Maj 02 2025 16:52:18
Nawigacja
· Strona Główna
· Artykuły
· Download
· Forum
· Galeria
· Kontakt
· Szukaj
Zobacz temat
Nowe nad Wisłą, Neuenburg an der Weichsel » Portal Nowego nad Wisłą » Forum
 Drukuj temat
KOCIEWIE - mój region.
barbaros
Gumiś, Ty palisz???!!! Od jutra szlaban, pamiętaj. Zamiast paczki fajek - kieliszeczek piołunówki. Myślę, że warto spróbować. Bonka pewnie nie pali, więc po co masz jej smrodzić...Wink
barbaros

Bonka
Może Ciebie posłucha.....Sad

http://notatkizkociewia.blog.onet.pl/
barbaros
W końcu mamy jakieś tam wspólne korzenie, więc może...
Wiesz, Bonka, nie miałam pojęcia, że zupa tzw.klopsowa, to kociewska zalewajka..W moim domu jadało się ją często ( z bulwami oczywiście), ale nigdy tak jej nie nazywanoWink
barbaros

Bonka
Możliwe...
Nie powiem ci....
Mój rodzinny dom stoi na Pałukach.....

Znam taki przepis na gotowane klopsy:

Od rzeźnika halane, pohakowane mniaso ugnieść ze solo, psieprzam i cebuló i eszcze zes jajem i bułkom. Zes wyrobionego mniasa wzióńść ukulać wew rancach gulaje. Wrzucać po jedny gulaji do ukropu wew grapsie. Po ugotowaniu klopsy wyjóńć, a do wody dodać list bobkowy, po psiańć ziarków kubaby i czarnygo psieprzu. Dodać zaklepki zes mónki rozklepany wew wodzie kwirlem. Na łostaciek dodać kapka łoctu i ździebko fariny, co by zóza była kwaśno-slodka.

SmacznegoGrin
Edytowane przez Bonka dnia 05-09-2007 09:41

1125
"""""""""""""...............""""""""""""""""
/////////................))))))))))))))))))))
[[[[[[[[[[[--------------]]]]]]]]]]]]]
********_______________*********
Edytowane przez 1125 dnia 02-03-2009 23:43
Koniec świata nastąpi 21.12.2012. Dokładna godzina, zostanie wyłoniona w drodze referendum.Pfft

barbaros
http://pomorze.naszemiasto.pl/kuchnia_kociewska/specjalna_artykul/28421.html
Tutaj, Bonka, znalazłam przepis na zalewajkę po kociewsku. U mnie w domu robiło się ją identycznie. Podany przez Ciebie przepis jest inny(bez warzyw), ale jakże pięknie podany! Wink
barbaros

Bonka
Tego przepisu nie znałam..... Chętnie po eksperymentuję w mojej kuchni....

barbaros
Trochę zaufania do własnej kucharki, GumiśWink Wiesz, że kobiety lubią eksperymentować w kuchni i całkiem nieźle im to wychodzi.
barbaros

barbaros
Pamiętaj, że masz jeszcze płuca, o które podobno nie bardzo dbaszFrown
barbaros

twp2
Bonka napisał/a:
twp2- zanim Mirka pomyślała, by odwiedzić powiat świecki działała tu całkiem spora grupa regionalistów , mam na myśli prof. Pająkowską, dyr. Kuffel, Panią Woźnicką, Panią Wygocką itd. Nie mów mi, że pod łaskawym okiem Starogardu wyrosło świeckie Kociewie... Owszem nie przeczę, Ognisko Pracy Pozaszkolnej przeprowadziło tu "kursy tańcowania" dla nauczycieli, sama w dwóch z nich uczestniczyłam, ale to nie znaczy,że to dzięki nim powstały zespoły folklorystyczne w naszym powiecie... Wiadomo, kiedy zaczynamy tworzyć zespół regionalny, to siłą rzeczy korzystamy z doświadczeń innych , podobnych... więc współpraca w tym zakresie nie powinna dziwić...

Co do stroju kociewskiego, to kłania się przed Tobą II Kongres Kociewski... Wypisujesz tu bzdury nie mające żadnego pokrycia w rzeczywistości.... O stroju kociewskim obszernie pisałam na tym portalu, cofnij się łaskawie, a zobaczysz.... Co do Jego kolorystyki, to rzeczywiście jest ona inna. Co zespół, to inne barwy... Wynika to ze zbyt dużej swobody w ich tworzeniu, oraz nadinterpretacji źródeł pisanych.
Wiadomo,że stroje kociewskie, które są używane dziś przez zespoły regionalne, to stroje czysto świetlicowe ...

Acha... Kociewie nie dzieli sie na żadne trzy części , tylko na grupy kulturowe....
Feteraków, ,Olendraków, Polanów i Lasaków

No to wróciłem. Dzięki wiola za ripostę i wyjaśnienia w moim imieniu, postaram sie wytłumaczyć "co autor miał na myśli".
BONKA - skoro masz większy wkład w tematykę - nie będe podejmował tematu więcej, lecz pozwól że teraz to wyjaśnię w poniższym wywodzie. Opisałem to co widzę, co zaobserwowałem od 2000 r., od kiedy zbierałem materiały do pracy dyplomowej (w tym i II Kongres), która juz dawno za mną. Nie gloryfikuję Mirki Muller (choć uważam że mimo wszystko trzeba), bo znam osobiście i wiem jaki wkład poczyniły Panie wymienione przez Ciebie w ww. wypowiedzi. Uważam że ich starania są znaczne, lecz jedyną osobą, która wg mnie robi coś praktycznego w tej dziedzinie jest kochana Pani Trudzia Woźnicka. Mimo wieku i stanu zdrowia, potrafi bez naukowych wywodów zachęcić ludzi do obejrzenia występów swojego zespołu i chyba najlepiej propaguje region Kociewia z wszystkich wymienionych Pań Kociewia świeckiego, nie ujmując im niczego.
Nie staram się zmieniać faktów historycznych, lecz to forum dyskusyjne - nie naukowe. Ton nakazowo - dydaktyczny nie pasuje tutaj i trochę mnie razi. No ale to moje zdanie. Przepraszam jeśli moja wypowiedź kogokolwiek jeszcze, poza BONKĄ, uraziły "naukowo". Nie jestem regionalistą formatu ś.p. Pana Landowskiego i dlatego czasem coś skomentuję tak jak to widzę i znam z opowieści starszych ludzi z mojej okolicy, bo sam do "draśniętych zębem czasu" jeszcze się nie zaliczam Wink.
Podział Kociewia - miałem na myśli umowny podział, odzwierciedlający się w gwarze, a nie etnice - z moich obserwacji wynikło, że przełożył się ten podział również na stroje. Co do podziału na grupy etniczne - jest on coraz bardziej TYLKO książkowy. Tożsamość regionalna jest tak niska, a ludność napływowa tak to nieświadomie niszczy, że objeżdżając "obszary etniczne" Feteraków, Olendrów czy Piaskarzy, nie słyszę i nie widzę różnic. Stąd mój umowny podział na 3 częśći. Nie trzymajmy się książek, bo to nie muzeum - region to ludzie i jak wszystko - ewoluuje. Podział etniczny już dawno nie jest aktualny. Tak było kiedyś. Opisałem wiec stan dzisiejszy, a nie mapkę z eKociewie:
www.ekociewie.pl/pl/index.php?tab=prz&id=1
Pozdrawiam pasjonatów Regionu!Grin

barbaros
Widać wyraźnie, że każde z Was,-Ty twp2, i Bonka- obraca się w nieco innym świecie kociewskim. Każde z Was ma inne doświadczenia, które alles zusammen dają inne odczucia, inną wiedzę o Kociewiu. Nie widzę tu konfliktu, rozbieżności. Raczej dwie strony tego samego medalu. Pamiętajcie - Kociewiacy muszą trzymać się razem i w zgodzieSmile
barbaros

karol
no Kociewie w Tczewie to też zupełnie inny wymiar regionalizmu. A jest tego coraz więcej i coraz ciekawiej, weżmy na ten przykład Radio Fabryka, telewizja kablowa TeTka czy Centrum Wystawiennicze z budynkiem dla organizacji pozarządowych, gdzie jednak znajdują dogodne warunki te właśnie! Obserwując nasze wysiłki, nazywane przez niektórych intelektualnym podniesieniem Tczewa do Kociewia (tak właśnie, bo jest wiele głosów wyrażających wątpliwości na przynależność do Kociewia tego miasta), trudno nie jest zauważyć, że mimo wszystko idea "Małej ojczyzny" wyraźnie wygrywa w świadomości społecznej Tczewian.
Edytowane przez karol dnia 06-09-2007 18:27

http://karolkeane.webpark.pl/
Bonka
twp2 napisał/a:
Nie staram się zmieniać faktów historycznych, lecz to forum dyskusyjne - nie naukowe. Ton nakazowo - dydaktyczny nie pasuje tutaj i trochę mnie razi.

Więc po kolei... Przede wszystkim powiedz mi tvp2 gdzie można przeczytać Twoją pracę dyplomową..... ?

Dla mnie Kociewie jest łatwe i proste... To inni je tak gmatwają... Nieustanne wyścigi nie wiadomo po co niszczą Kociewie od środka. Stan naszej Małej Ojczyzny mogła bym opisać w następujący sposób.... Mówiąc językiem poetyckim... Kociewie, to piękna serweta, bogato haftowana...
Każdy z nas trzyma w swej dłoni kawałek jej brzegu... ...i każdy ciągnie w swoją stronę.... Niedługo po prostu się rozerwie... Dlaczego wszystkich, tak wspaniałych działań nie można skoordynować...? Dlaczego zapalają się tylko ogniska, które jarzą się swoim blaskiem... i przygasają powoli....?

Powiem Ci ... Kociewiem zajmuję się od ponad ośmiu lat... Przez te wszystkie lata zawsze byłam skazana na samotność... mam na myśli osamotnienie wynikające z braku zainteresowania kogokolwiek tym , co robię.... A mówiąc nieskromnie( skromność nie należy do moich zalet według niektórych na tym portalu) zrobiłam wiele, za własne pieniądze, w wolnym czasie... społecznie. Wszystkim wielkim Kociewiakom ( poza Panem Landowskim) mówiąc brzydko to "wisi"... oni mają własne klocki... Moje do nich nie pasują....
Przywykłam już....

Wiesz... Mirka Moller robi wiele, muszę Jej to oddać... Ale ma solidne wsparcie... To jest jej praca..... Moja praca odbiega zupełnie od mojej pasji... Wręcz z nią koliduje...

Pozdrawiam serdecznie.....

Ps. Nie muszę cytować stron internetowych( zwłaszcza, że nie zawsze są wiarygodne..)... O Kociewiu mogę swobodnie dyskutować z każdym i na każdy temat... schody zaczynają się dopiero wtedy, gdy mój rozmówca ma niewiele do powiedzenia... Więc daruj sobie..

1125
Edytowane przez 1125 dnia 02-03-2009 23:44
Koniec świata nastąpi 21.12.2012. Dokładna godzina, zostanie wyłoniona w drodze referendum.Pfft

Bonka
1125 mój charakter nie ma tu nic do rzeczy... z resztą kolego mało mnie znasz... w rzeczywistości nie jestem "potworem"....

"Potwora" robią ze mnie Ci , dla których jestem niewygodna... A między nimi jesteś Ty... Niestety...
Czasem mam wrażenie, jak bym mówiła innym językiem.. niezrozumiałym dla Was wszystkich...

Dlatego coraz rzadziej odzywam się na tym forum.....

Mimo wszystko pozdrawiam serdecznie

Ps. Nie życzę sobie, by ktokolwiek dalej drążył mój temat....

hej
Edytowane przez Bonka dnia 06-09-2007 22:11

1125
Edytowane przez 1125 dnia 02-03-2009 23:44

Bonka
1125 napisał/a:
Więc wybacz, ale mnie osobiście ''pohakowane mniaso....'' rozbawia, niestety. To tak skrótowo...

Dzieci przez zabawę się uczą, Ty widać jesteś już za stary..... Baw się dobrze, ale już beze mnie.....

Sat ......bardzo proszę byś zlikwidował mój profil na tym portalu......

barbaros
Na trzy godziny nie można Was zostawić - zaraz jakieś awantury.. Słyszałam o zacietrzewieniu Górali i trudnym charakterze Kaszubów, ale widzę, że i w Kociewiakach płynie gorąca krew...
Macie się natychmiast opamiętać ! Bo, jakem wiedźma, pogonię miotłą!CoolAngry
barbaros

1125
Edytowane przez 1125 dnia 02-03-2009 23:45

sat
Znów zaczynacie? Shock Ten temat faktycznie wzbudza co pewien czas emocje wśród Was.
Bonka nie usunę twojego profilu, bo po pierwsze nie mam takich uprawnień, a po drugie, jesteś zbyt "wartościową" userką, wnosisz sporo wiadomości o Kociewiu i zainteresowałaś wiele osób tym tematem.
Zauważ, że 1125 przed każdym wyjazdem( rozstaniem z portalem ) zawsze się tak drażni z Tobą, pewno jak wróci z wojaży zaraz tu zajrzy Wink, zatęskni...Pfft

Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło