Miasto Nowe wita!
|
|
Dodany dnia 06-03-2005 21:19
|
|
Nowe to piękne miasto, położone na skarpie ,u podnóża której toczy swoje wody Wisła. Ma swoją ciekawą historię, zabytki, ciekawe miejsca. Mogłoby się stać miasteczkiem turystycznym. Pierwsze kroki zostały już poczynione. Co jeszcze można zrobić by Nowe stało się bardziej ciekawe turystycznie,co powinno się zmienić ? Jakie miejsca pokazalibyście osobie , która przyjedzie tu pierwszy raz, by tu powracała i poleciła odwiedzenie naszego miasta innym osobom? |
|
|
|
Lord_Valgarv |
Dodany dnia 06-03-2005 23:04
|

Użytkownik
Data rejestracji: 10.02.04
|
Co bym pokazała? Napewno wisłę o zachodzie słońca^^ najpiękniejsze miejsce latem , albo sam widok na zachód słońca^^, albo widok przed burzą nad Kwidzynem 
[addsig] |
|
|
|
arek |
Dodany dnia 06-03-2005 23:20
|

Główny administrator
Data rejestracji: 21.12.06
|
zachod slonca nad wisla ? ale to chyba w Nebrowie po drogiej stronie wisly. z tego co zawsze widze ze okna to nad wisla jest wschod slonca od strony wschodniej rzecz jasna . A zachod slonca jest na zachodzie czyli w kierunku Tw. góry.
[addsig] |
|
|
|
Mafiozo |
Dodany dnia 06-03-2005 23:47
|

Użytkownik
Data rejestracji: 22.12.04
|
Ja najpierw pokazalbym zabytki itp. Potem troche bym ta osobe oprowadzil po Nowem i pokazalbym najciekawsze "zakatki" Nowego |
|
|
|
sat |
Dodany dnia 07-03-2005 11:05
|

Użytkownik
Data rejestracji: 25.12.02
|
Ja uruchomiłbym zwiedzanie miasta, jego zabytków pod okiem przewodnika, na którego świetnie nadaje się p. Marek ¦liwa, wspaniały historyk, któremu od czasu do czasu (raz, dwa razy do roku) trafiają się wycieczki zorganizowane i opowiada o historii miasta.
Każda wycieczka jadąca do Gniewu, zajeżdżałaby również do Nowego.
Nasze miasto nigdy nie chciało się w ten sposób promować. Nie mogę tego zrozumieć. Mamy tyle w mieście ciekawych miejsc do pokazania...
[addsig] |
|
|
|
Ika |
Dodany dnia 07-03-2005 14:54
|

Użytkownik
Data rejestracji: 10.01.05
|
Dopisuję się do wypowiedzi Sata, też tak myślę.
Co zrobiłabym jeszcze, gdybym miała na to wpływ ? Przywróciłabym do świetniości Planty, odbudowałabym balkon. Latem w tej chwili nie wiele można zobaczyć, bo na skarpie rosną wysokie drzewa, które zasłaniają widok. Część drzew bym wycięła, a na ich miejsce posadziła nowe, mniejsze. Udostępniłabym do zwiedzania podziemia kościoła i wieżę. We wiatraku można by było zrobić małe muzeum.
|
|
|
|
sat |
Dodany dnia 07-03-2005 17:23
|

Użytkownik
|
Brawo IKA ! To podziemia mi się spodobały...oj ciekawie byłoby wędrować z kościoła do kościoła pod Rynkiem
Ale muzeum...co w nim ? Co byś tam wystawiała??
|
|
|
|
Mafiozo |
Dodany dnia 07-03-2005 17:33
|

Użytkownik
Data rejestracji: 22.12.04
|
Nie moze byc we Wiatraku muzeum niech otworza tam jakas restauracje np. na dole a u gory jakas knajpke |
|
|
|
sat |
Dodany dnia 07-03-2005 18:14
|

Użytkownik
|
Dość już pomieszczeń w Nowem do "spijania piwa i zabawy"...
Czas na KULTURĘ! |
|
|
|
Ika |
Dodany dnia 07-03-2005 19:10
|

Użytkownik
|
Sat, coś by sie znalazło. W końcu Nowe istnieje już kilka wieków, ma swoją historię. Zapewne U.M przechowuje różne eksponaty.Część może udałoby się zebrać od osób mieszkających na Rybakach , od starszych ludzi, chociażby kołowrotki, lampy, tary do prania,moździerze... Oczywiście musiałoby się znaleźć też miejsce na galerię- stare zdjęcia Nowego i prace dzisiejszych atrystów. Na pewno znalazłyby się i inne pomysły. |
|
|
|
maciek |
Dodany dnia 07-03-2005 22:05
|
Użytkownik
Data rejestracji: 29.12.02
|
Tu trzeba wymyśleć coś bardziej dynamicznego, takie rzeczy jak składnice gratów regionalnych zwane dumnie regoinalnymi muzeami są prawie wszędzie i mało kto do nich zagląda. Nie jestem przeciw tworzeniu takich miejsc ale nie są one tym co przyciąga turystów.
Owszem po zeksplorowaniu podmiejskiego labiryntu tuneli udostępnieniu go było by czym wabić turystów
[addsig] |
|
|
|
|
Dodany dnia 08-03-2005 13:00
|
|
Spodobało mi się kilka propozycji:
- wejście do podziemia i na wieżę
- wycieczki z przewodnikiem (p.¦liwa sie nadaje)
- remont Plantów (to już trudniejsza sprawa)
Dorzucę coś swojego:
- aktualna broszurka informacyjna dla turystów
- jeżeli brak kasy na remont Plantów, to niech chociaż tam będzie czysto!!!!!!
[addsig] |
|
|
|
sat |
Dodany dnia 08-03-2005 13:23
|

Użytkownik
|
Wejście na wieżę to byłaby super atrakcja nie tylko dla turystów, ale i dla nas miejscowych, ale nie podejrzewam, że proboszcz zgodziłby się na udsotępnianie...mogłaby by być z tego nawet spora kasa dla kościoła
A ile nowych fotek byłoby na portal
|
|
|
|
Ika |
Dodany dnia 08-03-2005 16:12
|

Użytkownik
|
A pod tym rynkiem najpierw chyba byśmy puścili turystów z łopatami
[ Edytowane przez IKA Data 08-03-2005 ] |
|
|
|
Elbereth |
Dodany dnia 08-03-2005 17:18
|
Użytkownik
Data rejestracji: 14.12.04
|
Z tego co mi wiadomo przejscie pod rynkiem jest niesety niedostepne i sie nie da nim przejsc a pomysl z wejsciem na wieze jest naprawde fajny. W sumie gdyby moze ktos porozmawial z proboszczem to byloby to realne ale sie musi znalezc kttos odwazny Remont plantow jest rzeczywscie potrzebny ale mi osobiscie szkoda tych drzew, lepiej byloby schody naprawic ale to sie wiaze z duzymi kosztami wiec raczej nie ma co na to liczyc |
|
|
|
Ika |
Dodany dnia 08-03-2005 17:28
|

Użytkownik
|
Pisząc o podziemiach miałam na myśli np. kryptę ... Nie chciałabym wycinać wszystkich drzew na Plantach, tylko niektóre, tak by można było podziwiać nadwiślański krajobraz. |
|
|
|
dumbledore |
Dodany dnia 08-03-2005 22:17
|
Użytkownik
Data rejestracji: 06.02.04
|
Elbereth skąd wiesz, że podziemia są niedostępne ? Na dobrą sprawe nigdy nic takiego nie słyszałem...słyszelismy wszyscy, że były jakieś przejścia między kościołami..
[addsig] |
|
|
|
Elbereth |
Dodany dnia 08-03-2005 22:56
|
Użytkownik
Data rejestracji: 14.12.04
|
Wiem chociazby z rozmowy z panem Sliwa. Poza tym gdyby mozna bylo z nich korzystac bez zadnych przeszkod to na pewno by z tego skorzystano. |
|
|
|
dumbledore |
Dodany dnia 08-03-2005 23:35
|
Użytkownik
Data rejestracji: 06.02.04
|
Z wejścia na wieżę możnaby od lat bez przeszkód korzystać, a jednak tego nikt nie wykorzystał jeszcze .
[addsig] |
|
|
|
Lord_Valgarv |
Dodany dnia 12-03-2005 13:29
|

Użytkownik
Data rejestracji: 10.02.04
|
"zachod slonca nad wisla ? ale to chyba w Nebrowie po drogiej stronie wisly. z tego co zawsze widze ze okna to nad wisla jest wschod slonca od strony wschodniej rzecz jasna . A zachod slonca jest na zachodzie czyli w kierunku Tw. góry. "
No wiem, że w tamtą okolice, ale to tak fajnie wygląda jak światło słoneczne odbija się w chmurach nad wisłą, taki jakiś urok w tym jest , a wiem bo latem jestem tam codziennie 
[addsig] |
|
|