Organy w Farze i Pan organista
|
przytomny |
Dodany dnia 24-09-2008 16:52
|
Użytkownik
Data rejestracji: 24.09.08
|
Witam,
jestem tutaj nowy i od razu przejdę do rzeczy:
ilekroć byłem ostatnimi latami w Nowem (kilka razy w roku) będąc na mszy św. w farze lubiłem słuchać muzyki Pana organisty (Tomaszewskiego ?) oraz mistrzowsko prowadzonego chóru. Doszły do mnie słuchy że odszedł On na zasłużoną emeryturę a na jego miejsce przyszedł ktoś inny.
Jeśli ktoś dobrze zna temat, proszę o odpowiedź na kilka pytań:
Jak oceniacie grę nowego organisty ? na podobnym poziomie jak poprzednik ?
Organy w Nowem to wspaniały instrument ale bardzo mało wiadomo kiedy został zbudowany i ile posiada głosów.
Za odpowiedzi z góry dziękuję. |
|
|
|
szalupa |
Dodany dnia 24-09-2008 19:33
|
Użytkownik
Data rejestracji: 04.03.07
|
Przytomny... Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. Pan Rakowski ( a nie Tomaszewski) był oddany swojej pracy całym sercem, traktował ją jako swoją misję. Dla mnie, to PRAWDZIWY CZŁOWIEK i to w każdym tego słowa znaczeniu. Po takim poprzedniku każdy Nowy ma " przechlapane" i nie na miejscu jest porównywanie, każdy jest inny. |
|
|
|
spica |
Dodany dnia 24-09-2008 20:27
|
Użytkownik
Data rejestracji: 05.01.08
|
Przytomny...wtrącę swoje "trzy grosze" i powiem tak: p an Rakowski był wspaniałym organistą przez 40 lat jak się nie mylę ale to już historia. Jest nowy i młody organista który ma wspaniały głos!!! Od niedawna prowadzi chór i o dziwo prawie wszyscy "starzy chórzyści" przyszli na próby już kilka razy,więc myślę że to dobrze świadczy! Zresztą w niedzielę na sumie śpiewał już nowy chór i było pięknie!Każdy jest inny ale dobrze że coś się dzieje.Nowy pan organista grał na organach w Wejherowie [mam tam rodzinę] i bardzo się smucili że odszedł.Myślę że za 40 lat będziemy nowego pana organistę tak samo ciepło wspominać jak pana Rakowskiego a może i dłużej!! Pozdrawiam. |
|
|
|
przytomny |
Dodany dnia 24-09-2008 21:07
|
Użytkownik
|
Dziękuję za odpowiedzi, czy może ktoś z Was zna historię i dane nowskich organów ? Przeszukując internet nie znalazłem nawet małej wzmianki to też pytam.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
|
|
|
|
23121959 |
Dodany dnia 25-09-2008 23:07
|

Użytkownik
Data rejestracji: 18.01.08
|
Na portalu znajdziesz wszystko.
Link http://miasto-nowe.com/pliki/gn/
a tam GN1997-07-08.rar
w środku tego numeru wszystko o organach w nowskiej farze.
W przypadku pytań na które nie znajdziesz odpowiedzi w artykuliku najlepiej poprosić o pomoc fachowca w dziedzinie historii miasta - to Ika, która wie na ten temat wszystko |
|
|
|
rudy_ment |
Dodany dnia 26-09-2008 23:14
|
Użytkownik
Data rejestracji: 26.04.05
|
przytomny może oprócz wskazanych wcześniej danych przydadzą się wypisy z Pielgrzyma. Jak spostrzeżesz potwierdzają dane a art. p. L. Grochowskiej, prostują pomyłkę w nazwisku organmistrza i dodają, że ten fachowiec budował organy w pobliskim Komórsku.Pielgrzym, nr 94, sobota 14 sierpnia 1880r.
Z dyecezyi. Nowe. W tutejszym kościele wystawiono w ostatnim czasie nowy chór a na nim ustawiono też nowe organy, które dnia 4. b.m. przez znawców zostały odebrane. Kosztują one 6000 marek a zbudował je organmistrz Sauer z Frankfurtu nad Odrą.
Pielgrzym, nr 129, sobota 6 listopada 1880r.
Z dyecezyi. Dla kościoła w Komórsku sprawiono nowe organy, które w najbliższym czasie postawi na chórze organista Sauer z Frankfurtu nad Odrą.
Pielgrzym, nr 138, sobota 27 listopada 1880r.
Z dyecezyi. Nowe. Nasz kościół, pochodzący z poczatku 14go stulecia, w ostatnch dwóch latach został odnowiony i bardzo gustownie przyozdobiony. Dwa nowe konfesyonały, sporządzone w stylu kościelnym w Wircburgu, zawdzięczamy szlachetnemu dobrodziejowi. Chór został powiększony i nowe organy na nim za 6000 m przez organmistza Sauera z Frankfurtu nad Odrą ustawione.
rudy_ment |
|
|
|
szalupa |
Dodany dnia 27-09-2008 01:08
|
Użytkownik
Data rejestracji: 04.03.07
|
Jestem dumna z naszych Portalowiczów, szperaczy, którzy robią " mrówczą robotę" i są kopalnią wiedzy...Nowianie, to jednak fajni ludzie są. |
|
|
|
przytomny |
Dodany dnia 27-09-2008 13:24
|
Użytkownik
|
Dziękuję wszystkim, jestem jednak tutaj stanowczo za krótko. Nowe ma tajemnice i swoje zakątki tak jak jego portal.
Przedstawione dane pozwalają na małą ich interpretację:
Organy w Nowem zbudowane w 1913. Posiadają ok. 30 głosów, 2 wolne kombinacje, 2 manuały i pedał.
Pamiętam że pod chórem na jednym z drewnianych filarów była taka lista, na niej zawarte były informacje o organach. Może ktoś przypomnieć jej treść ? |
|
|
|
nimius |
Dodany dnia 27-09-2008 14:19
|

Użytkownik
Data rejestracji: 02.03.05
|
A co z tymi z 1880 roku ? Przecież rudy_ment podaje wiadomości z Pielgrzyma...czyżby tak krótko funkcjonowały? Czy może były remontowane 33 latach.? |
|
|
|
23121959 |
Dodany dnia 27-09-2008 19:39
|

Użytkownik
Data rejestracji: 18.01.08
|
Ciekawe pytanie zadałeś nimius.
Głos Nowego numer 01 z 1997 roku zamieszcza artykuł o historii kościoła, gdzie przeczytać możemy między innymi:
...wnętrze kościoła, odnowione nieudolną ręką, zostało bardzo zeszpecone w XVII i XVIII wieku (1733/34). Renowacja wnętrza fary dokonana była w 1862 roku, podobnie i w latach 18781 i 80 kościół został odnowiony i gruntownie przyozdobiony...
Myślę, że idąc dalej śladem tego artykułu, zmianę organów można tłumaczyć powiększeniem wnętrza kościoła i związanym z tym remontem obiektu.
... W 1910/12 r. kościół powiększono wg planów architekta Beackera z Berlina. Usunięto wówczas drewniany strop w nawach (wraz z chórem muzycznym), zastępując go sklepieniem gwiaździstym...
Najwidoczniej zakupione w tym czasie tj. w 1913 roku organy mistrza Voelknera z Bydgoszczy zdawały się bardziej dopełnić swoim dźwiękiem odnowione i przebudowane wnętrze kościoła (a więc i chór muzyczny) aniżeli użytkowany od roku 1880 instrument Savera. Tyle moje przypuszczenia...
Edytowane przez 23121959 dnia 27-09-2008 20:02 |
|
|
|
Ika |
Dodany dnia 01-10-2008 17:56
|

Użytkownik
Data rejestracji: 10.01.05
|
Nic dodać nic ująć Moje przypuszczenia są takie same
Na temat obecnych organów nie wiem nic więcej od tego co napisaliście. Znalazłam tylko notkę w kronice ks. Mrossa, którą przytoczyła w GN pani L. Grochowska.
Mogę tylko dodać, że kilka lat temu, organy przeszły kapitalny remont, którego wykonawcą był Władysław Cepka.
Ika
"Człowiek jest tyle wart, ile są warte sprawy, którymi się zajmuje"
Marek Aureliusz |
|
|
|
niktt |
Dodany dnia 01-10-2008 22:42
|
Użytkownik
Data rejestracji: 13.01.06
|
"...Jest nowy i młody organista który ma wspaniały głos!!!...." - ja powiem, że nie tylko, on świetnie gra...miło posłuchać, wywija na organach nie jeden raz...oby tak dalej. |
|
|