Maj 02 2025 11:52:55
Nawigacja
· Strona Główna
· Artykuły
· Download
· Forum
· Galeria
· Kontakt
· Szukaj
Zobacz temat
Nowe nad Wisłą, Neuenburg an der Weichsel » Portal Nowego nad Wisłą » Forum
 Drukuj temat
KOCIEWIE - mój region.
barbaros
Popieram Twoje zdanie, SatWink
barbaros

szalupa
A czy to pierwsza kłótnia? Widać to nasza narodowa przywara, a przykład idzie z góry... obudzimy się jak będzie za późno ( nie daj Boże ).
Ludzie tracą dobytki swego życia, zdrowie, życie, a Wy kłócicie się, kto jest lepszym kociewiakiem.
Jeżeli ktoś szuka poklasku w necie, to tutaj go nie znajdzie, sama się o tym przekonałam i do nikogo nie mam o to pretensji. Jeżeli wystawiasz się na afisz, to musisz liczyć się z tym, że ktoś może chcieć rzucić w ciebie pomidorem... chociażby dlatego, że nie ma za co kupić chleba. Ludzkie nastroje są niezmierzone w żaden sposób Sad

szalupa
Gumiś, co Ty mówisz... nikt na Ciebie, ani na Bonkę nie pluje. Sugerujesz, że zazdroszczę Bonce sukcesów? Zresztą myśl sobie, co chcesz... nawet moją przenośnię apropo chleba zrozumiałeś opatrznie, więc cokolwiek napiszę odbierzesz to jako atak przeciwko Wam, a jestem jak najbardziej z dala od tego.
Zaczyna mnie to już mierzić, że co chwila ktoś " trzaska drzwiami", odchodzi, prosi o usunięcie. Każdy ma prawo wejść na ten portal, wyrazić swoją opinię, czy to się komuś podoba, czy nie... po co się zacietrzewiać. Każdy ma jakieś swoje problemy i emocje, które niechcący wylewa tu, na tym portalu... nawet ja, zdaję sobie z tego sprawę, mam różne dni. Często portalowicze mnie hamują, dają reprymendę i zawsze myślę, że pewnie mają trochę racji. To tak, jakby do ucha słuchającego muzyki klasycznej, ktoś wpuścił techno... toż to szok. Trzeba umiejętnie się wycofać z tym techno, a potem umiejętnie przekonywać i albo ktoś to polubi, albo nie. Jeżeli nie, to trudno, ma takie prawo Frown

barbaros
Mam nadzieję, że nasi Kociewiacy jednak tu wrócą...Za oknem znowu świeci słońce, więc może nastroje się ciutuś poprawią. Czekam tu na Was !
barbaros

szalupa
Jestem ci ja kociewianka... fajduli, fajduli, faj
mam spódniczkę po kolanka fajduli, fajduli faj GrinGrinGrin

nimius
Szalupa. słyszę ci ja ten twój przytup przy tych przyśpiewkach GrinGrin

szalupa
Pewnie nie tylko słyszysz, ale i czujesz te stąpnięcia

barbaros
Dziś miałam przyjemność wziąć udział w marszobiegu na orientację, który został zorganizowany przez Klub 'Włóczykij" w Osieku. Głównym organizatorem tej imprezy był n-l wych.fizycznego przy ZSP w Osieku, Artur Fankidejski. Drużyny pokonywały trasę ok.12 km zbierając po drodze punkty potrzebne do klasyfikacji ogólnej. Byłam jedną z uczestniczek tego marszobiegu i cała impreza bardzo mi się podobała. Pogoda była piękna, trasa - również, organizacja imprezy - na medal! Za rok, nasza drużyna, nazwana roboczo"Ślepe krety" wyruszy zapewne na kociewskie szlaki, przepiękne krajobrazowo i urocze sentymentalnie..Zapraszamy chętnych!
Edytowane przez barbaros dnia 22-09-2007 23:38
barbaros

nimius
Hehe Barbaros, aż się wierzyć nie chce, że nie wykorzystałaś swojej miotły w tym marszobiegu i do tego jeszcze jesteś "Ślepym kretem" GrinGrinGrin
Ja to co innego, bez okularów przy mapie, kompasie ani rusz Cool

1125
"""""""""""""...............""""""""""""""""
/////////................))))))))))))))))))))
[[[[[[[[[[[--------------]]]]]]]]]]]]]
********_______________*********
Edytowane przez 1125 dnia 02-03-2009 23:45
Koniec świata nastąpi 21.12.2012. Dokładna godzina, zostanie wyłoniona w drodze referendum.Pfft

barbaros
Nimius, nie wypadało wykorzystywać w tej imprezie wiedźmowych sposobików..A nazwa "Ślepe krety" wzięła się stąd, że żadna z naszej drużyny nie pomyślała o lupie, która ułatwia odczytywanie mapy...Cool W sumie - i tak ubawiłyśmy się po pachySmile. Na stronce www.ekociewie.pl jest dużo więcej informacji o tymże marszobiegu, jak i o całym cyklu imprez pod nazwą "Puchar Kociewia InO". Polecam lekturę.

Jakoś nie widzę, 1125, nowych fotek w Twojej galerii.. A ciekawa jestem bardzo. W Przysiersku brali ślub moi dziadkowie, więc jest to miejsce miłe również mojemu sercu. Mój dziadek odnawiał w przysierskim kościele jakieś freski w latach przedwojennych. Zawsze , jadąc do Bukowca, zatrzymuję się właśnie w tej wsi, żeby choć na chwilę zanurzyć się w rodzinne klimaty. Pozdrawiam.
barbaros

1125
Edytowane przez 1125 dnia 02-03-2009 23:46
Koniec świata nastąpi 21.12.2012. Dokładna godzina, zostanie wyłoniona w drodze referendum.Pfft

barbaros
Fotki juz są . Dzięki !
barbaros

Bonka
Jakiś marazm ogarnął nasz portal....... Pora ożywić Kociewie......

Wiecie... interesują mnie Wasze hipotezy dotyczące pochodzenia nazwy Kociewie.... Może ciut pokombinujemy... Ale bez Mozilli.... ok.?Grin

http://notatkizkociewia.blog.onet.pl/
barbaros
Co do nazwy 'Kociewie' są dwie teorie. Wg jednej wywodzi się ona staropolskiego 'kociwie', co znaczy 'zapadła kraina'. Wg drugiej - pochodzi od nazwy 'Gociwie', co wskazywać ma na jej pochodzenie od przebywających tu kiedyś Gotów.
Skorzystałam z opracowania pani Marii Pająkowskiej. Pozdrawiam !Wink
barbaros

Bonka
Wiesz.. hipotez odnoszących się do nazwy Kociewie jest całe mnóstwo... Jedne są dość interesujące, inne nie mają zadnego związku z tym regionem.... Mi najbliższa jest właśnie wspomniana przez Ciebie hipoteza, że nazwa Kociewie pochodzi od Gotów.... Moim zdaniem jest to bardzo prawdopodobne..... Bo popatrz.... Kamienne Kręgi w Odrach..... Otoczone mgiełką tajemnicy..... stare cmentarzysko.........Gotów.......
Grin
http://www.naszek...ticleid=37

barbaros
Masz rację.Kamienne kręgi w Odrach robią wrażenie..Czuje się jakąś magię w tym miejscu..
W najbliższą sobotę zobaczę wreszcie most w Kozłowie pokazywany już przez Ciebie i 1125 na portalu Nowego.
barbaros

Bonka
Będziesz na naszych śmieciach...? O której...?
Grin

barbaros
To zależy ile czasu zajmie mojej ekipie dotarcie z Terespola Pom. do Kozłowa. W Teresp. będziemy tak ok.9.20, więc skoro trzeba jeszcze przejść 2 km - most w Kozłowie powinien ukazać się naszym oczom ok.11-tej. Chyba dobrze kalkuluję..?Smile
barbaros

1125
Edytowane przez 1125 dnia 02-03-2009 23:46

Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło