Maj 01 2025 14:49:04
Nawigacja
· Strona Główna
· Artykuły
· Download
· Forum
· Galeria
· Kontakt
· Szukaj
Zobacz temat
Nowe nad Wisłą, Neuenburg an der Weichsel » Portal Nowego nad Wisłą » Forum
 Drukuj temat
KOCIEWIE - mój region.
rampa
Jeżeli chodzi o "Sagę kociewską" to Gumiś zgłoś się do mnie. Napisana jest pięknym językiem kociewskim - pamiętasz chyba jeszcze jak mówiła twoja babcia Aniela.

23121959

Gwara - na pewno nieraz już ten temat pojawiał się na portalu, ale pozwólcie, że powrócę do niego.
Andrzej Dyszak- Jak mówili bydgoszczanie. Mały słownik gwary bydgoskiej.

To nowa książka zakupiona przeze mnie w księgarni internetowej. Bardzo ciekawa pozycja, warto poczytać i często przeglądać. Gwara bydgoska to także gwara nowieńska, bo ogromny zasób słów tej gwary odnajduję w swoich nowieńskich wspomnieniach.
Pamiętam, jak ciocia sztrykowała, czyli robiła na drutach. Często dawała nam sznytkę chleba. Zielsko z podwórka usuwała haczką. W piecu kaflowym była framuga, skąd ciocia wydobywała dla nas pieczone jabłka. W niedzielne popołudnia na stole pojawiał się kuch, a naczynia zmywało się szwamką. W sklepie kupowano pół funta cukru. No i najlepsze: dzieci siadały na ryczce a wszyscy domownicy nosili laczki.. Klompy to drewniaki tak kiedyś modne. Pamiętam także, że sporo osób, kiedy zgadzało się z rozmówcą to mówiło ja, ja pani lub ja, ja panie.
Na pewno pamiętacie jeszcze wiele innych słów. Czy są one nadal w użyciu na nowskiej ulicy?

karol
Pamiętam, jak ciocia sztrykowała, czyli robiła na drutach. Często dawała nam sznytkę chleba. Zielsko z podwórka usuwała haczką. W piecu kaflowym była framuga, skąd ciocia wydobywała dla nas pieczone jabłka. W niedzielne popołudnia na stole pojawiał się kuch, a naczynia zmywało się szwamką. W sklepie kupowano pół funta cukru. No i najlepsze: dzieci siadały na ryczce a wszyscy domownicy nosili laczki.. Klompy to drewniaki tak kiedyś modne. Pamiętam także, że sporo osób, kiedy zgadzało się z rozmówcą to mówiło ja, ja pani lub ja, ja panie.
Do Tczewskiej tradycji tez podobnie brzmiące słownictwo weszło, i tak sznytka co prawda niekoniecznie chleba dotyczyła, ale pojawiała się, a najlepszą jej odmianą jest naturalnie szneka i to najlepiej z glancem ;-)) Kuchy, haczki, czy framugi (nie tylko piecowe, bo i okienne), laczki, czy klompy tu jako klempy są wciąż w użyciu. Zamiast ja, ja pani, to w Tczewie, czy Pelplinie mówi się i dzisiaj jo, jo pani. Co ciekawsze, wraz ze wzrostem świadomości regionalnej, coraz częściej słychać ludzi sięgających po zwroty kociewskie, co powinno raczej cieszyć, gdyż własne jest piękne, nie musimy szukać tego uroku daleko, płacząc czasami za swoim kątem w domu, czyli tu.

http://karolkeane.webpark.pl/
1125
"""""""""""___________"""""""""""""
Edytowane przez 1125 dnia 03-03-2009 00:16
Koniec świata nastąpi 21.12.2012. Dokładna godzina, zostanie wyłoniona w drodze referendum.Pfft

Bonka
Fajny przepis, to tyle.
Tylko Dagmara nigdy nie ujawniła składu swojej żurawinówki, więc nie może to być ten. Smile Gdzieś go wykopał?

Nawiasem mówiąc brakuje mi naszych dysput 1125, z nich zawsze coś wynikało.
A teraz? cisza jak w grobie. Szkoda.

A próbowałeś może mojej rumiankowej? Grin

Pa pa

http://notatkizkociewia.blog.onet.pl/
1125
Edytowane przez 1125 dnia 03-03-2009 00:16
Koniec świata nastąpi 21.12.2012. Dokładna godzina, zostanie wyłoniona w drodze referendum.Pfft

spica
Dziś jest święto Górników ( św. Barbary) chciałam złożyć życzenia wszystkim Górnikom i ich rodzinom,żeby zawsze z szychty wrócili do rodzin cali i zdrowi.
Idzie górnik drogą, piórko mu się kiwa
Wali grajek w bęben, trąbka mu przygrywa
Piórka mu z czapeczki pięknie powiewają
Złote na mundurze guziki błyskają
Grajże mi trębaczu grajże mi kapelo
Niechże dziś górnicy, wszyscy się weselą ....
miłej BARBÓRKI.....takiej po wodzie aby zgodnie z przysłowiem Boże Narodzenie było po lodzie!!!

(autor nieznany) PfftPfftSmile Pozdrawiam

23121959
Z całym szacunkiem dla górników i dla Ciebie Spica - ale to temat KOCIEWIE MÓJ REGION - konkretnie: gdzie można znaleźć górników na Kociewiu? Bardzo mnie to ciekawi ....Wink

1125
Edytowane przez 1125 dnia 03-03-2009 00:17

23121959
Dzięki 1125 - zaspokoiłeś moją ciekawość. Faktycznie sprawdzone - każdy materiał, który nie może zostać uzyskany przez rolnictwo musi zostać wydobyty z ziemi I KLASYFIKOWANY JEST JAKO GÓRNICTWO.
A więc i wydobycie torfu czy gliny także.
Czyli całkiem niedaleko są obok nas górnicy.
... Eintopf - na pewno wiesz 1125, że to jednogarnkowy obiad. To np. gorąca i gęsta zupa na jesienne i zimowe dni. Z czasów dzieciństwa pamiętam takie właśnie pożywne kapuśniaki z goloneczką, które stawiała nasza Ciocia na stole podczas zimowych pobytów w Nowem. Dzisiaj eintopf - mawiała - zagryzać chlebkiem proszę.
Oj, cieknie mi ślina na samo wspomnienie ...Wink

1125

nimius
Dosłownie godzinę temu pytałem pracownika Cermag`u w Opaleniu o kolejkę w ich zakładzie...powiedział, że codziennie zasuwa 2 km te i wew te stronę z gliną...ostatnio coraz mniej, bo podobno za małe zapotrzebowanie jest na cegłę Pfft

1125

kris1583
POZDRAWIAM CIEKAWE WYPOWIEDZIPfft

kabest47
1125 jest w błędzie 21 02 2012 już rychło przybędzie{sic}!Shock

wiola
3.12.09 w zamku w Nowem odbył się rewelacyjny koncert połączony z lekcją o kociewiu w wykonaniu kapeli i zespołu kociewskiego ze Starogardu. Brawo dla Mirki i Grzegorza-prowadzących!
Wiola

Bonka
I od roku milczymy w temacie Kociewia...

Chcę tylko przekazać życzenia:
Niech Boża Dziecina da Wam wszystkim szczęście.

sat
fajny blog...

Bonka
Miło mi Sat.
WinkJak widzisz nie poddaję się...

Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.

Pozdrawiam

domino1583
Bonka,za satem fajny blog.Miłość do Kociewia robi Cię Wielką, ale poza jednostkami czy ktoś więcej tą miłość zrozumie,poprze,pomoże?A powinni Ci pomóc wszyscy ci ludzie,którym dobro tradycja,regionalizm Kociewia leży na sercu.Obiecuję,że często będę zaglądał na twojego bloga,bo twoje pisanie to jak lek na chore serce.Smile

Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło