Maj 01 2025 22:37:33
Nawigacja
· Strona Główna
· Artykuły
· Download
· Forum
· Galeria
· Kontakt
· Szukaj
Zobacz temat
Nowe nad Wisłą, Neuenburg an der Weichsel » Portal Nowego nad Wisłą » Forum
 Drukuj temat
KOCIEWIE - mój region.
wiola
Haj barbarosSmile Niech Ci nawet na mysl nie przychodzi,że odcinam sie od pracy Bonki. Szanuje to co robi, tylko,że to nie moje ,,klimaty''. Każda z nas zajmuje się innymi sprawami. Ja już wiem jak dla Kociewia chce być pomocna.
Co do współpracy- ja już współpracuje z pewna grupą ludzi a i z twp2. Trzymanie kilka srok za ogon to za dużo jak dla mnie. Mam rodzinę, która jest dla mnie najważniejsza. Zajęć i tak mam za dużo, ale cóż- tak lubięSmile. Jeżeli zaistniałaby taka sytuacja,że ludzie z którymi wspólpracuje zrezygnują ze współpracy, albo będę miała wiecej czasu- to chętnie Smile.
A jeszcze powiedz mi o co chodzi z tymi ,,wyrzeraczami'' jeszcze starymi w dodatkuSmile.
A co do elemantarza gumiś-już powiedziałam-teraz to nie ode mnie zależy co z materiałami będzie dalej...
Bonka- w Przysiersku dyrektorem szkoły jest( chyba jeszcze jestSmile moja ,,ciocia''- żona mojej mamy kuzynaSmile, więc widzisz,że Kociewie mamy wszyscy we krwi- tak jak TySmile.
pzdr
pzdr

Wiola

twp2
Partyzantka Bonki... a o co chodzi? Nie wiem za dużo o jej działaniu. Wyszywasz tak? Zaprosiła Cię pani Wygocka. Szkoda że nikt o tym nie wiedział. Mogła to zrobić na szerszą skalę, by i mieszkańcy gminy mogli zobaczyć te "dzieła".
A ksiażki na półce - to tylko pretekst do pracy w tym temacie. Jak pisała barbaros - konsolidacja działań.
Oj, dopóki 2-3 osoby na tym forum sie nie dogadają w naszym południowym fyrtlu - zapomnijcie o Kociewiu Świeckim. Ciągły podział na Rychławę i Przysiersk z Terespolem pod rękę mnie rozwala i odechciewa mis ię działać tutaj. A miałem chęci prawda wiola? Tylko samo Kociewie jest skłócone. OPP to tylko iskierka. No ale dobrze że coś tam istnieje. Szkoda że praktycy sobie a teoretycy sobie. Ja nie jestem regionalistą, co najwyżej miłośnikiem regionu i pomocnikiem w szerzeniu idei - związne z pracą. Ale teraz czas na Was - praktyków. Zróbcie coś.
Powstaje w Świeciu Lokalna Grupa Działania GMINY POWIATU ŚWIECKIEGO - coś jak Wstęga Kociewia i Chata Kociewia. Jestem w zespole ds. opracowania strategii rozwoju - zobaczę tam Was? 7 listopada w "Koszarowcu" o godz. 15.30 uroczyste podpisanie aktu powstania. Możecie przybyć i się dołączyć jako organizacje społeczne, szkoły.
Reprezentuję sektor publiczny, lecz będę pamiętał o Kociewiu i postaram sie coś zrobić w tym temacie.

barbaros
No niee...Wiola, po prostu "wyżeracze" pisze się przez "ż". Wybacz, zwichrowanie zawodowe, nie trawię błędów ortograficznych, No i co na to poradzisz..Wink Pozdro !
barbaros

Bonka
Tak czytam te posty... i przyznam szczerze... nic z tego nie rozumiem....
O co Wam do licha chodzi.... ? Czy moja działalność na rzecz Kociewia komuś szkodzi....? Dajcie mi robić, to co czuję..... Nie chcę sprzeczek... Chciałam dyskusji... Teraz już mi się odechciało.....
Zawsze będę tą głupią z Terespola, co nie wiadomo po co ubiera się w strój kociewski i chodzi po szkołach.....
Wy tam w tych Waszych grupach sobie współpracujcie... Latami debatujcie nad jedną książką... mi to nie przeszkadza... Ja tutaj będę robić swoje...... Czasu jest zbyt mało... na bzdurne przepychanki kto ile i dlaczego..
Pa

Ps. Wszyscy wiedzą, kim jestem, co robię..... Tvp2 wiesz, że jesteś pierwszą osobą z Kociewia "zorganizowanego", która bezinteresownie mnie gdzieś zaprosiła..... Dziękuję....

http://notatkizkociewia.blog.onet.pl/
wiola
barbaros , a ja kiedyś napisałam przez ,,rz''?Nie pamietamSmile. A tak wogole to ja napisałam takie słowo?Smile nie uzywam zazwyczaj takiego słowa, przypomnij mi....kiedy?
Wiola

barbaros
Ależ bardzo proszę - Twoja wypowiedź z 18 października, godz.23.17Smile
barbaros

wiola
Smile0 Nie, nie mam najmniejszego zamiaru tego szukaćSmile. Jak było napisane, to byłoSmile, trudno. To nie grzechSmile. Za błąd jednak przepraszam, z moich ,,palców'' nie powinien wyjść. Choć z drugiej strony jestem tylko człowiekiemSmile.
pzdrSmile
Wiola

barbaros
Tak bardzo byś się nie naszukała..to było wczoraj Grin Ale masz rację, błądzić jest rzeczą ludzką. Wybacz moją drobiazgowośćWink
barbaros

1125
"""""""""""""...............""""""""""""""""
/////////................))))))))))))))))))))
[[[[[[[[[[[--------------]]]]]]]]]]]]]
********_______________*********
Edytowane przez 1125 dnia 02-03-2009 23:53
Koniec świata nastąpi 21.12.2012. Dokładna godzina, zostanie wyłoniona w drodze referendum.Pfft

barbaros
Dzięki, 1125..Smile Ale już nie utrwalajmy tej błędnej pisowniCool Pozdrówki!
barbaros

wiola
O mato ja wczoraj o tej godzinie nie spałam?Smile to dobranocSmile. Jutro goszczę przyjaciól , wiec kolejna noc nie przespanaSmile
pzdr
Wiola

twp2
No to po temacie błędów. Bonka, to pani Wygocka Ciebie zapraszała, a nie ja. Nie byłem niestety na Twojej wystawie, a po zdjeciach jakie mi pani Maria przyniosła wywnioskowałem, ze wartoby było tam być. eKociewie dało jedną fotę, trudno. Przesłałem im z 6, na prośbę pani Wygockiej i Czajki - moich wychowawczyń z czasów szkoły Smile. Zawsze pomagam uinternetowić ich pracę w Pracowni "Pod wiatrakiem". Mnie to nic nie kosztuje, a wręcz sprawia przyjemność :-) - wiem co robią.

1125
"""""""""""""...............""""""""""""""""
/////////................))))))))))))))))))))
[[[[[[[[[[[--------------]]]]]]]]]]]]]
********_______________*********
Edytowane przez 1125 dnia 02-03-2009 23:54
Koniec świata nastąpi 21.12.2012. Dokładna godzina, zostanie wyłoniona w drodze referendum.Pfft

barbaros
Ostatnio trochę szperałam w necie szukając informacji na temat Kociewia. Stwierdziłam, że większość stron skupia środowiska okolic Starogardu Gd., Zblewa i Tczewa. Na tym koniec. Nasze Kociewie południowe nie ma żadnego swojego konkretu w necie, żadnej strony! Mówi się nieco o sprawach regionalnych na stronie UM Świecia, ale to tylko przy okazji. Taki stan rzeczy nie może zadowalać...Co wy na to, nasi kochani działacze kociewscy z okolic Nowego, Laskowic, Terespola Pom. i Przysierska..? Nie można jakoś połączyć efektów Waszych wszystkich prac i dać im wyraz w najszybszym i najdalej sięgającym źródle informacji, jakim jest internet...? Macie przecież o czym pisać i co pokazywać na fotkach, więc fajnie by było..Wink
barbaros

Bonka
Barbaros.... A moje strony.....?
rozumiem, że Terespol Pom. To już nie Kociewie Południowe....?
Robię, co mogę.... By rozkrzyczeć tę część Kociewia.... Jako działacz społeczny mam ograniczone możliwości.... Ale dotarłam nawet Do Ministerstwa... z dobrym skutkiem... Poznali naszą maleńką krainę... To sukces./ do tej pory nawet o Kociewiu nie słyszeli. Wy Wszyscy nawet nie zdajecie sobie sprawy... Jak to naprawdę wygląda.
By promować Kociewie, nauczyłam się rezygnować z wielu rzeczy, o skromności musiałam zapomnieć... Bo inaczej gemba na kłódkę.... i cisza...

twp2
to fakt... Rzeczywiście trzeba siebie doceniać, być po prostu asertywnym w temacie Kociewia. Też przestaję być skromny w temacie, w którym czuję się pewny. Wiem o czym Bonka pisze... Gratuluję Ci osiągnięć w MKiDN.
Nasza część Kociewia będzie miala kasę na swoje sprawy tylko molestujcie swoich wójtów czy burmistrza o Lokalną Grupę Działania. Tamnaprawdę chodzi o kasę i jeśli sektor społeczny nie uderzy to lipa. Będziemy na spotkaniu w Starogardzie 8 listopada w Chacie Kociewia topodpatrzę w "obozie wroga" co tam oni robią. I może uda się wydostać trochę tys. na stronę o Kociewiu świeckim, zakup książek regionalnych czy wsparcie twórców ludowych.
Bonka - uderz do swojego wójta w tej sprawie. NA PEWNO był w Świeciu niedawno. Będziemy opracowywać startegie rozwoju LGD i trzeba wpleść w nią tematykę kociewską. Ja ze swej strony mogę o tym zapewnić - ale jak mam o tym mówić jak nie wiem cozego barkuje, komu i gdzie?
Piszcie mi chociaż na prywatną skrzynkę wszystkie Wasze uwagi czy rozwiązania co sam znajdę język w gębie na forum 7 gmin.
To jak? Czekam.

Bonka
twp2 napisał/a:
może uda się wydostać trochę tys. na stronę o Kociewiu świeckim, zakup książek regionalnych czy wsparcie twórców ludowych.
Bonka - uderz do swojego wójta w tej sprawie. NA PEWNO był w Świeciu niedawno.

Ja mieszkam bliziutko Świecia... a w Świeciu mamy burmistrza.... Sprawy z dofinansowaniem takich działań są tutaj trudne... Jedyna współpraca jaka mi się układa, to ta z OKSiR... na nich mogę liczyć.

Co do strony o Kociewiu świeckim.... Jeśli nie dało by się nic zdziałać profesjonalnie.....Mój syn całkiem nieźle radzi sobie z tymi sprawami... Myślę, że z przyjemnością podjął by się tego zadania... Potrzebny czas i materiały.....Smile
Cieszy mnie to, że wreszcie zaczynamy się dogadywać..... Kociewie jest tego warte.....
Grin

barbaros
I to mi się podoba, Kociewiaki kochane. Wola współpracy jest najważniejsza. Brawo twp2, brawo Bonka. Wierzę, że Wasze dogadanie się zaowocuje tym, że o Kociewiu południowym dowiemy się więcej. Nie wiem jak mogłabym pomóc, ale jakby co - oferuję swój czas. Może trzeba będzie coś opracować, dokonać literackiej obróbki, czy stylistycznej korekty - chętnie to zrobię. PozdrawiamSmile
barbaros

twp2
Dobra, gmina i miasto Świecie ma burmistrza Smile .
Barbaros, Wiola - czekam na Wasze propozycje, co należałoby zrobić na Kociewiu, takie realne rzeczy, typu album, kalndarz, biblioteka regionalna przy jakiejś instytucji, miejscu. Pomysłów to Wymacie mnóstwo - wiem o tym.
Proszę piszcie mi argumenty bo będę musiał przepchnąć wiele działań dla mojej gminy (praktycznie całą Strategię Rozwoju Gminy - to wcale nie jest łatwe dogadać sie z wójtami innych gmin jak każdy ciągnie za małą kołdrę w swoją stronę), a do tego MUSZĘ coś wrzucić z Kociewia. Oby z innych gmin też chcieli coś zrobić, to wtedy spotkanie zrobię u się w Gminie z regionalistami różnej maści byśmy pogadali trochę o tym. Nic konkretnego nie wskóramy, ale liczy się dobry lobbing tematu i problemów. Uderzyć do ludzi mających wpływy a nie do szaraczków.
Piszta no! Grin

twp2
Tak wiem, starostwo niedorobione ciągnie i ciągnie tą sprawę od 2005 r. Teraz wymyślili coś takiego:
http://www.pcit-swiecie.pl/index.php.
Myślę że to też fajne, bo wszystko w jednym. Ale wersja papierowa powinna powstać z dobrą AKTUALNĄ mapką.

Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło