Maj 01 2025 14:35:56
Nawigacja
· Strona Główna
· Artykuły
· Download
· Forum
· Galeria
· Kontakt
· Szukaj
Zobacz temat
Nowe nad Wisłą, Neuenburg an der Weichsel » Portal Nowego nad Wisłą » Forum
 Drukuj temat
Film
kornomaniak
Przeglądałem ostatnio forum i nie zauwazyłem żadnego tematu o filmie, a wiec postanowilem spradzić jakie są wasze gusta filmowe. Piszcie jakie są wasze ulubione filmy lub jakie ciekawe filmy ostanio ogladaliście które mozecie polecic innym.

1125
GrinGrinGrin
Edytowane przez 1125 dnia 28-02-2009 17:22
Koniec świata nastąpi 21.12.2012. Dokładna godzina, zostanie wyłoniona w drodze referendum.Pfft

barbaros
Jest niewiele filmów, które mogłabym ogladać kilka razy.Do takich należy niewątpliwie komedio-dramat w reżyserii Jamesa L. Brooksa "Lepiej być nie może"(1997).W rolach głównych diaboliczy Jack Nicholson, oprócz niego rewelacyjni - Helena Hunt i Greg Kinnear. Jednak najpiękniej w tym filmie zagrał...piesWinkNie będę opowiadać fabuły filmu, ale polecam go każdemu, zwłaszcza teraz, w sezonie wakacyjno-urlopowym, bo to świetne i mądre kinoSmile
barbaros

szalupa
W wakacje zdecydowanie serial " Siedlisko" z Anną Dymną w roli głównej mogę go oglądać na okrągło no i " Skrzypek na dachu"... przy okazji zagadka, czy wiecie dlaczego ten musical ma taki tytuł - SKRZYPEK NA DACHU ?

kornomaniak
Poszperałem i znalazłem Odp brzmi.......Nazwa filmu (i musicalu, którego jest adaptacją) inspirowana jest słynnym obrazem Marca Chagalla "Umarły" - na którym podczas żydowskiego pogrzebu przygrywa właśnie skrzypek, siedzący na dachu.
Grin

szalupa
Ogladałam ten film 8 razy i dopiero za szóstym odnalazłam jedno zdanie, które tłumaczy ten tytuł . Obraz Marca Chagalla być może był inspiracją, ale w musicalu motyw ten ma konkretne znaczenie, oczywiście adekwatne do fabuły... a więc odgadujmy dalej CoolCoolCoolWink

nimius
Kiedy zaczyna się plebiscyt pt. Jakie są wasze ulubione fimy? Zawsze się powstrzymuję od głosowania, bo nie wiem jaki wyliczyć, jaki podać. Gama jest tak szeroka, że zawsze powracamdo tych filmów, które oglądałem w dzieciństwie, te które mogłem ogladać i te, które w TV, były od lat 18-tu ( a udało mi się je podejrzeć w noc Sylwestrową - wtedy TV nadawała do rana Grin), a rodzice bawili się na sali u Borkowskiego) i młodzież i dzieci wyfruwały z pokoju, w którym było "kino domowe" w postaci TV marki Rubin( czarnobiały Grin)

Więc nie zaskoczę nikogo, kiedy podam standardy polskiego kina, które do dziś dnia oglądam poraz en-ty: "Nóż w wodzie", "Do widzenia, do jutra... ", "Salto", "Paragon gola", "Pan Samochodzik....itd" i tu sobie dopiszcie, oczywiście filmy z lat 60 tych i kolejne z 70 tych.

"Forrest Gump" przypadł mi do gustu, żeby nie było ze tylko czarno białe oglądałem Wink

kornomaniak
Założyłem temat a sam nic nie poleciłem. Naprawiam gafe polecam film Kruk całkiem ciekawa fabuła i co za klimacik. Pójdę śladami Szalupy i tez zadam mała zagadke zwiazana z filmem Kruk. Podczas krecenia filmu zdażył sie wypadek któż wie cóż to było? Shock

kotlet
z pewnością film Rezurekcja na podlożu religijnym, w którym fanatyk Chrystusa rekonstruuje Jego ciało, ciekawa historia. A z komedii z pewnością Eurotrip polecam.

barbaros
No więc, kornomaniak, już odpowiadam - otóż Brandon Lee, który odtwarzał głowną rolę w filmie został postrzelony na planie filmowym i zmarł... Ogólnie film "Kruk" bardzo mroczny, klimaty mało wakacyjneWink
barbaros

zimmek
Pachnidło Toma Tykwera naprawdę zrobił na mnie ogromne wrażenie świetna muzyka, wprawia w nastrój fajnie nakręcony. Polecam film pełen zmysłów, zapachów jednocześnie piękny i odrażający widok XVIII-wiecznego Paryża.
Fotografia reportażowa i przyrodnicza
http://picasaweb....m/zimmek68
Fotografia okolicznościowa
http://mariuszzim...ogspot.com

http://mariuszzimny.blogspot.com
barbaros
A czytałeś, zimmek. książkę..? Chyba wywiera jeszcze większe wrażenie niż film.
barbaros

kornomaniak
Barbaros brawo moze kontynuujmy zadawanie zagadek na temat swoich ulubionych filmów oczywiscie jesli ktos nie chce wystarczy polecic innym jakis hiciorek

barbaros
Oki. Oto moja zagadka - w 1984 r.w Wlk.Brytanii nakręcono serial o przygodach Robin Hooda z Michaelem Praedem w roli głównej. Jaki zespół muzyczny jest wykonawcą całej( doskonałej zresztą!) ścieżki dźwiękowej do tego filmu ?Wink
barbaros

1125
,.,.
Edytowane przez 1125 dnia 28-02-2009 17:23
Koniec świata nastąpi 21.12.2012. Dokładna godzina, zostanie wyłoniona w drodze referendum.Pfft

barbaros
Oczywista, brawo 1125PfftMam nadzieję, że słuchałeś...?
barbaros

kornomaniak
Kurcze nie zdązylem przeczytac zagadki a tu juz odpowiedz pada 1125 brawko moze ty zapodasz jakas łamigłówke Smile

1125
Cool
Edytowane przez 1125 dnia 28-02-2009 17:23

kornomaniak
No to moze ja zadam Podaj przynajmniej cztery filmy ktore sa ekranizacjami powiesci Stephena Kinga ? Szalupa a co do Skrzypka na dachu to popracuje nad ta zagadka ale musiałbym najpierw skaś darwac ten film i sie mu dokładnie przyjzecCool

barbaros
Zresztą podobnie zapada w serce ( no i ucho) muzyka Jamesa Hornera z filmu "Braveheart - Waleczne Serce"Wink Też obejrzałam już ten film wiele razy, być może, że właśnie przyczyniła się do tego świetna ścieżka dźwiękowa.
barbaros

Przejdź do forum:
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło