisky, wlewamy do kawy i mieszamy. Na koniec powoli nalewamy do kieliszka gęstą śmietanę. (śmietana powinna się utrzymać na <i>http://www.arl...wa.htmpowierz
|
|
|
|
aldusia |
Dodany dnia 24-01-2008 23:22
|
Użytkownik
|
przepis nr. 2 najsmaczniejszy próbowałam naprawdę dobry |
|
|
|
arek |
Dodany dnia 25-01-2008 00:47
|

Główny administrator
|
tylko skąd Ty wiesz?przecież jesteś jeszcze taki młody.
czy ja wiem adlusia ? czy az taki mlody? niedlugo 25 styknie  |
|
|
|
bandzioras |
Dodany dnia 25-01-2008 20:44
|

Użytkownik
Data rejestracji: 03.01.08
|
Kawa po irlandzku... Brzmi ładnie i są aż trzy przepisy Nic tylko próbować i smakować Aż mi ślinka cieknie  |
|
|
|
barbaros |
Dodany dnia 27-01-2008 17:41
|
Użytkownik
|
Małe uzupełnienie do przepisów na kawę po irlandzku - otóż bitą śmietanę koniecznie posypcie startą gorzką czekoladą. Jeśli zaś idzie o cukier - polecam trzcinowy( można go kupić w niektórych marketach w zgrabnych kartonikach po pół kg). Kawa musi być dobrze połączona z cukrem, dlatego ja osobiście, Arku, stawiam na przepis nr 1
barbaros |
|
|
|
Truskawa |
Dodany dnia 29-01-2008 10:38
|
Użytkownik
Data rejestracji: 07.12.04
|
Obiecany przepis na ciasto (wykonać może każdy) Ciasto składa się z siedmiu warstw, od dołu do góry w kolejności:
Warstwa I (są dwa warianty)
1) dla leniuszków: wyłożyć spód blachy herbatnikami
2) dla ambitnych: zagnieść kruche ciasto wg przepisu:
3 żółtka
3/4 kostki tłuszczu (Palma)
1,5 szklanki mąki tortowej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dr Oetker'a
0,5 szklanki cukru
całość zagnieść, wyłożyć na blachę i piec w temperaturze 175 stp. celsjusza, ok. 20 minut
Warstwa II
Krem Karpatka "5 minut". Zrobić wg przepisu z paczki i wyożyć na ciasto lub herbatniki.
Warstwa III
Krakersy z "Lajkonika". Wyłożyć na krem oczywiście 
Warstwa IV
Masa krówkowa, wyłożyć na krakersy. Taką masę w puszce można kupić w (prawie każdym) spożywczaku
Warstwa V
Ponownie krakersy
Warstwa VI
Na krakersy wyłożyć ubitą śmietanę tortową z jednym cukrem waniliowym i usztywniaczem ŚmietanFix
Warstwa VII
Na śmietanę utrzeć gorzką czekoladę
Ciasto gotowe od razu do spożycia, jednak polecam zaczynam po uprzednim schłodzeniu (nie rozwala się na talerzyku )
Smacznego! |
|
|
|
barbaros |
Dodany dnia 29-01-2008 12:11
|
Użytkownik
|
Nie wiem, czy ktoś z Was zaryzykuje pieczenie pączków na Tłusty czwartek, bo to dość czasochłonne i niełatwe przedsięwzięcie. Ale za to na pewno doskonale poradzicie sobie z usmażeniem chruścików!
Podaję przepis :
Składniki - 5 żółtek
25 dkg mąki tortowej
2 dkg masła
duża szczypta soli(obowiązkowo!)
1 łyżka spirytusu albo 2 łyżki wódki czystej
Ze składników zagnieśc ciasto, w razie potrzeby dodać nieco wody. Mocno rowałkować na grubość 1 mm. specjalnym kółeczkiem pociąć ciasto - najpierw na wąskie prostokąty, a potem na środku każdego prostokąta zrobić nacięcie, przez które przełożycie jedną jego część "na drugą stronę" nadając chruścikowi jego kształt.
W głębokim garnku rozgrzać dobrze olej i wrzucać do niego chruściki, które smażą się niemal błyskawicznie. Trzeba je oczywiście w trakcie smażenia przerzucić na drugą stronę. Po usmażeniu posypać grubo cukrem pudrem. Smacznego !
barbaros |
|
|
|
nimius |
Dodany dnia 29-01-2008 17:35
|

Użytkownik
Data rejestracji: 02.03.05
|
Ile wyda chruścików przy zachowaniu takich proporcji? Lubię wiedzieć ile bedę mógł spałaszować.  |
|
|
|
nimius |
Dodany dnia 29-01-2008 17:40
|

Użytkownik
Data rejestracji: 02.03.05
|
Przepis Truskawy jest super, ale dla mnie zbyt skomplikowany, mam mase pytań:-)
..nałozyc krem, a potem krakersy, a potem mase krówkową, ta masa pewno gesta jest ( tak jakoś z krókwami kojarzę ) , krem pod krakersami nie zacznie wyjeżdżać , nie zacznie to wszystko się rozjeżdżac???
Ja tam wolę narabianie przy kluskach, cisato-formowanie i wrzucenie do wrzątku   |
|
|
|
Truskawa |
Dodany dnia 29-01-2008 19:03
|
Użytkownik
Data rejestracji: 07.12.04
|
Nie, nimius wszystko się kupy trzyma. Masę możesz najpierw wrzucić do miski i trochę rozmiksować, ale ogółem ładnie się wykłada  |
|
|
|
barbaros |
Dodany dnia 29-01-2008 19:06
|
Użytkownik
|
Nimius, nigdy nie liczyłam tak dokładnie ile wyjdzie z tej porcji, ale z pewnością np.4-osobowa rodzinka naje się do syta ! Chruściki robi się cieniusieńkie, więc wychodzi ich sporo. Powiedzmy, że jeśli masz w domu szeroki talerz do ciasta, to poukładasz na nim 20-centymwtrowy stos tych faworków. Zresztą - jutro będę znowu robić - policzę i Ci powiem
barbaros |
|
|
|
bandzioras |
Dodany dnia 31-01-2008 00:06
|

Użytkownik
Data rejestracji: 03.01.08
|
Przepis na chruściki wykorzystałem, delikatnie zmodyfikowałem, ale są pycha Musiałem posmakować  |
|
|